Last news in Fakti

9 Април, 2020 09:00 9 234 58

Турция изгуби битката в Сирия, а пандемията от коронавирус ще влоши положението в Идлиб

  • идлиб-
  • сирия-
  • турция-
  • армия-
  • операция-
  • русия-
  • гидо щайнберг-
  • башар асад-
  • коронавирус

Асад и Русия спечелиха, Турция изгуби

Турция изгуби битката в Сирия, а пандемията от коронавирус ще влоши положението в Идлиб - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Една седмица турските военни се сражаваха със силите на сирийски диктатор Башар Асад в Идлиб. На 5 март президентът Ердоган се споразумя с най-важния съюзник на Асад, Владимир Путин, и огънят беше прекратен. Колко време ще продължи примирието?

Гидо Щайнберг: Засега не може да се прогнозира колко ще издържи примирието. Но е ясно, че Сирия и нейните руски, ливански и ирански поддръжници са решени да си върнат Идлиб. Това, което виждаме в момента, са ариергардни битки от страна на Турция и съюзниците ѝ. Смятам, че през лятото отново ще станем свидетели на военни действия и че голямата офанзива, започнала през април 2019 г., в крайна сметка ще доведе до успех за Башар Асад.

Западът правилно не поддържа ислямистите в Идлиб

Президентът Ердоган знае, че против волята на Путин и без подкрепата на Запада може само да забави, но не и да прекъсне офанзивата на Асад. Трябва ли НАТО да подкрепи Ердоган, за да защити хората в Идлиб? Не носи ли Европа хуманитарния дълг да помогне?

Гидо Щайнберг: Европейците носят хуманитарна отговорност. Тяхната отговорност обаче се свежда до помощни мерки. Гражданската война приключи. Ако НАТО или ЕС искаха да се намесят, това трябваше да стане преди години. Сега, особено на фона на пандемията от коронавирус, вече не е реалистично. Освен това виждаме, че в последните години Турция подкрепя ислямистите в Сирия, организацията "Хаят Тахрир ал Шам”, която управлява Идлиб. Тя е наследник на фронта "Ал Нусра”, който подкрепяше "Ал Кайда”. И Западът не бива да се намесва на страната на подобна организация. Европейците и американците действат правилно като приемат, че тази гражданска война е вече решена. Турция трябва да направи същото и да се откаже от подкрепата за бунтовниците. А от бунтовниците трябва да се изисква да се изтеглят от Идлиб. Защото те са отговорни за страданията на населението точно толкова, колкото и Асад.

„Точно толкова отговорни"? Какво имате предвид? Та нали диктаторът Асад от април 2019 г. бомбардира населението и болниците в Идлиб?

Гидо Щайнберг: Много държави, включително и Германия, смятат “Хаят Тахрир ал Шам” за терористична организация. Според мен просто трябва да се признае, че гражданската война е загубена. Опитът на бунтовниците да задържат Идлиб и турската подкрепа за тях води само до удължаване на страданията на хората. Разбира се, режимът на Асад е основният виновник за избухването на гражданска война, както и за по-голямата част от жертвите и жестоките военни престъпления. Независимо от това, в един момент трябва да се разбере, че този конфликт вече не може да бъде спечелен.

Освен екстремистите от „Хаят Тахрир ал Шам", в Идлиб пребивават и други бунтовници, както и много демократични противници, които са се евакуирали в провинцията. Какво може да се направи за тези хора?

Гидо Щайнберг: Няма съмнение, че Асад ще поеме контрол над провинцията. Затова въпросът за бъдещето на въстаниците не търпи отлагане. Според мен те имат един-единствен начин да оцелеят и да не попаднат в пленичество с непредвидими последици: трябва да се изтеглят в Турция.

Ердоган спасява последните отломки от политиката си в Сирия

Ердоган иска на всяка цена да предотврати падането на Идлиб. Защо?

