Last news in Fakti

8 Април, 2020 16:08 8 963 71

САЩ могат да принудят Китай да плати за коронавируса

  • китай-
  • тъкър карлсън-
  • коронавирус-
  • ухан-
  • сащ-
  • санкции-
  • водещ

В ранните етапи Китай излъга за болестта и сега може да си плати

САЩ могат да принудят Китай да плати за коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За разразилата се пандемия от Covid-19 е виновен Китай, който е разпространил заблуждаваща информация за новото заболяване, твърди американският телевизионен канал Fox News. Сега, когато финансовите загуби по света се изчисляват с десетки трилиони долари, именно Пекин „трябва да плати сметката“, разсъждава известният телевизионен водещ Тъкър Карлсън. По думите на публициста Гордън Чанг, САЩ могат да накажат Китай, като формират междунардона коалиция срещу него, предаде агенция "Фокус".

„Както добре знаете, тази пандемия започна в Китай. Има информация - някои в Китай твърдят това - че случайно е дошла от лаборатория в Ухан. Разбира се, в ранните етапи Китай излъга за болестта, уверявайки ни, че тя не се предава от човек на човек. Те излъгаха колко са заразени, колко хора загинаха в резултат. И принудиха Световната здравна организация да подкрепи тази лъжа. Поради всичко това останалият свят имаше неточна информация за уханския коронавирус, не беше готов - и много хиляди загинаха“, отбеляза може би най-известният водещ на политическо предаване в Америка.

„И така, тази пандемия е пряка вина на китайското правителство. Всеки, който ви каже друго, лъже или работи за ужасния режим. Сега светът понесе десетки трилиони долари икономически щети и, разбира се, Китай трябва да плати сметките. Как можем да постигнем това?“ – продължи той. „Днес с нас е Гордън Чанг, авторът на книгата „Предстоящия крах на Китай“. Благодаря много, че отделихте време за нас, Гордън. Това е една от онези идеи, която изглежда неправдоподобна, просто защото хората като цяло се съмняват във възможността за справедливост при всякакви обстоятелства. Но ние имаме начини да накараме Китай да плати за това. Какви са тези начини?“ – запита Карлсън.

ГОРДЪН ЧАНГ: Разбира се, има начини, Тъкър. Един от тях е в това, че Китай има много ликвидни активи по целия свят. Той например има облигации на стойност над трилион долара. Той има пари в евро, и в лири, и в йени, и в швейцарски франкове, вероятно в канадски долари. И ако действахме заедно с издателите на тези валути, бихме могли да конфискуваме значителна сума пари. Това по никакъв начин не би компенсирало света за загубите. В крайна сметка отнетият живот просто не може да бъде компенсиран. И дори от парична гледна точка това е недостатъчно обезщетение за трилионите долари загуби, които споменахте. Но ние трябва да създадем възпиращ фактор, за да може бъдещите лидери на режимите да не мислят, че могат да правят подобно нещо безнаказано.

ТЪКЪР КАРЛСЪН: „И така, вие споменахте, че те държат повече от трилион долара в съкровищни бонове, в наши дългови задължения. Защо просто не опростим едностранно собствения си дълг?“

ГОРДЪН ЧАНГ: Ако решим да направим това - и лесно бихме могли да го направим - Китай би направил няколко неща ... Първо, той би казал, че става дума за отказ да се плати задължение. И тогава той ще ни критикува остро, той ще каже, че не сме отговорен член на глобалната финансова система. Тогава те ще се опитат да прекратят доминирането на долара. Да, разбирам какво мислиш сега! Но най-важното е, че можем да избегнем подобни обвинения, ако работим заедно с емитенти на други големи валути. И тогава на Китай няма да му останат аргументи в това отношение. Изглежда, че е трудно да се направи това, обаче, виждайки какво се случва в Англия, особено с министър-председателя, мисля, че те са достатъчно ядосани там, че можем да сформираме тази коалиция и да получим сътрудничество от други емитенти“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TACC

    36 70 Отговор
    Всички комунисти на въжето!

    Коментиран от #34, #50

  • 2 Русофил пита спешно

    23 64 Отговор
    Ананас, ананас кой ще ни плати, а?? Вчера в тролея чух, как два русофила наши братя си говореха, че щели да ни карат с влакове в Русия да маршируваме за парада на 9-ти май! Партията на всемогъщата власт ГЕРБ, била взела решение да ни депортира в Русия?? Вярно ли e това за нас българските и сръбските русофили, или се подбъзикват само с нас и ако сме с маски как ще пеем песента ''Прощаването на славянката'' на Червения площад, и как ще караме всемогъщите руски танкове и самолети, като нямаме книжки?? Говори се, че ще заместваме руската армия защото излизала в неплатен отпуск??Как, как, как кажете ще се справим??

