Last news in Fakti

2 Април, 2020 16:33 3 530 25

СЗО: Над 95% от починалите от коронавирус в Европа са над 60 години

  • сзо-
  • световна здравна организация-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • тедрос гебрейесус

Д-р Ханс Клуге обаче посочи, че възрастта не е единственият рисков фактор за тежко протичане на заболяването

СЗО: Над 95% от починалите от коронавирус в Европа са над 60 години - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шефът на бюрото за Европа на Световната здравна организация заяви, че над 95 процента от починалите от коронавируса в Европа са на възраст над 60 години, предаде АР.

Д-р Ханс Клуге обаче посочи, че възрастта не е единственият рисков фактор за тежко протичане на заболяването. "Самото схващане, че KOVID-19 засяга само възрастните хора всъщност е погрешно", добави той.

На онлайн пресконференция в Копенхаген Клуге заяви, че "младите не са недосегаеми" и на практика повтори казаното неотдавна от генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според здравната агенция на ООН между 10 и 15 процента от заболелите под 50-годишна възраст са със средна или тежка инфекция. "Наблюдавани са тежки случаи на заболяването и при юноши, и при хора във вързрастовата група на 20-годишните, като много от тях са били за интензивно лечение, а някои, за съжаление, са починали", каза Клуге.

По думите му последните статистически данни показват, че в Европа са регистрирани общо 30 098 смъртни случая от Ковид-19, предимно във Италия, Франция и Испания.

"Знаем, че над 95 процента от смъртните случаи са при хора над 60-годишна възраст", каза той. Над половината са на пациенти над 80-годишна възраст.

Клуге посочи, че в над 96 на сто от случаите тези хора са били с поне едно съпътстващо хронично заболяване като сърдечно-съдово, хипертония или диабет.

"Има и позитивна нотка и тя е, че има данни за хора на над 100-годишна възраст, които са били приети в болница заради Ковид-19 и след това са се възстановили напълно", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    23 0 Отговор
    Пенционните фондове харесват това!

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Миризлив пор

    15 5 Отговор
    Стига с тази статистика моля ви. Удобно премълчавате факта, че болните идват на вълни и здравната система не може да ги поеме. Реално на лекарите им се налага да избират кой има шансове да живее и кой няма. Просто когато насреща имаме човек на 40 без съпътстващи заболявания и някой на 80 със проблеми кой според вас лекуват?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ръмпези

    18 5 Отговор
    НЕ ЗАСЯГА САМО ВЪЗРАСТНИТЕ, ЗАСЯГА ВСИЧКИ СЪС СЛАБА ИМУННА СИСТЕМА....НИЕ, БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ НАЙ СИЛНАТА ИМУННА СИСТЕМА , ФАКТОРА Е КЛИМАТА....АБСОЛЮТНО БЕЗОБИДЕН ГРИП ЗА НАС. УСПОКОЙТЕ СЕ...ВЪОБЩЕ ДАЖЕ НЕ ГО МИСЛЕТЕ..
  • 6 Статист.

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Баро Вкаров":

    И най вече Тиквата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Човек от щаба

    12 5 Отговор
    Интересно как тази статистика се вписва с твърденията на родните специалисти. Постоянно ни всяват страх как ще мрем като пилци без ни най-малка представа каква е реалната картина. Нещо повече, без особено желание да се изследва положението. Дали грип Б, който затвори училищата февруари не беше пикът на корона? Ако е така сме закъснели със заемите, а сега трябва да наваксаме. Отдавна ни се карат за ниския дълг. А вие си стойте по къщите, не контактувайте с никой и благодарете за грижите, които полагат за вас, защото без тях има огромна опастност да покашляте няколко дена.

    Коментиран от #12, #18

  • 9 фактология

    6 3 Отговор
    Аз тоя съм го подминавам като малка гара.Я по-добре кажете за генералният директор на СЗО Тедрос Адханом, кой спонсорира СЗО и същият къде и за какво беше на 18.102019 преди да избухне епидемията.
  • 10 А пък

    1 1 Отговор
    над 95% от работещите в Европа са под 60 годишни.
  • 11 Панаири

    12 4 Отговор
    Помните ли песента на Лилито Панаири.Та сега за панирите.В съседна Гърция февруари месец грипа е засегнал 3 000 от които 1300 са починали.Да чухте нещо?? Сега имат 1415 заразени и 50 смъртни случая..Пищят...В Италия през 2018 година са имали 25 000 смъртни случая на грип.Да чухте нещо ??? Кого заблуждават СЗО ?? Наивниците ?? Има и такива?? Защо ?? Задължителна ваксина.Е ама няма да стане.Защото тогава народа ще скочи.Никой не е създавал и раждал деца за да ги пренася като жертвени агнета.