Гидо Щайнберг: Турската политиката към Сирия след 2015 г. се води от един нов приоритет. Анкара иска да предотврати укрепването на разклонението на ПКК, известно като „Сили на народната отбрана". Логично би било Турция да се съсредоточи именно върху това. Правителството на Ердоган обаче все още се опитва да подкрепя въстаниците, за да контролира един вид предмостие в Сирия – и по този начин автоматично да участва в решенията относно бъдещето на страната. Гражданската война практически е решена, тъй че упорството на Турция в това отношение е основната причина за катастрофата, която наблюдаваме в момента в Идлиб - и която ще се влоши с епидемията от коронавирус в страната. Турция може да накара въстаниците да прекратят съпротивата си срещу режима на Асад. Но Анкара не го прави, защото се опитва да спаси последните отломки от своята политика в Сирия. Това обаче са ариергардни битки и Турция ще загуби този конфликт.

Гидо Щайнберге е специалист по Близкия изток в берлинската фондацията "Наука и политика" – главния мозъчен център на германското правителство. Щайнберг е работил и като референт към канцлерствотопо въпросите намеждународния тероризъм.

Автор: Диана Ходали


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    104 11 Отговор
    Никой досега не е печелил,когато е седнал с мечката мед да яде...

    Коментиран от #33

  • 2 Вова императора

    87 4 Отговор
    Наиграхте ли се лапета, айде сега по къщите.
  • 3 Последния софиянец

    34 57 Отговор
    Няма страшно. След кризата Германия, Русия и Турция ще си поделят Европа. Северна България да учи руски, а Южна турски.

    Коментиран от #22, #32

  • 4 Нашите

    71 17 Отговор
    чалмосани и шалваросани мюслита разбраха ли за какво иде реч? Много се бяха превъзбудили нещо с Байряктарите и Анките по сайтовете ама да си сядат на посраните задници, че и в Турция помъчените не ги броят за хора!
  • 5 Опаа

    96 5 Отговор
    Асад бил диктатор.. Ердоган обаче е президеееент.. Много пошла и повърхностна пропаганда.. И запада не подкрепя ислямистите!! Ама хич никога..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шаолина

    46 4 Отговор
    Тези се загрижили за положе итето в Идлиб защо не си видят техното положение какво е после да анализират другите !
  • 8 Българань

    13 40 Отговор
    Свобода за Уигурската общност долу кървавите китайски ръце от Уигурите!

    Коментиран от #12, #15

  • 9 АЛИС

    10 2 Отговор
    Корпорация,, АМБРЕЛА" експериментира с,, Т" вируса!!!
  • 10 Хасан

    17 40 Отговор
    Запада разбърка Сирия като подкрери религиозни и етнически групи ,но сметката остана за Турция ...Безпощността на Запада да смени режими както си иска ..а в случая Турция е единствената страна която оказа хуманитарна помощ за сирийския народ
  • 11 Последния софиянец

    6 35 Отговор
    Подялбата на Сирия между Русия и Турция е репетиция за подялба на България. Германия и Русия ще си разделят Украйна. Германия ще получи Полша, а Русия взима Румъния. Гърците ще го отнесат от Турция. Испания ще се разпадне,може би и Италия?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 фжфж

    34 1 Отговор
    Помня в началото, може би беше още 2012-та, като ни обясняваха как сирийските бунтовници си произвеждали бомби от използвани еднократни чаши за кафе. После едни американци подготвящи чаши за кафе в Анево загинаха. А Киръли Хлинтън стана по-кисела от димяща сярна киселина.
  • 14 Най добрият вариант

    29 4 Отговор
    Турция се изтегля от Сирия и бие камшика на всичките 4 милиона бежанци, които се намират в Турция. Освобождава се от бремето и си гледа рахатлъка. Ние в България няма от какво да се опасяваме, нас Симеонавата телена ограда ни пази

    Коментиран от #28

  • 15 Уундит нии

    27 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българань":

    А свобода за ирокези, семиноли, шеванези, дакота и останалите кога ще поискаш?
  • 16 Хасан

    10 20 Отговор
    Ако Запада беше надвил в Сирия ,сирийския народ щеше да плаща дълги години за налагането на демокрацията ,сега Русия се наложи и сирийския народ ще плаща за «освобождението » си..
  • 17 Да добавя

    7 13 Отговор
    В Сирия няма добри и лоши. Всички са за пребиване.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 .Нефт Нефт Нефт!

