6 Април, 2020 17:19 2 085 1

ТВЕЛ ще доставя ядрени горивни компоненти за изследователски реактор

  • атомна енергетика-
  • твел-
  • русия-
  • египет-
  • росатом-
  • реактор-
  • изследване

Дългосрочният договор е логично продължение на поредица от успешно изпълнени договорни документи за индивидуални доставки

ТВЕЛ ще доставя ядрени горивни компоненти за изследователски реактор - 1

Новосибирският завод за химически концентрати (ПАО „НЗХК“) - предприятие на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и Организацията за атомна енергия на Египет сключиха десетгодишен договор за доставка на уран и алуминиеви компоненти за нискообогатено ядрено гориво за изследователския реактор ETRR -2.

Изследователският реактор ETRR -2 с аржентински дизайн, разположен в Националния египетски център за ядрени изследвания в град Иншас, се използва за научни изследвания в областта на физиката на елементарните частици, материалознанието и разработването на радиоизотопи.

„Нашите заводи имат повече от 40-годишен опит в серийното производство на гориво за изследователски реактори и могат да произвеждат горивни компоненти за всички основни реактори, съществуващи в света с руски и чуждестранен дизайн. Дългосрочният договор е логично продължение на поредица от успешно изпълнени договорни документи за индивидуални доставки на горивни компоненти, произведени от ПАО „НЗХК“ за Египет през последните три години. Това е доказателство за високото ниво на доверие между ТВЕЛ и египетските ни партньори”, отбеляза Олег Григориев, старши вицепрезидент по търговията и международния бизнес на ТВЕЛ.

Перспективите за развитието на дейността на TВЕЛ на египетския пазар са свързани и с доставката на ядрено гориво за бъдещата АЕЦ „Дабаа“ с четири реактора ВВЕР-1200, след като съответният договор влезе в сила през 2017 г. Освен това, в проекта за изграждане на сухо контейнерно хранилище за отработено ядрено гориво на АЕЦ „Дабаа“, подизпълнител е Централният институт за проектиране и технологии (АО „ЦПТИ“), който също е част от ТВЕЛ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТттТ

    16 2 Отговор
    Рашаните бачкат и се развиват-а нашите баламурняци соросоидите ги чакат да фалират.