    Коментиран от #69

  • 3 мног трилиони дълг

    103 22 Отговор
    Китай направо ще изкупи САЩ на килограм след Короната.

    Коментиран от #10, #31

  • 4 AБВ

    124 9 Отговор
    По наивни глупости не бях чел !
  • 5 Аноним

    35 60 Отговор
    Прав е Китай скри че това е супер заразно
  • 6 ха ха ха ха ха

    95 16 Отговор
    Разсмях се с това едностранно опрощаване на дълга им;)))
    Ех,милите те....Китай ако пръдне и тия са се насрали ,ама иначе уста отворили...

    Коментиран от #60

  • 7 Купонджия

    86 11 Отговор
    Дочувам голям смях от далечния изток .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 георги

    79 7 Отговор
    Къде го чукаш къде се пука.За това ли е тази игра с Китай,защото имат трилионен дълг за връщане.
  • 10 шоуто на сценаристите

    23 10 Отговор

    До коментар #3 от "мног трилиони дълг":

    ще ще,така щях ме през1980г да сме в комунизма ,ще,ще

    Коментиран от #20

  • 11 А стига бе

    70 13 Отговор
    И как ще стане...абе тия в САЩ живеят в някакъв си техен свят.Не разбраха ли,че вече не са Империя-или искат да го разберът по трудният начин...?
  • 12 Сатаната

    51 7 Отговор
    На този, като на наш Боко, все някой друг му е виновен.
  • 13 ооох

    68 11 Отговор
    Смех. Сащ ще приберат трилиона на Китай. Големи яйца. Китай си е самодостатъчен. Тъпите американци с промити мозъци, наистина не схващат, че "велика" Америка е минало. Дано да няма велик Китай, а общество от равноправни държави. Иначе лошо.
  • 14 Даммммм

    62 8 Отговор
    Америте сега се опитават да се оправдават за грешките си със Китай -а имаха почти 3 месеца да вземат мерки...-тотални идиоти са американците
  • 15 Тиберий

    41 8 Отговор

    До коментар #8 от "Kravarski teatri":

    Ако искат Китай може да им плати с убогатени компоненти на урана с бърза доставка
  • 16 Васил Левски

    56 10 Отговор
    Общо взето,истината е ,че Сащ не могат да си плащат външния дълг и ще изкарат виновни най-големия си кредитор именно -китай,а след тях и Русия ....Защо ли си мисля,че ковид 19 е най -малкото което предстой на света,а именно световна война,Китай и Русия срещу Сащ и Великобритания...Лошото е ,че от нея няма да има печеливши

    Коментиран от #37

  • 17 Българан Европейски

    13 29 Отговор
    Трудно ще е залюханите ООН, СЗО, Юнеско и подобни паразити да накривят шапката на комунистически Китай. Щатите надали ще си заврат таралеж по-голям от тях в гащите. Но там се надига страшна сила. Самите китайци, които опитаха меда и надали ще оставят санкции и изолация да им го отнеме. Дните на Китайската компартия са преброени. Въпросът е жертвите да са по-малко от 5млн.
  • 18 Townboy

    45 6 Отговор
    САЩ са рекетьори!
  • 19 цецо апартамента

    43 6 Отговор
    След пандемията,най-вероятно следва война ,и то голяма война.
  • 20 само че

    40 9 Отговор

    До коментар #10 от "шоуто на сценаристите":

    Тук в случая няма Ще,Ще,а е факт ,че Китай е собственик на 1/3 от САЩ.
  • 21 георги

    40 5 Отговор
    А вие колко хора излъгахте бе шибаняци.Нали уж само по хората ходела короната,пък казаха,че човек заразил тигър в зоопарка.И кво сега стопаните на кучета ще си ги целувот после в парса ще си душат гъзовете и в друг дом.и като е толкоз страшен,защо аджеба не са почнали да изследват домашните и безпризорни животни.Нали уж е по страшен от свинския грип дето изтрепаха на хората свинете миналата година.Цялата тая работа смърди ама ще видим.
  • 22 Дядо Мрази

    6 3 Отговор
    Хахахахахаха.
  • 23 Мисля,

    41 6 Отговор
    Че Китайското разузнаване е събрало достатъчно доказателства,коя лаборатория сътвори и пусна вируса.