    27 1 Отговор
    Старите граници и порядки ще останат в Близкия исток!Катар и Саудитите не успяха да пречупят Садат да прокарат тръбите на Средиземно море и да блокират Газпром!Нежни революции фанатични откачалки главорези всичко ставащо имаше една цел НЕФТА!!Платиха сирийците иракчаните авганистанците скъпо и прескъпо!Геополитическата игра е безмилостна а дребните участници в нея са плащачите глупаци!

    Коментиран от #23

  • 20 Ахахах

    28 1 Отговор
    Не Западът, а САЩ разбъркаха целия арабски полуостров с цел да заграбят петрола на Сирия. Искаха и да изместят Русия и Иран от стратегическите позиции. Не на последно място Израел всячески се опитва да се деклалрита като нещо значително в региона! Даже точно Байдън, Хиларито и онази мъртва сган, основаха Идил, договаряйки се с Ас Заркауи. Нашият запада просто беше брутално употребен за войните на САЩ и всички кие европейци плащаме сметката! Дано свърши тази война и дано скоро САЩ и Израеел престанат да съществуват! Това ще помири света!

    Коментиран от #25

  • 21 Во Нгуен Зияп

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Euromebel":

    Щом имат "Euro" в името си, не ми ги хвали!
  • 22 А Враца

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Немски

    Коментиран от #29

  • 23 Потрес

    20 0 Отговор

    До коментар #19 от ".Нефт Нефт Нефт!":

    А ние с какво сме по-различни от изброените от теб народи?! Ние сме дребни душици, мишки, управлявани от корумпирсни мародери в продължение на 30 години! Ние сме най-умните по форумите, най-силните и най най най въобще... пълен цирк.
  • 24 фжфж

    4 0 Отговор
    Ало, Фактите, Еуромебел ви използват сайта да си правят реклама. Или ги блокирайте или им взимайте пари, а за наше улеснение на техните постове пишете "Платено съобщение".
  • 25 Хасан

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ахахах":

    Нефта е средство за финансиране на оръжейната промишленост ..
  • 26 мръсна политика

    16 0 Отговор
    Всички ислямски терористи от Идлиб да си отидат в страните, които ги въоръжават и подкрепят. Знае се кои са тези страни.
  • 27 Разум

    25 8 Отговор
    Турция е една от малкото държави по света де е проляла толкова невинна кръв на съседите си. Ако изчезне като държава всичките й съседи ще си отдъхнат.
    Изхода им е един. Да се очовечат, ако не да се разпадат.

    Коментиран от #30

  • 28 мнение

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Най добрият вариант":

    Турция няма да се "освободи" от бежанците, защо ги използва много хитро. Освен за евтина работна ръка, за организиране и въоръжаване на терористични групи и за натиск срещу Европейския съюз, който периодично "забравя" да си плаща данък "спокойствие".
  • 29 Брадвата

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "А Враца":

    Враца да учи цигански
  • 30 Хасан

    5 15 Отговор

    До коментар #27 от "Разум":

    Не си прав.. Турция не е нападала съседни държави
  • 31 Запознат

    14 16 Отговор
    Само като видях името -Гидо Щайнберг (Моше) и спрях да чета !!! Същото са написали и от дойче зеле а факти само копира !!! Жалка работа !!! Докато турските войски са в северна Сирия и са подсилени със системи за ПВО за каква Асадистка победа става дума !!! Турците за няколко дни само с удари от дрони спряха настъплението на Асад и принудиха Путя да преговаря с Ердоган !!!

