Last news in Fakti

3 Април, 2020 16:49 8 782 26

Защитава ли БЦЖ от коронавирус?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • бцж

Учени изследват дали ваксината срещу туберкулоза усилва естествения имунитет срещу вируси и заболявания на дихателните пътища

Защитава ли БЦЖ от коронавирус? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Помага ли срещу коронавирус ваксината БЦЖ, с която са ваксинирани голяма част от българите? Учени изследват дали ваксината срещу туберкулоза усилва естествения имунитет срещу вируси и заболявания на дихателните пътища.


Дали известната от миналото столетие ваксинация с БЦЖ, използвана като профилактика срещу туберкулоза при децата, защитава организма и от коронавирус? С този въпрос се занимават в момента учени от няколко страни, включително и от Германия.

Естествен имунитет благодарение на БЦЖ?

Ако се потвърди предположението, че ваксинацията с БЦЖ усилва естествения имунитет срещу вируси и заболявания на дихателните пътища, ваксината срещу туберкулоза би могла да се използва в борбата срещу коронавируса - поне докато на пазара не се появи специална ваксинация срещу този вирус.

В полза на БЦЖ говорят публикуваните в края на март лабораторни изследвания върху мишки, проведени от германските институти „Макс Планк". Опитите показали, че в кръвта на гризачи, при които е била приложена ваксината, има по-ниска концентрация на грипни вируси тип А.

Под ръководството на проф. Щефан Кауфман, един от водещите специалисти в борбата срещу туберкулозата, преди няколко години е разработена ваксина, представляваща генетично променен вариант на БЦЖ. Според оценката на германските експерти, тази нова ваксина, известна под наименованието VPM1002, може да се окаже по-ефективна в борбата срещу туберкулозата от БЦЖ.

Проф. Кауфман и неговият екип в момента проверяват дали новата ваксина не е способна да повиши имунитета и срещу грипните вируси, в това число и срещу новия коронавирус. Подобни изследвания се провеждат и в други страни.

В случай че клиничните изпитания завършат с успех, новата ваксина вероятно ще бъде готова още тази есен, след което в рамките на броени месеци ще може да се появи на пазара.

По-добре защитени ли са ваксинираните с БЦЖ?

Друг важен въпрос е дали хората, ваксинирани в детството си с БЦЖ, сега са по-добре защитени от коронавируса. Проф. Кауфман не дава еднозначен отговор. Според него, няма доказателства, че защитата, която осигурява БЦЖ, остава трайна в продължение на десетилетия.

Що се отнася до ваксината срещу пневмококи, с която наскоро бе ваксинирана и германската канцлерка Ангела Меркел, според проф. Кауфман, тя не гарантира обща защита срещу коронавируса. Ползата от нея е, че човек е защитен от т.нар. коинфекция - двойна инфекция, при която е налице зараза с два различни вируса едновременно. Затова ваксината срещу пневмококи е особено важна за по-възрастните хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 как да опазя дулапа от герберски набези

    12 1 Отговор
    Пали тази ваксина от крадливи гербери?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 DZ TV

    38 2 Отговор
    Соц страните всички хора ги ваксинираха БЦЖ и добре си ги гледаха, а сега какво здравеопазване, имаш пари живееш, нямаш мреш?!

    Коментиран от #5, #8, #12

  • 4 Защо в Северна Корея няма

    6 6 Отговор
    Вирус.Отговорете Моля....

    Коментиран от #10, #18

  • 5 Така значи

    3 18 Отговор

    До коментар #3 от "DZ TV":

    Така е. Комунистите ваксинират стадото. Демократите го глобавят ако не се ваксинира. И в двата случая стадото е пре***но.
  • 6 одъртял комсомолец

    8 9 Отговор
    По принцип БЦЖ се слагаше на малките деца, а в последствие, на 14-15 годишна възраст се правеше реимунизация. Демек БЦЖ има временно действие. Като капак си спомням, че не при всички се получаваше. В училището, където учех идваха на 3 пъти медицински сестри. Правеха ми т.н Манту и всеки път се оказваше, че имам непоносимост към БЦЖ. Така и си останах неваксиниран. Предполагам, че има и доста други като мен. Така или иначе БЦЖ не спира пневмониите. Аз лично не си спомням някога да съм карал пневмония, но големият ми син въпреки, че също е ваксиниран с БЦЖ, почти при всяка грипна епидемия стигаше до пневмония и антибиотици. А и въпреки, че всички българи практически са ваксинирани, всяка година в сезона на грипа, един куп хора кара пневмонии. Общо взето тая история с БЦЖ ми напомня за Бялата лястовица....

    Коментиран от #7, #11

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "одъртял комсомолец":

    В грешка сте ... Не защото сте имали непоносимост, а защото сте имали вроден имунитет, затова е било излишно да ви товарят организма с ваксината БЦЖ. Помните ли как мед. сестрите мереха с линийка петното от манту?

    Коментиран от #9

  • 8 Само тъпотии,и нямаш ли сега ...?

    1 9 Отговор

    До коментар #3 от "DZ TV":

    Какво си имал тогава... а сега какво нямаш???приказки на автопилот без грам сиво....
  • 9 одъртял комсомолец

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Допускам, че сте прав, а и беше доста отдавна. Честно казано нямам спомен някога да съм имал пневмония. По време на грипни епидемии е имало случаи да се чувствам зле, но лекарите винаги са смятали, че симулирам, тъй като обикновено нямах температура. Беше ми голям проблем като ученик и студент. Един единствен път в живота си съм вдигал температура и то беше инфекция след като настъпих един ръждив пирон. Казва ли са ми, че е възможно това да се дължи на отрицателният резус фактор.
  • 10 Ами то

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Защо в Северна Корея няма":

    И в Русия нямаше нито радиация, нито проблем. Отговори си сама.
  • 11 Абсолютно си прав

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "одъртял комсомолец":

    Ваксината срещу БЦЖ ИМА ТРАЙНОСТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ И ДОРИ НЕ ЗАЩИТАВА НА 100% ОТ ТУБЕРКУЛОЗА.Второ- бцж е бацил, а короната е вирус , така че действат по различен начин и имат различна стратетия на атака към тялото.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 12 Зигфрид

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "DZ TV":

    Сега също се правят такива ваксини и са задължителни но ги оспорват разни екземпляри които го чели в ФБ, че били вредни. И ние като американците и тъпаците от Европа вярваме на врели не кипели простотии. Преди цветните нещяха да се имунизират поради страха да не станат стерилни но те си имат имунитет по рождение от мизерията в която живеят.
  • 13 копи пейст

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Абсолютно си прав":

    Доживотна е и освен това създава широкоспектърен неспецифичен имунитет към някои ракови и вирусни заболявания.......а по всяка вероятност и към С-19.
  • 14 Geo

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Абсолютно си прав":

    Вакцините не са точна наука въпреки развитието на науката - някой е забелязал че заразените с този бацил не боледуват от тиберкулоза и ето ти ваксина за БЦЖ. Почти същото е и едрата шарка която е убивала милиони в миналото - ваксината не е направена от вируси на едра шарка.

    Така че ваксината за БЦЖ не се знае за какво действа - ваксините карат да се активира имунната система на организма която също не е много ясна на учените.

    Не че напълно вярвам на това за БЦЖ но нищо не се знае.

    Коментиран от #16

  • 15 одъртял комсомолец

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Абсолютно си прав":

    Покрай цялата истерия в крайна сметка разбрак, че има разлика между бактерия и вирус. От друга страна, обаче се оказва, че в случая убива не самият вирус, а патогенни бактерии, които всъщност предизвикват пневмонията. Даже четох някаква публикация, че високата смъртност в Италия се дължала на прекомерната употреба на антибиотици, което водело до резистентност на патогенните бактерии спрямо антибиотиците. Германските доктори действали като машинки и ако в указанията на МЗ не се предвижда антибиотик, те никога не си позволяват да предписват, по която причина там и смъртността в момента билла по- ниска. Така, че БЦЖ може и да не влияе на вируса, но вероятно, когато се стигне до пневмония може би дава някакво полезно отражение поне по отношение на някои патоген. Кой знае....
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Geo":

    Обърквацията е пълна, защото такова "животно" ИМУННА СИСТЕМА няма. Има кръвоносна, нервна.........полова, но имунна няма!