    Коментиран от #13

  • 12 Варненец

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Човек от щаба":

    Като си толкова некомпетентен и 10 пъти повече озлобен от всичко и от всеки, запиши се на психиатричен курс за овладяване на гнева. Не ни трови с злобата си омразата си!
    А ако просто си добре заплатен хейтър - не ти се получава! Ефектът е обратен - като чета глупостите ти и глупостите на такива като теб, все повече се убеждавам, че това което Щаба предприема е най-доброто!

    Коментиран от #15

  • 13 Донт уори би хепи

    3 10 Отговор

    До коментар #11 от "Панаири":

    Великата конспирация, отново и отново в главите на болните мозъци! Горките! Винаги са жертви на глобален заговор, който иска за ги ограби, обезчести или дори убие!? Просто не мога да разбера как такива хора оцеляват?! Опасност, опасност, опасност.... а бе опасности отвсякъде..... ужас!
    Пандемията е идеалното доказателство, че някой пак ще ги прекара :).

    Коментиран от #17

  • 14 Алфа Вълкът

    3 8 Отговор
    Ахахахахаха четете ли това дъртаци? Аз го говоря още от самото начало, филма за вас свърши! 😆😆😆

    Коментиран от #16

  • 15 Човек от щаба

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    Далеч по-злобничък си от мене. Трябвало е повечко да бозаеш от мама и по- малко да е пил тати. Трябвало е ама не е станало, защото мама е била алкохоличката, а тати с цици
  • 16 Роден от г..

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа Вълкът":

    Явно нямаш родители,баби и дядовци,след като се изразяваш по този начин,или си роден от ГЪЗ.

    Коментиран от #21

  • 17 Панаири

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Донт уори би хепи":

    Цифрите на случаите бяха изнесени в поста на известения кардиолог Ведос Воволис -Φαιδων Βοβολης, а в последствие изтрит от такива като теб във фейсбук.
  • 18 Анти комунист

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Човек от щаба":

    За тези изказвания трябва да отговаряте пред закона,хора като вас се насират от страх,когато се разболеят,никога не пожелавай на никого,да се разболява, защото не се знае,ти до къде ще е докараш

    Коментиран от #24

  • 19 Zizi Zomb

    5 0 Отговор
    СЗО е бандитска организация подчинена на тъмния елит,онези които когато и както си поискат печатат долари .
  • 20 I'm not a robot

    5 0 Отговор
    Навремето Форд бе казал'затворете 50те най богати евреи и светът ще стане прекрасен'.
  • 21 Алфа Вълкът

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Роден от г..":

    Приготви ли си плочата?
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Вcичкo e зaигрaвaнe cъc cтaтиcтикaтa...тъй кaтo вcичкo e oтнocитeлнo.... Тoвa, чe умрeлият e имaл вируc нe знaчи, чe e умрял oт нeгo! При хoрaтa cлeд 68 гoдини cмъртнocттa рязкo cкaчa и e мнoгo удoбнo зa мaнипулaтoритe вcичкo дa прeпишaт нa СОVID-19........ Нa гoдинa в Бългaрия пoчивaт oкoлo 110 000 (cтo и дeceт хиляди) души или cрeднo пo триcтa 300 нa дeн, a oт грип нoрмaлeн прeз ceзoнa oкoлo 2500 души... Хората сме кратко-смъртни, не сме столетници като костенурките да живеем по 100-150, 200 години , колкото и да ни се иска...
  • 23 Zizi Zomb

    4 0 Отговор
    Случайно ли е,че шефа на СЗО е етиопски евреин/Еритрея/ откъдето е произхода и корена на евреите.
  • 24 Човек от щаба

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Анти комунист":

    Желая на всички здраве и късмет. Просто гледайки как се друса икономическата круша и се раздават плодовете, как се тества общественото поведение при заплаха, как се тестват системите за контрол и си мисля, че не вирусът е пичината, а причината е вирусът да го има
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.