Last news in Fakti

7 Април, 2020 18:02 6 132 33

Една вековна китайска традиция: ястия от кучета, котки, прилепи и мечки

  • китай-
  • пазар-
  • животни-
  • ухан-
  • ковид-19

Сега град Шънджън забрани консумацията на кучета и котки, и скъса с миналото

Една вековна китайска традиция: ястия от кучета, котки, прилепи и мечки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Китай обичат да похапват кучешко месо, а "лековитите" екскременти от прилепи са наричани "скъпоценен пясък, светещ в нощта". Сега град Шънджън забрани консумацията на кучета и котки, и скъса с една вековна традиция.

Един китаец бил на екскурзия в Германия. Като се завърнал в родината си с възторг разказвал колко голям бил изборът на кучешко и котешко месо в германските супермаркети. Той така и не разбрал, че е разгледал щандовете с храна за домашните животни. Това, разбира се, е само виц. Но и по него си личи, че в Китай се консумира кучешко месо.

И все пак: трябва да отбележим, че това не е практика в цял Китай. Не всеки китаец яде кучешко и не всеки ресторант предлага кучешки специалитети. Четириногите, които обикновено се развъждат специално за тази цел, са по-скоро елемент от регионалната кухня. През годините обаче кучетата и котките станаха все по-популярни и като домашни животни. А това засили критиките срещу консумацията на кучешко и котешко месо. Още през 2017 година градската управа на Юлин се видя принудена да забрани прословутия Фестивал на кучешкото месо - след протест на активисти. Но това не означава, че проблемите са решени: законите са едно, а прилагането им - съвсем друго.

А забрана за търговия с диви животни?

През декември от провинция Хубей тръгна заразата с новия коронавирус. Малко след това в провинцията забраниха лова, транспорта, търговията и консумацията на диви животни. От нея бяха изключени "традиционни животински видове" като гълъби и зайци. Учените предполагаха, че болестта е тръгнала от прилепи, продавани на пазар за диви животни в Ухан.

Фактът, че вирусите често се прехвърлят от животни върху хора, не е нещо ново, нито пък типично само за Китай. Проблематично е това, че човекът унищожава все по-голяма част от местообитанията на дивите животни, което прави контакта му с тях все по-тесен. И Китай не е единственият пример за възникването на опасни епидемии. Нека си спомним за Ебола в региона на Западна Африка или вирусът Нипа в Малайзия - и двете достигнаха хората чрез дивите животни.

Забраните за консумация на диви животни обаче влизат в разрез с китайската традиция. Още известният последовател на Конфуций - философът Мен Цзи, живял в трети век пр.н.е.,пише: "Обичам риба, но харесвам и мечешките лапи. А ако не мога да имам и двете, предпочитам мечите лапи".
Тъкмо мечешките лапи, според китайската традиция, спадат към "осемте съкровища", на които Традиционната китайска медицина (ТКМ) от хилядолетия насам приписва лечебни свойства. Лекарите, които работят с методите на ТКМ, са дали на някои от тези субстанции многообещаващи имена.

Екскрементите от прилепи, например, са обозначавани като "Скъпоценен пясък, светещ в нощта".

Фактът, че в изпражненията на дивите животни има множество опасни вируси преди хилядолетия просто не е бил известен. А общото правило все още гласи: колкото по-рядка е една субстанция, толкова по-търсена и по-популярна е тя. Това си личи например по нелегалната търговия с рог от носорози.

Ловът и гладът

Последната императорска династия на Китай - Цин (1644-1919) е тази, която легализира консумацията на диви животни. В класическия китайски роман от 18 век "Сън в алени покои" се описва тържество, на което били предложени 30 елена, 50 сърни, 20 диви кози, 40 мечешки лапи и други подобни "деликатеси".

Крайната бедност по времето на режима на Мао е карала хората да ядат всичко, което намерят. Едва през последните 30 години бедността в Китай намаля в резултат на бързото икономическо развитие. Но с нарастващото благосъстояние в страната се консумира все повече месо от диви животни. То се е превърнало в символ за благополучие.

Преди броени дни стана ясно, че от 1 май град Шънджън в южната част на Китай забранява търговията и консумацията на кучешко, и котешко месо. Критиците бързо надигнаха глас. Първи бяха месопроизводителите и търговците на кучешко месо. "Шънджън се отказва от една съществена част от китайската култура на храненето", заявиха те.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    38 9 Отговор
    Вековна, ама баш 21век викат че оттам тръгнал ш,,,, я вирус, то ако беше вярно пи пътя на логиката, китайците досега да бяха измрели досега

    Коментиран от #11

  • 2 Аноним

    33 10 Отговор
    Ще почнем ния да ядем кучета и котки
  • 3 888888

    43 7 Отговор
    Не купувайте нищо китайско.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    16 42 Отговор
    По-мръсно животно от свинята няма.

    Коментиран от #25

  • 6 Скоро

    41 9 Отговор
    тази традиция ще бъде пренесена и у нас като единствена алтернатива за изхранване след извънредното положение.
  • 7 Тея и индииците

    11 7 Отговор
    Са ела ма ритни😂😂😂мислех ги за по умни и зряли а то ужас😂😂😂

    Коментиран от #10

  • 8 Баро Вкаров

    19 6 Отговор
    Искам да ям" скъпоценен пясък светещ в нощта" от Бойко Борисов!
  • 9 мда

    29 12 Отговор
    Значи мечешки лапи не може, но свински крачета може ? Кучета не, агънца да ? Прилепи не, а кафе от лай ната на цибетки е лукс ?
  • 10 Баро Вкаров

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "Тея и индииците":

    Ти да не си от "Новото познание"?Верваш на всичко, което ти сервират джурналята?
  • 11 Факт!

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    А Сарс откъде тръгна а птичи и свински грипове откъде.През 1981 измира половин Ухан но го укриват а и тогава не са летели китайци по Света.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Биоинжинера

    17 5 Отговор
    От ешерехия коли която я има в телешкото месо умират повече хора по света на година от колкото заразенини с корона вирус! Преди малко някой скри статията за БЦЖ ваксината защото не е оферта да се знае истината!
  • 14 опаля

    9 0 Отговор
    и змии
  • 15 Хасан

    26 0 Отговор
    Китаеца яде всичко което лети без самолет,всичко което плува без лодка и всяко четириного без маса
  • 16 ЛЕОН

    17 13 Отговор
    Соросоидна пропаганда, че заразата е тръгнала от пазара в Ухан!

    Коментиран от #27

  • 17 КОНТРАТА

    7 2 Отговор
    В ТОЗИ САЙТ СЕ МАНИПОЛИРА ВОТА ВЪТРЕШНО И СЕ КРИЯТБСТАТИИ ВЖМОМЕНТАЖВ КОЙТО НЕ ИМ ХАРЕСА КАКНТРЪГВАТ КОМЕНТСРИТЕ, КРИЯТ МНЕНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ! ОТ СУТРИНАТА СКРИХА 2 СТАТИИ ЕДНА Е ЗА БЦЖ ВАКСИНАТА ДРУГАТА ЗА КНСБ КАКВО СА КАЗЛИ!!!!
  • 18 Голдщайн

    8 2 Отговор
    Гои времето ни дойде,имате привилегията да сте наши роби!Оттук нататък✡️
  • 19 Кийгс

    9 3 Отговор
    На запад не ваксинират с БЦЖ ваксина за вирусна туберколоза и затова жертвите са в пъти повече на края на епидемията ще преброите жертвите в бившите соц републики и на запад и ще ви се изяснят много неща!
  • 20 Кулинарий-Търновски.

    10 11 Отговор
    Като деца сме изяли много котки те имат вкусно месо и върви с биричка браво на китайците знаят какво да ядът.

    Коментиран от #23

  • 21 Порно

    14 5 Отговор
    Скоро и тук много хора ще осъзнаят колко храна се рязхожда по улиците. Щото глада е по страшен от тока. Магазините не са опразнени , щото повечето хора нямат пари. Вижте само опашките за пенсии , не може да се влезе в поща или банка.
  • 22 гост

    12 1 Отговор
    някои повярвали на тия жалтури не и аз клело се кучето че повече нема да яде гаина
  • 23 Кулинарий-Търновски.

    9 5 Отговор

    До коментар #20 от "Кулинарий-Търновски.":

    Който ми дава минусчета явно няма вкус???🐈🔪 Хайде на тигана тая котарана че време за банкет настана.... ХА ХА ХА.
  • 24 Брат ми

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Hess":

    100% си прав.
  • 25 dovolen

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    има има !!! маика ти
  • 26 Мая

    12 4 Отговор
    Има хора , които са подчовеци .Китайците са такива : мърляви , посредствени .
  • 27 стоян

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "ЛЕОН":

    До 16 ком =Какъв Леон си -кумунисче
  • 28 Помощник готвач Мао Бао

    2 0 Отговор
    Най хубата храна по Сечуански.Мой храна добра, мой цена ниска.Промоции вторник-четвъртък.
  • 29 SHKENDIJA TETOVO

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Hess":

    а белите са полумакаци!!!!!
  • 30 SHKENDIJA TETOVO

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Hess":

    бяла раса няма и никога не е имало няма и да има....... ако имаш предвид Европейците до 20-30 години няма да ги има и по добре де.. на никой не му трябват грозни макаци като тея
  • 31 Ефеф

    1 0 Отговор
    🐩….....💨…
  • 32 Bingo

    3 1 Отговор
    Само дето въпросния пазар не е за диво месо, а за риба и рибни продукти. И другия факт е, че китайците ядът предимно сварено и печено месо и не са почитатели на суровата храна като японците. Теорията за прилепите като преносители на вируса беше в началото на епидемията, вече следите водят към вид риба отглеждана във водоемите край Ухан.
  • 33 Nико

    4 3 Отговор
    Каква култура на хранене бе идиоти, вече сме в 21 век, цял свят е заразен заради вашите капризи да се храните с диви животни и помий.
    Надявам се да ви рекламират многомилиардни искове от цял свят, да ги платите като попове и да видим дали няма да забраните прилипчета и подобни