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Подкрепям те напълно и съм съгласен,че имунна система няма.Това е голяма заблуда за много хора и добро оправдание за невежеството на повечето хора,каква е истинската причина за заболяванията им.
    Ваксините са бизнес и начин да печелят пари,тези които са ги създали.Доктори са наясно с това,още повече,че има случай на смърт след ваксина на дете,чиято майка е доктор и тя е наясно,че смъртта е настъпила в резултат от ваксина.
    Едно се говори и споделя,което е нужно разбира се И друго,което не е за споделяне се крие или не е здравословно да се говори,защото докторите могат да загубят работата си.
  • 18 Имало

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Защо в Северна Корея няма":

    един,ама го разстреляли.
  • 19 Преброител

    14 0 Отговор
    Ваксината против туберкулоза още по време на социализма е била задължителна в Полша, Чехословакия, Унгария, Румъния и България. Факт е, че до момента в тези страни случаите с летален край и тежки прояви на заболяването са в пъти по-малко отколкото в т. нар. Западна Европа. Има и разлика между западните и източните провинции на Германия. Само в Бавария има около три пъти повече починали отколкото в цялата бивша ГДР. Разбира се, това може да се дължи на много фактори, но имунизационната история в различните страни трябва да се изследва. Да си пожелаем да сме живи и здрави и да живее България!
  • 20 К.К.

    2 0 Отговор
    В България има препарат на базата на БЦЖ ваксината, разработван от 70те години до сега вече е с европейски патент. Много онкоболни го прилагат един път годишно и почти не боледуват от грип.
  • 21 оцелял от турското робство

    6 2 Отговор
    Ама нали по времето на "соца" ни тормозеха, убиваха, не ни даваха банани и "Бийтълс", дълги коси и къси поли. Как не ги е било срам пък и да ни ваксинират против туберкулоза? Ау, какъв ужас!

    Коментиран от #22

  • 22 72727в8в

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "оцелял от турското робство":

    Да де ама точно с тая ваксина се ваксиниране от 1928 година, малко преди любимия ти соц

    Коментиран от #25

  • 23 телевизийте на властта

    3 1 Отговор
    Има ли ваксина срещу простотийте на Бойко да си я бия?
  • 24 Има значение

    3 1 Отговор
    Силата на вируса е от значение. А той е изкуствено създаден и се разпада. В някой страни директно са заразени основни източници, които се потребяват от населението. Това са питейни водоизточници, хранителни и т. н. Не знам защо не се даде дума на Епидемиолози. Защото Епидемия и Пандемия, без заразяване на такива общи източници, не може да има. У нас заразяването се случва от пристигащи от чужбина, а те са трети, четвърти ред заразени и вируса се разпада. Неговата вирулентност е много по-слаба. Явно не сме Оперативно интересни. А дали БЦЖ има значение? Да има. Усилва общия имунитет срещу заразни болести от широк тип.
  • 25 оцелял от турското робство

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "72727в8в":

    Най-напред се информирай. Масовата имунизация започва през 1951 година, и то още с раждането на бебетата, та до ден-днешен. Затова населението е предпазено от туберкулозния вирус, който може да се предаде даже чрез ДНК. Та такова здравеопазване имаше по време на омразния ти "соц", но ти сега, като поскачаш малко на площада, ще те възнаградят управляващите с един банан и два портокала, за да не ти липсват , както тогава в "западналия социализъм". Дерзай към капитализма!
  • 26 Аз Съм

    0 0 Отговор
    https://www.monitor.bg/bg/a/view/mahat-mantu-probata-na-11-godishnite-zadyljitelna-vaksina-sreshtu-varicela-185830
    Вижте този линк, отменена е реимунизацията в България и проба манту от януари тази година.