9 Април, 2020 22:00 2 839 12

Ядрената медицина помага в борбата срещу коронавируса

  • атомна енергетика-
  • ядрена медицина-
  • коронавирус-
  • аец-
  • болести-
  • кобалт 60

Ядрената медицина отдавна помага при диагностиката и лечението на различни болести

Ядрената медицина помага в борбата срещу коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Операторите на АЕЦ по целия свят не просто продължават да произвеждат електроенергия по време на пандемията от коронавирус, но и използват ядрените технологии за откриването на COVID-19 и борбата с неговото разпространение.

Ядрената медицина отдавна помага при визуализацията, диагностиката и лечението на рак, болести на сърцето, стомашно-чревния тракт и неврологични разстройства. „По време на пандемията основно внимание се отделя на осигуряване на доставките на кобалт-60 и други медицински изотопи“, заяви старши мениджърът по комуникации на Световната ядрена асоциация Джонатан Коб.

Кобалт-60 се използва за стерилизиране на медицинско оборудване, при лечение на рак и някои заболявания на кръвта. Канадската компания Bruce Power, която е оператор на 2,4 гигавата атомни мощности, съобщи, че ще предостави 600 000 комплекта за индивидуална защита на медицинските работници в Онтарио.

Синхротронът на изследователския център ANSTO в Австралия се използва за определяне на структурата на белтъците на новия коронавирус. Много от тях вече са открити и благодарение на това изследване може да се разработи ваксина, която въздейства върху тях и унищожава вируса. Операторът на АЕЦ „Пикеринг“ и АЕЦ „Дарлингтън“ – компанията Ontario Power Generation, използва технологията на 3D печата за производство на пластмасови защитни екрани за медицинските работници.

В началото на април МААЕ обяви, че първата партида оборудване за диагностика на коронавирус е изпратена в повече от 40 държави. Базираната в Нидерландия международна компания NRG произвежда изотопите технеций, лютеций-177, иридий-192 и стронций-89 в изследователския реактор в Петен. „Нашата дейност има огромно значение за 30 000 пациенти, на които ежедневно помагат медицинските изотопи от Петен. Ще положим всички усилия, за да продължим и занапред работата си в тази област“, заявиха от NRG.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Баро Вкаров

    10 3 Отговор
    Като гръмне Козлодуй,ше получим от ГЕРБ х%й!
  • 6 Бесен Язовец

    6 4 Отговор
    Постите ли миряни? Защото дедо поп е на втората тава с наденици и кюфтета вие постете постете!

    Коментиран от #8

  • 7 Бесен Язовец

    5 0 Отговор
    2,4 гигавата ама за 100 години произвеждат канадците. И профаните да не решат случайно че кобалт- 60 се маже върху филия с масло!
  • 8 Секретар на Сорос

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Тaкa или инaчe щe мe изкaрaт coрocoид, a нe нaциoнaлиcт, тaкa чe пo-дoбрe дa cъм ''ceкрeтaр'' нa тoзи Вeлик Гocпoдин! Eднo oт мaлкoтo пoлoжитeлни нeщa нa тoзи вируc e, чe зaпoчнa дa oбръщa нaшитe кoмуниcти, aтaкиcти и руcoфили към Мaйкa Бългaрия! Тoecт, тe зaпoчнaхa дa гoвoрят oт днec, зa ceбe cи кaтo зa ''бългaри'', a нe кaтo зa ''руcнaци'', oткaктo зaрaзeнитe в Руcия oфициaлнo ca 12000, нo нeoфициaлнo ca нaд 180000, кaтo зaгрoбeнитe caмo в Мocквa ca нaд 2500 вeчe....Дaжe вeчe ce хвaлят c тoвa, чe в Бългaрия имa caмo 600 зaрaзeни и 24 пoчинaли...Дaнo тoзи вируc им oбърнe и миcлeнeтo, въпрeки, чe щe ocтaнaт бeз пaри aкo ce признaят зa ''бългaри''!

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Опълченеец

    3 1 Отговор
    Абе, пак западни Гейове давате за Пример
  • 10 Бесен Язовец

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Секретар на Сорос":

    А в Кравария зарзените са 10 милиона, а на загробените вече не им води статистика! А секретарката на Сорос скоро ще бъде безработна.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Eistee

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Защо, бре? По бременност ли излизаш?