    Коментиран от #45

  • 32 Ти много спешно трябва да научиш български ако искаш да оцелееш

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Кажете как се справяте в Русия с 10 000 официално обявени и 170 000 неофициално с 2230 загробени само в МОСКВА и взимате ли пример от нас българите, копирайки мерките едно към едно на другия ден след нас??
  • 33 Роко

    2 15 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Ма верно ли? Щото историята казва друго. През 20-ти век мечката участва в над 100 войни и печели само ЕДНА и то е една от над 80 спечелили я.
  • 34 Роко

    6 14 Отговор
    Много интересно мнение. Асад и руските му съюзници започват настъпление в Идлиб. След след като свършва патакламата страните се връщат в изходни позиции. И ся се оказва че турците били загубили войната. Въпрос като за 1 стотинка: Колко трябва да си тъп че да твърдиш подобна глупост?
  • 35 фактология

    8 0 Отговор
    Лично на дойчета аз не вярвам.Вчера излезна статия в е-издание (tourkikanea - турски новости ) въпреки споразумението между Турция и Русия от 1 месец насам, в Северна Сирия са разположени 29 000 войници и 57 бази.Второ- ЕС вчера взе решение за отпускане на парични средства за Турция.Всички знаем ,че Турция не е в ЕС.Също се отнася и за Африка на, която ще се отпуснат милиарди от нашият джоб.
  • 36 Мокри блянове

    7 15 Отговор
    За сега в Идлиб има примирие извоювано на крилата на дроновете. След спирането на огъня 73000 души са се завърнали в провинцията. Колкото и да ви е неприятно Турция спечели. Много им се иска на някои сирийците от Идлиб принудени от бомбите на Асад и Путин да преминат в Турция, но това няма да се случи.

    Коментиран от #39

  • 37 Щом го казва Дойче веле

    5 0 Отговор
    Така ще да е ...хахахаха
  • 38 Изостават дойчето

    3 9 Отговор
    Пък и много ги е яд, че Турция изгони германският контингент от базите на НАТО в Турция. Нека да разкажат и за Либия където турците свалят дроновете на халифа, както и унищожават изпращаното оръжие за терористите
  • 39 любопитен

    14 2 Отговор

    До коментар #36 от "Мокри блянове":

    724 кв/км. си е върнал Асад от ИДЛИБ след турската "победа" там! Как губиш война или битка, пък печелиш територия? Някакъв рязан може ли да ми обясни?

    Коментиран от #41, #53

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Роко

    1 11 Отговор

    До коментар #39 от "любопитен":

    Нищо не си е върнал след като турците опукаха армията на Асад и руските му съюзници всичко се върна на изходни позиции. Единствената печалба на руснаците е че трябва да ги допуснат да патрулират по М4 съвместно с турците, но местните не ги пускат така че и това не правят (турците се правят на разсеяни и казват ма това са местните ние нямаме нищо общо)

    Коментиран от #48, #49

  • 42 Хахаха

    1 8 Отговор
    Българи защо сте толкоз тъпи ?
  • 43 Роко

    2 10 Отговор
    Приятелю не ВЪПРЕКИ споразумението, по споразумението. Сирия може да забрави за тази провинция Ердоган постигна каквото искаше окончателно признаване на придобивките му. Точно затова там сега усилено се строят укрепени точки, за да се избегнат нови жертви когато ботоксивия гном го хване амнезията и забрави какво е обещал (както направи след договорките от Сочи)
  • 44 зрител

    10 5 Отговор
    Фесовете се провалиха в Сирия Асад си възвърна голяма част от Идлиб и ще продължи. Сега е ред кюрдите да свземат територии и оня маймуняк ерди съвсем ще баялдиса.
  • 45 Чок зор

    13 5 Отговор

    До коментар #31 от "Запознат":

    Не , просто Ердоган хукна панически за Москва , за да помоли Путин да му извади кола от г.за , който му го беше набил надълбоко в Идлиб, и му причиняваше огромно неудобство .

    Коментиран от #46

  • 46 Сск

    9 2 Отговор

    До коментар #45 от "Чок зор":

    Той запознатия гледал по турските новини,че Путин дошъл в Турция да се моли за примирие.
  • 47 TR TR TR

    2 6 Отговор
    AMA P....A MAYNA DA TE SHİBAT KUCHETA PROST KENEF
  • 48 За малко

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "Роко":

    Турците са все още там в Сирия , благодарение на добрата си икономическа политика спрямо РФ . Турски Поток , АЕЦ Нахуйо , С-400 , вероятно СУ-някакво, домати , краставици , бизнес , туризъм , курорти , инвестиции, наблюдатели са в ШОС , и Пътят на Коприната . Турция помогна извънредно много на Русия в труден момент , и то на няколко пъти , като сложи прът в колелата на американската машина , и им върза ръцете в Грузия и Украйна. Като се изключат търканията в този изолиран случай Идлиб , в който Турция желае да осребри тази голяма помощ която даде на Русия , то Турция във всичко останало действа като съюзник на Русия , а не на НАТО. Това са причините Турция да е все още там , и те на са военни . Иначе живота на аскера там , няма да струва , и колкото живота на парченце шоколад , настъпано от босо негърче в градски кенеф. Полета на "две бели птици" , и едно изпразване на контейнерите на няколко корабчета от Каспийско Море , биха били достатъчни да елиминират всякаква форма на живот . И това не може да се причисли към големите шамари , като ония мечоци с имена на руски градове с 16 Булави , да потопяват континенти.

    Коментиран от #50

  • 49 любопитен

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Роко":

    М5 и Саракиб са в ръцете на Асад, ти кво пасеш бе тюрбан?

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Роко

    3 8 Отговор

    До коментар #49 от "любопитен":

    Ма верно ли? А Асад знае ли? А турците дали знаят? Или това го има само напушения ти мозък?
  • 52 Gen Gurko

    9 1 Отговор
    А защо Асад е титулуван диктатор? А сетих се. Името на автора е Щайнберг. Лъжи, лъжи, лъжи и само и единствено лъжи. Няма да обяснявам защо така наречения диктатор, просветения и високообразован Асад не пада и няма да падне.
  • 53 Тръц Пръц

    2 7 Отговор

    До коментар #39 от "любопитен":

    Спечелената /според теб/ територия е 27-28 пъти по-малка от територията, която Турция владее в Сирия /към 25 х.кв.км./.Колкото отнехе Северен Кипър, толкова ще отнемат и тази територия.Докато има 3-4 млн сирийци в Турция, тази територия няма да я върнат на Асад. А на любимия ни Путин са по-нужни приятелство с Ердоган, атомна централа, газопровод на Газпром...Базите в Сирия са сигурни за поне 50 г.
  • 54 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    В СИРИЯ ИМА ПРОТИВОСТОЯНЕ ОТ 60 ГОДИНИ !!! КОЙ ОПРЕДЕЛИ ГРАНИЦИТЕ НА ПРАКРАСНАТА ДЪРЖАВА НАРЕЧЕНА -"ФРАНЦИЯ НА АРАБИТЕ" ... АКО Е ВЕЛИКОБРИТАНИЯ -ДА СМАЖЕМ КРАЛИЦАТА И ИМПЕРИЯТА И ГРИНУИЧ !!!!!!!!!! АЛЛОО... ИНДИЙЦИТЕ ПОМАГАЙТЕ ... ПАКИСТАН ЗНАЕ ... "ПАТРИОТЪТ"... АРЖЕНТИНА ... НИГЕРИЯ... КАНАДА ... И ВЕЧНИЯ ВРАГ НА КРАЛИЦАТА -РУСИЯ ...ЗАЩО !?!?!?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Borislav Popov

    10 2 Отговор
    Първата фаза завърши с тотален успех за Асад и погром на аскера,Саракиб и още 145 селища бяха освободени ,също и магистралата М4 мина под пълен сирииски контрол,М5 засега се контролира съвместно.Путин все пак прояви милосърдие след дългите молби на Ердоганя за среща,който първоначално бяха отхвърлени категорично от Пасков,но явно общият икономически интерес и стокообмен наклони везните и срещата се осъществи......иначе щеше да има ритници на фесове чак до Истамбуля,но Асад не се е отказал и тук немският специалист е прав,ще има ритници и тотално прочистване на Идлиб,след някой и друг месец
  • 58 Дядо Николай

    2 0 Отговор
    До коментар № 10.
    Хасан, ти пак нещо не си в час. Може би считаш стотиците турски танкове, БТРи, артилерииски установки, самолети и други средства за баклава, рахат локум, тахан халва, шербет и други благинки от мюсюлманския рай. Пак ти казвам Чети младежо. Науката е слънце.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания