3 Април, 2020 13:14 1 637 9

Словения: 3 милиарда евро в помощ на икономиката

  • словения-
  • коронавирус-
  • икономика-
  • помощ-
  • средства

Държавата ще подпомогне бизнесмени и земеделци

Словения: 3 милиарда евро в помощ на икономиката - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Парламентът на Словения одобри мерки на стойност около 3 милиарда евро (или 6 процента от БВП) за подпомагане на хора и компании, пострадали икономически от епидемията от коронавируса, предаде "Ройтерс".

Досега в двумилионната страна има потвърдени 897 случая на заразени и 16 починали от COVID-19.
Този закон е пълен с мерки, които никоя социална или пазарна икономика в света не би предложила в нормална ситуация, каза пред парламента премиерът Янез Янша преди вчерашното гласуване. "Но сега живеем в различен свят", добави той.

Словения, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, е експортно ориентирана страна и изнася главно за други страни в ЕС. Основният износ е на коли, автомобилни части, фармацевтични продукти и домашни уреди.

Съгласно новите мерки държавата ще подпомогне бизнесмени и земеделци с плащането на задължителните вноски за пенсионно и здравно осигуряване, също както и хора, които временно са останали без работа. Компаниите ще могат да отложат плащането на данъци. Ще бъдат увеличени заплатите на лекари и сестри и ще бъдат намалени тези на правителството с 30 процента, докато трае епидемията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    2 1 Отговор
    Нищо не е
  • 2 Защо не

    4 1 Отговор
    Е в България ще бъдат 5 млрд... Не знаете ли?

    Коментиран от #4

  • 3 Защо не

    6 0 Отговор
    Хората си уважават и държавата и народа. Нашите ще чакат да стигне ножа до кокал и дали... Сега е важно да се пуснат всякакви варианти на натрупани резерви. За какво ги трупаме, ако няма да ги ползваме в момент като тоя?
  • 4 КЪМ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Защо не":

    10 млрд

    Коментиран от #6

  • 5 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    НАСЕЛЕНИЕ , ТЕРИТОРИЯ И СЪОТВЕТНИ МИЛИАРДИ ЗА ИКОНОМИКАТА !!! АМА В" СОЦА" ИМАХМЕ МИЛИОНИ ОВЦЕ И КРАВИ И ВЕЛИКО ЗЕЛЕНЧУКОВО СТОПАНСТВО И НАПОЯВАНЕ И ЗЪРНО !!!! ДНЕС СМЕ " КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ЧАСТНИЦИ " И ИМАМЕ АМЕРИКАНСКИ П.С ИЛИ К.Р ЗА СМУЧЕНЕ !!! СПОМНЕТЕ СИ БГ "ОКЕАНСКИ РИБОЛОВ" И СКУМРИЯ ЗА 80 СТ. - И ВСЕКИ ЧЕТВЪРТЪК РИБА В СТОЛОВЕТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ И... ЕЕЕХХХ !!!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Защо не

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "КЪМ":

    Извинявам се... Явно съм огромна грешка...
  • 7 Защо не

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕНКО":

    Прав си Пенко, така беше... Ама и дънки ни се носеха и кола ни се пиеше, а за борото и кента … знаеш нали... Не само, но и тогава някои превилигировани ги имаха тия. Сами си го набихме, прав си!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 8 да живе е ЕС и НАТУ

    2 0 Отговор
    Купете си като нас самолети за какво ви е икономика?
  • 9 Самолиот

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Защо не":

    Трябвало е да ги има и тия неща както и немски коли и възможност за свободно пътуване и търговия комунизамът не е виновен а малоумниците които раководеха тогава