7 Април, 2020 14:25 6 879 22

Хиляди французи започват работа в земеделието

  • франция-
  • стопанство-
  • работници

Голям брой се отзоваха на призива на правителството

Хиляди французи започват работа в земеделието - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Близо 200 000 служители са отговорили на призива във Франция за заемане на работни места в земеделието, съобщи France 24.

По-рано френското правителство призова останалите без работа да се включат в земеделието. Страната търси голям брой земеделски работници за приближаващия сезон.
„Вече започваме да организираме работата. Тези хора няма нужда да пътуват през страната. Ние ще ги организираме в стопанства, намиращи се близо до техния дом.

Работата е за хранително – вкусовата промишленост, транспорта и логистиката. Важно е тези продукти да стигнат до пазара“, заяви френският земеделски министър Дидие Гийом.

Френските земеделци призоваха за подкрепа, тъй като затварянето на границите спира идването на сезонни работници, на които те разчитат постоянно.

Великобритания също започна подобна инициатива за работа в сферата.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    39 3 Отговор
    Ааааа можело значи

    Коментиран от #2, #7, #17

  • 2 Metodi

    27 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Даааааа може но не и тук в БГ.
  • 3 Хахахах

    40 4 Отговор
    Ще идат два пъти на бустаня и всичко свършва .... това да не са робите от България и Румъния да им берат боклуците във дъжд и в пек за по 5-6Е на час ....!!

    Коментиран от #9

  • 4 Село

    23 2 Отговор
    Ай ся шевидим как е селската работа
  • 5 direct

    18 1 Отговор
    Няма лошо намират се решения, много безработни факт.....а дали това важи за африканците и арабите ?Техните помощи да поорежат малко криза , в града в който живея само 2 африканки видях на работа , друго всичко чака на помощи а центара пълен ***** търтеи , пак няма се стреснат макароните и кускуса евтини 20 евро на седмица за тях е добре от местата от които идват бедноста им тук за тях е лукс
  • 6 Чума

    5 0 Отговор
    А глоба, де!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хората знаят

    12 3 Отговор
    и след "чума" трябва да се яде. Тикви, правете му сметка...
  • 9 direct

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахах":

    Не е както в Бг. ..Много деца на 17,18 години берат грозде например на 2 часа им носят кафе ,сок кроасани ,сладкиши.Обяд почиват вечер там спат нормални стаи като хотел храна добро заплащане.Информация от комшйте другата година дъщерята и тя има желание да си изкара някой лев нали с български ген от работа не се плаши.

    Коментиран от #12

  • 10 барчо

    15 2 Отговор
    Е сега на меките китки ще и се отели воло. Да знаят откъде иде лебо. Ма да и плащата колкото и гастарбайтерите. Само че със сигурност ще и плащат редовно и да очакват увеличение на крайните цени минимум два пъти.
  • 11 Тъй де

    8 8 Отговор
    Ама Ганьо не е по работата и само на готово ще им изкупува зарзавата и ще въздиша , пиейки си ракията , какви хубави сладки и ароматни домати сме имали едно време.....
  • 12 барчо

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "direct":

    На наша семейна приятелка дъщеря и кара практика там в едно шато една година. Говоря за 2017 г. При тях гроздето са брали 10 румънци, двама българи и един украинец. Храната са си я поръчвали и са си я плащали на собственика. Приспадат се накрая от надниците. До края на беритбата са спали в палатки по средата на лозята. Къпане на място с походни душове. Кенефа е един химически. След свършване на беритбата приспадат всички разходи, кинтите на ръка и с микробус откъдето са ги взели. Здравни, социални, пенсионни йог. Друга наша позната, която е била в Белгия към фирма за почистване разказваше, че са били като роби. Настанили ги в някакво село на 80 км от града в който работили по 6 човека в 15 кв стая. Товарят ги в микробусче в 6 сутринта, карали ги на договорен обект, бачкат и после в същото микробусче на село. Там не са можели да излизат от двора на къщата навън. Сещаш се за кво иде реч. Ни едните, ни другет са и давали кроасани и кафе през час и съм склонен на тях да вярвам, защото нямат сметка да лъжат. Има няколко плевенски села, които са почти обезлюдени и работят в Испания в селското стопанство. Навсякъде отношението към арбайтерите е едно и също. Като към крепостни!!!

    Коментиран от #16, #19

  • 13 барчо

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Metodi":

    Българина никога не е бил мързелив. Може би говориш за българските граждани от ромския етнос!!! Преди няколко месеца спрях на един светофар в Княжево. Довършваха паринга на Лидъла. Та видях 5 броя братя роми да си драпат топките и да си приказват, докато двама българи вършеха своята и тяхната работа. Е, това видях докато не стана зелено и не продължих, но предполагам че тази извадка важи и за останалото време като цяло. Не бъркай етносите!!!
  • 14 Някой

    9 1 Отговор
    Франсетата ще се организират ама прасетата от иглин и к*р няма да хванат цялата реколта ще им иде
  • 15 Когато ги видя на полето ще ви пи

    5 2 Отговор
    Дано да е вярно , нашата медия по поръчка ви шантажира : вижте франсузите и те са на полето .
  • 16 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "барчо":

    Е ти какво искаш да де като към гости на 5звезден хотел ли
  • 17 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Бодряшка статия е това ,а се невръзвай
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 direct

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "барчо":

    Господи миличката ако е била с българска фирма лошо ,нашите тарикати правят бизнес вземат голям процент от заплащането.Мъжът ми е французин той също много се учудва как е възможо това, инцидет със стрителска фирма малко пари и третиране като роби даваха репортаж не знаят хората добре език и нямат хабер кои синдикати да търсят.Тук законите за работниците са перфектни,има много студенти франсета и по малки младежи лятото работят да си изкарат някой лев.Проблема на милото момиче е не е попаднала на добри хора,не ги защитавам факт но ако говориш добре език ,има специален докомент за работа тука франсето за по малко от 20€ няма си мръдне пръста,2 дни седмицата се почива .Има и такива като тези работодатели ама който знае законите тук веднага може да ги осъди .Най големият проблем е езиковата бариера .
  • 20 Георги

    3 3 Отговор
    То хубаво безработните франсета, англета а и германци, ще си намерят рабона в тяхното земезелие, и надника ще им е друг- не като на българина и ромънеца, и отношениетокъм тях също. Така , че гледаите да не загубите сънят си от много мислене, как ще се справят франсетата! Не ги мислете! Справяли са се и без ганьо! Ще се справят и сега! Но българина, българина сега през идните няколко месеца като остане масово без работа, какво ще прави и работи?!
    Ми ще ходи в нащо селско стопанство, където изобщо "няма" да е роб! Да работи за 2,5- 3 лв. надник на час, ако не падне де ( толкова се плащаше досега за час на тъмнозелените ,
    за обща работа на полето). Този надник изобщо не е робски надник- напротив за патриоти е !

    Коментиран от #22

  • 21 Матей

    2 0 Отговор
    Елате хиляди младежи,на родната страна надежда! БЪрджи! Арбайтен!
  • 22 Гошо

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Георги":

    Това Жоре е било някога и то в далечното минало Сега франсета спецялно и акумолатора на колата си незнаят къде Де що е монтьор там все е арабин
Новини по държави: