Last news in Fakti

6 Април, 2020 10:08 6 668 10

Италия гледа към втората фаза – облекчаване на мерките

  • италия-
  • коронавирус-
  • втора фаза-
  • облекчаване-
  • болест

Кривата се стабилизира и започна да спада

Италия гледа към втората фаза – облекчаване на мерките - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Италия регистрира вчера най-малкия брой смъртни случаи от COVID-19 за денонощие за последните над две седмици, а властите започват да гледат към втория етап от битката срещу новия коронавирус, когато бъдат облекчени строгите мерки, наложени преди почти месец, съобщи "Ройтерс".

В Италия има най-много жертви на болестта на глобално ниво, почти една четвърт от всички починали по света от COVID-19. Но броят на починалите през последното денонощие (525 души) е най-малкият от 19 март насам. За втори ден намалява броят на пациентите в интензивни отделения, предаде Новини.бг.

"Кривата се стабилизира и започна да спада", каза Силвио Брузеферо, началник на Висшия институт по здравеопазването. "Това е резултат от постигнатото от нас ден подир ден", добави той. "Ако това се потвърди, трябва да започнем да мислим за втора фаза и да държим ниски нивата на разпространение на тази болест", заяви Брузеферо. Заразените за последните 24 часа са 4316. Това е най-малкият брой нови случаи за последните пет дни, което е знак, че епидемията е достигнала пика си около шест седмици след като избухна в Северна Италия на 21 февруари. Днешните данни показват, стриктните ограничения на движението и забраната за събиране на хора на обществени места са помогнали за сдържането на епидемията. Но властите отчаяно искат да избегнат ново влошаване.

"Не сваляйте гарда, стойте си вкъщи", каза шефът на италианската гражданска защита Анджело Борели на дневния си брифинг. След няколко дни на окуражителни данни министърът на здравеопазването Роберто Сперанца предложи серия от мерки, включително повече тестове, за да може мерките постепенно да бъдат смекчени.

"Предстоят трудни месеци. Работата ни е да създадем условия, в които да живеем с вируса", докато не бъде намерена ваксина, каза той в интервю за в. "Република". Общонационалната карантина, която ограничава движението на хората и спря всякаква икономическа дейност, която не е от първостепенно значение, ще бъде в сила поне до 13 април, но се очаква да бъде удължена. Сперанца каза, че е твърде рано да се каже, кога ще бъде отменена. Министърът публикува документ, в който очерта пет принципа, които правителството ще следва в т.нар. "втора фаза" на извънредното положение, когато рестрикциите започнат да бъдат облекчавани преди пълно връщане към нормалните условия.

Ще бъдат запазени правилата за спазване на социална дистанция, масово ще се използват индивидуални защитни средства като маски, ще бъдат укрепени регионалните здравни системи, за да се позволи по-ефикасно лечение на предполагаеми случаи на COVID-19. Тестването и проследяването на хора, с които пациентът е бил в контакт, ще бъде разширено. За целта ще се използват включително приложения за смартфон и други цифрови технологии. Ще бъде създадена и мрежа от болници, които ще лекуват само болни от COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекспир

    2 2 Отговор
    Няма да стане по вашата.
  • 2 Корона шоу.🌟💈🍺🍢🍥🌸👑

    6 2 Отговор
    С две думи COVID-19 превзе Италия.
  • 3 Ако сравняваме

    5 5 Отговор
    техните данни, това означава, че пикът в България ще е около 5 май.
  • 4 Geo

    29 9 Отговор
    Италия при 500 починали за ден мисли да отслабва мерките а нашите при 20 починали за месец искат да ги затягат. Даже избързаха да удължат срока на извънредното положение нищо че стария не е изтекъл.

    Герберите голям страх ги тресе.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шопо

    9 5 Отговор
    Не отменяйте мерките!!! Пак ще пламнете !!!
  • 7 семи проф

    15 6 Отговор
    Когато в чужбина политиците ,,пръднат ' нашите се,, насират "В Италия с толкова заразени и жертви извънредното положение е все още до 13 април . и го увеличават с по 2 седмици а в БГ при минимален брой жертви и починали с цели 6 седмици и то то още в средата на налощения срок . Сигурно Гробарите си правят сметка колко пари ще гушнат от глоби до 13 май .Някои от герберските поддържници ще опонират че благодарение на това ,,насиране '' има толкова малко жертви и починали ...само че причината се оказа друга , задълителното ваксиниране с ваксина проти туберколоза при бившия соц лагер.където жертвите са в пъти по малко от останалите страни
  • 8 гггггггггггг

    8 2 Отговор
    Ако Италия беше наложила нашите марки още в началото сега много хора щяха да са живи.
  • 9 123

    4 1 Отговор
    Според мен до края на Април е достатъчно у нас.
  • 10 Ръмпези

    1 1 Отговор
    И НИЕ ГЛЕДАМЕ КЪМ НЯКОЯ ФАЗА, КЪМ КОЯ ФАЗА БЕШЕ, ВЗЕХ ДА ГИ ЗАБРАВЯМ ВЕЧЕ...