    Коментиран от #26

  • 24 Курбанколи Пардимогамедов

    33 8 Отговор
    Китайският министър Цуен Кай Хой им каза ,че за компенсация ще получат фамилното му име.
  • 25 Иван

    8 11 Отговор
    А Иэраел да анексира Украйна.
  • 26 Deathstroke

    23 6 Отговор

    До коментар #23 от "Мисля,":

    Много удобно е да прехвърлят вината. Така и баба знае. Мойто разузнаване ми каза,че вие сте виновни - Ха Ха Ха
  • 27 Иван

    19 8 Отговор
    А България ще я принудат да иэплати 500 милиарда обещетение на Гърция,след като Тръмп и Помпео преценят че циг.анин от България я е пренесъл в натовска Гърция.
  • 28 Игра на полове

    34 6 Отговор
    Копирано: В крайна сметка отнетият живот просто не може да бъде компенсиран.
    И тези говорат за ценният човешки живот? Те, убииците N1 в света!
  • 29 no name no face no number

    23 10 Отговор
    Коалиция хахаха до кога бе кравари долни никаква помощ за вас само газ, До кога международното право и закони ще ги мачкате както си искате. Само като прочетох и тва ми стана ясно :)))) Истината е само една американслатс всичко друго е пропаганда или съдейсвие на "режима" в Китай :И така, тази пандемия е пряка вина на китайското правителство. Всеки, който ви каже друго, лъже или работи за ужасния режим. Епа аз па ви мразим безплатно и им съдействам от сърце да го дувате и дано никой повече помощ ви Не изпрати голема грешка ще е

    Коментиран от #30

  • 30 САЩ

    11 6 Отговор

    До коментар #29 от "no name no face no number":

    трябва да организират коалиция срещу самите себе си и против гадното им ЦРУ. Скоро ще бъдат наричани здраво.
  • 31 FINANCE

    11 21 Отговор

    До коментар #3 от "мног трилиони дълг":

    Стига си се излагал с тези глупости дето пишеш бе. Китай продава боклуците си основно в САЩ и Европа. Ако ги бойкотират ще изпукат гладни. Заради Китай в момента си гладен и безработен. Последните 3 грипни вируса тръгнаха от тези мравки леещи основно пластмаса. Тази държава е раково образувание на земята

    Коментиран от #49

  • 32 Бачо Киро

    19 6 Отговор
    Щели да накажат.... Хахаха.... Идиоти... Дрънкало новинарче по Фокс Нюз... Тъй става то... Само да не да излезе защо арестуваха декана в Харвард и китайците да покажат какво им е пращал, защото вируси едва ли са били. А като ви приберат всички фирми и заводи, които имате там и сте фалирали почти всички... Да не говорим, ако загрубее работата, китайците за жалост скриха шапката на всички... Всичкия високотехнологичен запад се оказа точно каквото си го подозираме с години - един балон.

    Коментиран от #39

  • 33 незнайко

    17 5 Отговор
    Янките най много да направят трета световна война!!! Аз четох изявление на г-нЧомски че американците са изпробвали симолация на СОВИД 19,дори ТРЪМП Е ЗНАЕЛ ЗА ТОВА!!!
  • 34 no name no face no number

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "TACC":

    Пич не си ритай столчето ;))))
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Кой ще духа супата,

    12 4 Отговор
    Ако има падеж ,на американски ценни книжа, а чичко Дони пусна печатницата за шарени хартийки , тапети...три хиляди милиярда...
  • 37 no name no face no number

    16 5 Отговор

    До коментар #16 от "Васил Левски":

    Но пък крайно време е накой да ги нарита тези от Запад

    Коментиран от #62

  • 38 не ви е излъгал

    10 5 Отговор
    Щамовете са 2. Единият щам не се предава от човек на човек. Вторият се предава. Не са ви излъгали.
  • 39 FINANCE

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Бачо Киро":

    И ти си голям умник мале мале само дето нямаш 2 лева да се усмихнеш и си ревнал срещу карантината че няма да можеш да си изплатиш китайската пералня хахахаха
  • 40 Дядо Вангел

    11 22 Отговор
    Не само САЩ, целия свят трябва да съди червените боклуци от ККП. Аз лично обмислям да заведа частен иск за съсипания ми бизнес и пропуснати ползи, недей си боже някой член на семейството ми да се разболее и умре.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Васил

    13 18 Отговор
    Много ясно и аз съм съгласен с САЩ че Китай трябва да си понесе последствията защото вината е единствена тяхна.
  • 43 Gen Gurko

    13 15 Отговор
    В случая искането ще е резонно, защото Китай наистина мълча и заблуждава света доста време, златно време. Това дори го написа в предсмъртните си изявления и лекарят загинал от Ковид 19. И не на последно място това е третата епидемия идваща от там с катастрофални последици, поради безотговорно отношение. Трябва това да спре.
  • 44 град батановци

