Last news in Fakti

8 Април, 2020 12:30 1 830 3

Бурята Харолд се стовари върху Фиджи

  • фиджи-
  • вануату-
  • харолд-
  • буря-
  • сува-
  • соломонови острови

Стихията отне 27 живота на Соломоновите острови миналата седмица, а във вторник опустоши Вануату

Бурята Харолд се стовари върху Фиджи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Опустошителна тихоокеанска буря се стовари върху Фиджи в сряда, откъсвайки покриви и наводнявайки градове, след като остави диря от разрушения на Соломоновите острови и Вануату, предаде БГНЕС.

Тропическият циклон Харолд отслабна леко за през нощта от пета до четвърта категория, но все още блъска Фиджи с ветрове със скорост до 240 километра в час.

Официалната метеорологична служба NaDraki съобщи, че циклонът е бил южно от бреговете на главния остров на Фиджи Вити Леву, но минава по-близо до сушата, отколкото първоначално се очакваше.

Въпреки намаляването на силата си, Харолд остава „изключително опасен“, докато се насочва на изток, заплашвайки да нанесе щети в Тонга в четвъртък.

Снимки и видеа в социалните мрежи показват големи щети в Наусори, точно пред столицата на Фиджи Сува. Множество покриви от гофрирани железни плоскости са изтръгнати от свирепите ветрове.

Главната улица на Ба, в северната част на острова, беше удавена, след като местната река излезе от бреговете си.

„Служители на спешните служби са единственият персонал, на когото е разрешено да пътуват. Всички фиджийци трябва да останат на закрито“, каза премиерът Франк Байнимарама.

Националната служба за управление на бедствията заяви, че жителите по-голямата част от южното крайбрежие, където са много от големите курорти на страната, трябва да се евакуират.

Харолд отне 27 живота на Соломоновите острови миналата седмица, а във вторник се стовари върху Вануату, като унищожи голяма част от втория по големина град в страната Луганвил.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек с три очи

    1 0 Отговор
    Черната дупка ще погълне .........
  • 2 ТРОПЧО

    0 1 Отговор
    НЕ САМО НА НЕГО А НА ВСИЧКИ ГЕРБАДЖИИ НАЧЕЛО СЪС ЩАБА И ОНЕЗИ ВЕТИРИНАРИ
  • 3 На боко острова

    0 1 Отговор
    Как е ако има нужда да работим безплатно само да каже вожда и веднага тръгваме със салове 😂😂😂😂😂