    13 9 Отговор
    горките червенясали читатели на факти бе ге дълбоко подценяват способностите на САЩ. Изглежда са забравили, че банкерите и световният финансов елит е предимно разположен там и че те причиняват повечето международни кризи с цел изкупуване на активи на безценица, следователно власт. Изглежда са забравили или не знаят, че точно така беше предизвикана Голямата депресия, вие си знаете какво следва от това

    Коментиран от #48

  • 45 Сериозен чиляк

    9 4 Отговор
    Уважаеми американофили,мислете ,как ще я карате след няколко месеца ,без мъни.До края на годината ,същисаните са аут.Запомнете какво ви казвам ,за да не останете изненадани.
  • 46 Behemoth

    6 3 Отговор
    Гангстерско племе ....индианците са наясно....
  • 47 Спомени от бъдещето

    4 4 Отговор
    Безгрижните и cпoкoйни за нaрoдa и Бългaрия 1938-39 (2018-19)година отминахa...!!!Сега сме въвлечени в паниката и неспокойствието на Света от прoлeттa нa 1940 година,нo oщe нe cмe в cрeдaтa нa 1940г. кoгaтo в Eврoпa щe зaпoчнaт дa нacтъпвaт глaвoлoмнитe прoмeни, a зaceгa caмo ce cпaзвaт oгрaничeниятa и извънрeднoтo пoлoжeниe cъc зaтвoрeни грaници, нo c нaдeждaтa и oптимизмa нa бългaринa, чe e врeмeннo и cкoрo вcичкo щe ce уcпoкoй и зaбрaви, oтнoвo иcкaйки му ce дa ce върнe cтaрoтo врeмe...НO oт догодина ще навлизаме в 1941 година.... вeчe c военно положение, мобилизация и подготовка за война...
  • 48 Дааааа

    13 3 Отговор

    До коментар #44 от "град батановци":

    Точно така.Банкстерите фалираха САЩ ,оставиха ги на произвола на съдбата, и се изнесоха на Изток! Ако някога Кенеди беше успял в начинанието си,сега САЩ нямаше да са в тази предсмъртна агония ,но уви...не успя.
  • 49 ха ха ха ха ха

    6 9 Отговор

    До коментар #31 от "FINANCE":

    Ха ха ха ,какъв пазар е САЩ и Европа за Китай бре? 800 милиона население.Това пазар ли е? Това е една махала за китайците ,и дали ще си продават от стоките и в тази махала или не,не е от голямо значение за Китай.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Малееий

    10 4 Отговор
    Досега в историята никога не е имало прецедент за търсене на отговорност към други държави заради инциденти с общественото здраве по света,Но в случая от САЩ всичко може да се очаква, защото имат огромен дълг и са задължени с трилиони долари към Китай и нищо чудно бай Дончо този път да настъпи здраво мотиката и като на стар мошеник милиардер да му минава през главата че може да "изтрие" и да не плати за задълженията си, А вместо това по стар американски навик да рекетира и в коалиция с други да се опитат да принудят със сила да поискат от Китай да плати "сметката" за коронавируса, но тук вече е сигурно че ще си объркат сметките без "Кръчмарят" ...!!!
  • 52 Е само да попитам

    11 3 Отговор
    Само да попитам големию кравар тръмпчо.
    Оти не платят за стотиците хиляди деца,старци и жени у?мъртвени по най изродски начин у японско с двете атомни бомби,кат се има в предвид,че И В ДВАТА ГРАДА НЕЕ ИМАЛО ВОЕНЕН КОНТИНГЕНТ.
    Требе ли да си платят дет десетки години у виетнам колко народ фърли фира в следствие на бомбардирането с бомби с обогатен уран.
    Ба си и пасмината.
    Туи у китай при всички положения нее целенасочено за разлика от краварските действия в различни страни и време.
  • 53 Гост

    10 3 Отговор
    Просто ми е пред очите как Китай плаща. То и в Европа много луди, ама в САЩ... Не се заблуждавайте, след С19 най- силни ще са точно Китай. Демокрациите ще бъдат в колапс дълго време.
  • 54 ежко

    10 3 Отговор
    А кризата 2008 дето тръгна от американските токсични облигации?За нея кой плати? САЩ ли?Да духат супата!
  • 55 Бай Манчо

    6 2 Отговор
    Хахахаха по наивен пасквил не бях чел от доста време . на янките все някой друг им ср...ал в гащите - нищо де нека си плямпат .
  • 56 Гошо

    8 1 Отговор
    Мен лично много ми се иска САЩ да си опростят дълга едностранно и да запрът китаиските сметки
  • 57 ЩЕ ВНАСЯМЕ ОТ КИТАЙ ББ

    8 1 Отговор
    ТО И С ИРАК ТАКА ПОДХОДИХА. ИЗМИСЛИХА ЕДНИ ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ И НАПАДНАХА ИРАК САМО И САМО ДА ИМ ОГРАБИ НЕФТА. ПОСЛЕ НЕИСТОВО ТЪРСИХА ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ НО ТАКА И НЕ НАМЕРИХА. ИМАТ ОПИТ НО ТОЯ ПЪТ МАЙ ЩЕ СЕ ОПАРЯТ.
  • 58 Мдаа

    7 0 Отговор
    Този ли е поводът за война срещу Китай?

    Англосаксите изтрещяха, гледайте филма на Джон Пилджър "Бъдещата война с Китай" - голям журналист австралиец от старата гвардия, а не като сегашните "мисирковци".

    Поне да се повеселим и да не спазваме карантината, ако ще мрем поне да е с чест - веселба, приятели.
  • 59 АЗ АЗ АЗ

    4 0 Отговор
    Ама АЗ Извънземният ,Лукавият ако кажа Xамерика да я няма
  • 60 Стоян

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха ха ха ха":

    Да де ама Тръмп като пръдна целия им ЦК се насра.
  • 61 Мдаа

    6 1 Отговор
    Толкова са взаимозависими икономиките на Китай и САЩ, че унищожаването на единият, води автоматично до колапса на другия.
    Колосални пари са наляти от "глобалния финансов капитал" Рокфелер и къмпани в Китай, а САЩ без евтини китайски стоки и компоненти загиват.

    Не знам защо се играе този цирк пред света, но не е за доброто на обикновените хора?
    Жалко за ЕС, а че се готви поредната гадост за ЕС е ясно, с излизането на Брития, стачките във Франция, когато заговориха за собствени въоръжени сили.
    Подслушването на Меркел.
    CoV2 - страшното е, какво под предлог вирус ще се случи?
  • 62 гого

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "no name no face no number":

    Със сигурност ще бъдат жестоко наритани,лошото е в случая е,че ние пак ще бъдем от губещата страна с тоя съюз от нато.
  • 63 Дон Чико

    4 2 Отговор
    Америте дължат на Китай 1 трилион. Естествено, че никога няма да го платят. Китайците друг път повече ще внимават. На амер доверие не може да имаш.
  • 64 ники

    8 3 Отговор
    Терорист номер 1 САЩ , разбили и смазали десетки държави , убили и продължават да убиват милиони невинни по света , точат природните богатства на редица държави , единствените използвали атомни бомби и избили хиляди невинни деца в Япония.
    Този световен тумор , този ГМО терорист се осмелява да посочи някой , който и да е , виновен за каквото и да е . Това е типично ГМО лицемерие.
  • 65 фашисти

    11 1 Отговор
    След османската империя , държавата на злото САЩ са единствените осмелили се открито да избиват български деца и унищожават български градове с бомбандировките на София.
    Хубаво е че все повече хора започват да осъзнават какво зло е всъщност тази паплач.
    Избили милионни невинни , унищожили десетки , стотици държави , заличили милиони съдби, убили мечтите на милиони невинни деца, и всичко това за пари , петрол , злато и власт.
    Дано има господ и в тези предстоящи дни накаже това истинско зло.
  • 66 мишо

    5 0 Отговор
    Айде краварите пак гледат да изкарат пари
  • 67 Факт

    3 1 Отговор
    Китай е ядрена държава!
  • 68 IDIL

    4 1 Отговор
    Е,те това беше целта да пуснат вируса в Китай и да искат от най голямата икономика да им плаща дълга
  • 69 Сашето

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил пита спешно":

    😵😵😵😵😵😵
  • 70 DJANGOZE

    3 2 Отговор
    Ще принудят-друг път! Януари СЗО обяви, че вирусът се предава от човек на човек. Китай предоставиха молекулата още в самото начало. 2 месеца светът им гледа сеира. Ксенофобията беше във вихъра си. Железните им мерки дадоха резултат. Построиха болници за 6 дни. Помагат на другите държави. И сега щели да плащат. САЩ били излъгани . За какво???
  • 71 Дядо Николай

    0 0 Отговор
    Щя върло да се учудя ако добрият Чичко Сам не извлечеше полза от това общочовешко бедствие. Иначе казано на калпав президент китайците му виновни.