Last news in Fakti

9 Април, 2020 11:04 12 650 45

Скандал тресе Турция! Има съмнение, че Ердоган лъже за смъртността

  • турция-
  • скандал-
  • коронавирус-
  • реджеп ердоган-
  • смъртност-
  • жертви-
  • лекари

Тежки обвинения към турското здравно министерство

Скандал тресе Турция! Има съмнение, че Ердоган лъже за смъртността - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският лекарски съюз поставя под въпрос докладите на здравното министерство за смъртността от COVID-19 в страната, пише в. "Биргюн" в публикация, озаглавена "Крие ли министерството бройката?".

Според лекарския съюз министерството на здравеопазването не използва в докладите си препоръчаните от Световната здравна организация международни кодове, а това положение води до прикриване на смъртни случаи.

Нарастват съмненията във връзка с огласяваните данни за Турция. Турският лекарски съюз също смята, че данните, които оповестява здравният министър Фахреттин Коджа, не отразяват в пълна степен фактите, пише вестникът. В докладите си за смъртните случаи в резултат на COVID-19 здравното министерство не използва международните кодове, препоръчани от СЗО. В страна, където броят на потвърдените случаи на коронавирус расте, прави впечатление, че смъртните случаи не нарастват паралелно в графиките на огласяваните доклади, изтъкват от лекарския съюз.

Световната здравна организация препоръчва смъртните случаи от коронавирусната пандемия да бъдат записвани с два различни кода при случаите, когато има лабораторно потвърждение с писиар тест за наличие на коронавирус, и в случаите, когато това не е потвърдено чрез тестуване. В Турция в първия случай като причина за настъпване на смъртта се посочва COVID-19, а във втория - грипна инфекция. До момента от здравното министерство са потвърдили, че в страната заразените от коронавирус са 38 226, а жертвите са 812.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    72 39 Отговор
    То нашия диктатор крие, та тоя ли.

    Коментиран от #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пха ха ха

    33 8 Отговор
    Ааа нИможи да бъди. Те тези там са яки кЪт скали уе. Ша слушатИ падишаха ей серсеми такива. Кот ви кажи туй е то. Ааа с ваш шЪ сЪ разпраа чУвекЪ. Вервайти му ей. Ни гИ ли знайти, че тез са баш бабаитларите нищо,че сЪ мЕки.
  • 4 Хасан

    31 35 Отговор
    Да бе в Китай имаше само 3000 а в Итслия са само 15000 .и в България са само 24 ..всяка страна лъже за да не всява излишна и никому ненужна паника

    Коментиран от #20

  • 5 Народен артист

    28 17 Отговор
    А,Муфтата дали използва тези кодове на СЗО.........не можело да се скрият труповете,излиза че може....МУФТА.
  • 6 боцмана

    39 6 Отговор
    Представям си какъв апокалипсис ще настане , око обявят , че на страните с най голяма смъртност ще има най много помощи.

    Коментиран от #45

  • 7 Биоробот

    62 20 Отговор
    Всички лъжат. Първо излъгаха китайците. Според данни от разузнаването те са намалили бройката на умрелите 40 пъти. Това накара Европа да подцени вируса и сега умират по 1000 на ден в Испания, Италия и Франция. В САЩ по 2000. Тука данните са сигурни. Пък турците си лъжат по навик, то религията им го разрешава. Вярвам им само като говорят за баклава и локум и то само на 49 процента.

    Коментиран от #26

  • 8 гост

    32 12 Отговор
    Не бе как ще лъже - къде се е чуло и видяло диктатор да лъже ?!? Ердо не лъже както не лъжат и Путин , Мадуро и Ким чен Ун ...

    Коментиран от #10

  • 9 Вярно е, че лъже

    20 7 Отговор
    Обявява починалите от грип за починали от коронавирус. Както и починалите в катастрофи и други инциденти. Та нали и ние имахме случай на човек с тежка черепномозъчна травма да почине от ковид19.
  • 10 Ами то

    31 7 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    А нещо си трайкаш за същият скандал в понеделник във Великобритания-Гардиън изнесе доказателства за лъжливите данни от правителството на Борис Джонсън -и същата вечер имаха обиск в редакцията им...-и те ли са диктатори..-или само Пуьин ти е в главата?
  • 11 гост

    14 3 Отговор
    Който му харесва там и не му харесва тук, да заминава. Не е далече.
  • 12 direct

    22 3 Отговор
    Вземат пример от Китай , дълго време криха жълтите хубаво се разходиха из Европа , сега са добре .Европа яде дървения

    Коментиран от #18

  • 13 Курти Къртев от Къртожабене

    8 2 Отговор
    Нема да саплашите ...докато има пача чорбасъ и каменна сол от Камъши нема страшно....и повечко чесън в чорбасъта, повечко чесън. Па може и нечесън.
  • 14 Шекспир

    16 3 Отговор
    Че то бащицата им за какво не е излъгал досега
  • 15 Истина

    15 16 Отговор
    Вестник БИРГЮН е весник на терористичната организация ПКК , с такива антитурски вестници с десетки
    години европейската и българската медия ни мътеше главите ни , нищо общо с истината .

    Коментиран от #21

  • 16 фактология

    3 9 Отговор
    Всички лъжат там за едни парички.Италия надува бройката на починалите,но ЕС им каза НЕ,защото дълговете им за невъзвръщаеми,Гърция до оня ден надува брой смъртни случаи до момента в който ЕС им отпусна пари, а на следващият ден бройките започнаха да падат.Същото става и в България.Затова и ГЕРБ се отказаха от 10 милиардният заем за да вземат с облекчен режим като останалите.Защо и Ердо да се възползва.На него също ще му отпуснат и ще намали броя на смъртните случаи.
  • 17 Леле

    14 4 Отговор
    Че кой не лъже? Жена ти уж в мола с приятелка пък бикините си обула наопаки в бързината. Политиците пък това им е професията - да лъжат де когото срещнат. Затова като чуеш данните за заразени и починали умножавай по 10 и може да си близко до истината. За данни от анадолците умножавай по 40. То ходжата им е казал, че може да лъжат неверниците, тоест всички останали, и това не е грях.

    Коментиран от #19

  • 18 Айде по реално де

    16 7 Отговор

    До коментар #12 от "direct":

    Китай още на 30 декември 2019 г. уведомява СЗО за вирус-непознат до момента.Та по-леко със обвиненията.А това,че в Европа се чесаха месец и половина и незнаеха какво да предприеиемат е проблем не на Китай.То и Тръмп точно на 15 март казваше че всичко е ок -ама сега изпищя...
  • 19 Хасан

    4 17 Отговор

    До коментар #17 от "Леле":

    Не си прав ..по принцип християните лъжат ..не случсйно кадията е искал двама свидетели от хридтивнска общност ..ако лъжат те лесно са топили и се издавали ..доксто на мюдюлманинс ксто му кажеш да се закълне в Корана мърдане няма

    Коментиран от #24

  • 20 Аааа

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    А каква ти е файдата, ако умреш, ама без паника? Паника няма. А Страхът е Превенция. Страхът е този, който те пази. Оптимистите ще умрат първи. Но без паника...
  • 21 Даааа

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "Истина":

    Крайно време е Ердоган да закрие тази Теро истична оргатизяция "Турски лекарски съюз". С твое одобрение, естествено, защото си разбирач.
  • 22 ИСТАНБУЛ

    15 7 Отговор
    Вместо да пълниш "Факти " с глупости , ела и преброи болните и жертвите. Тук раздават маски ,храна и парични помощи ... кой с каквото може си помага. В медиите никой не коментира другите държави. Турция изпрати помощи на Италия, Испания , Сърбия, Босна и Херцеговина и др. А ТИ ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ПЛЮЕШ.
  • 23 месара

    5 2 Отговор
    абе как ше лъже? това е като да кажете че е имало авария и много загинали в чернобил!
  • 24 Само

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    че по онова време на роми мюсюлмани като теб кадията също не е вярвал дори и да се закълне в корана.
  • 25 Хасан

    4 8 Отговор
    Да живее велика Курция

    Коментиран от #42

  • 26 Гостенин!

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Биоробот":

    Не си биоробот, а биоИДИОТ! В нета има доста инфо, в един средно голям град умират по 15-20 само жени на ден, това го има отбпреди 2-3 години, същото е и за мъжете,та лъжата е за тоя, който я произвежда, демек такива като "вас". Религията ми Ислям КАТЕГОРИЧНО ЗАБРАНЯВА ЛЪЖАТА, нещо което не е валидно за християнството, монотеизъм, който е примесен с трибожие, е тва не е религия вече, а един миш маш... Мижи да те лажЕм!

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Самата истина

    6 6 Отговор
    Да бе всеки ден клематорйите на Ердоган изгарят по 1000 трупа и почти всички са от старческите домове понеже за тях лечение от коронавируса не се полага . А бе вие Турция като ЕС ли мислите .

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Абе много ви се иска

    8 5 Отговор
    Жертвите в Турция да са в пъти повече ама няма как да стане. Турция взе мерки още в самото начало. Спря потенциално опасните стоки от Китай, дори се разрази малък дипломатически скандал. Дезинфекция навсякъде, безплатни маски и дезинфектанти. Лекарският съюз в Турция и халхабер си няма, че според някакъв вестник бил поставял под съмнение здравната политика на министерството. Я вижте у нас в какви противоречия изпадат щабът и докторите.
  • 30 В Турция крематориуми няма

    6 5 Отговор

    До коментар #28 от "Самата истина":

    Ислямът не допуска изгаряне на тялото. Изгарянето се практикува от изостанали езически племена.

    Коментиран от #32

  • 31 Също така

    11 4 Отговор

    До коментар #28 от "Самата истина":

    В Турция няма и старчески домове. Турците са възпитани на дълбока почит към родителите си и няма жив турчин който да изостави родителите си в дом. Старческият дом е християнска измислица
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост 0

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Куронавирус":

    Пак си гледал филмчетата на ПРОПАДНАЛИ канали. Мусюлманите се къпят и обвиват в специален плат, който е еднакъв за всички, защото пред Всевишния всички сме равни... няма беден или богаг, стар или млад, мъж или жена, всички се обвиват еднакво... Справедливост,а не показност като "вас".
  • 35 Мехмед

    2 4 Отговор
    Какво да лъже, като заразата тепърва се разпостранява в Турция. Жертвите ще ги видим в идните седмици. Същото се отнася и за България.
  • 36 Ники

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    Няма как да се скрият смъртни случай в България ... Гарантирам ти го .. не са много държавите в които това може да стане ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Естествено че лъже

    2 1 Отговор
    Та вие какви си помислихте
  • 39 Илчевски

    0 0 Отговор
    Е наистина "материалът" е кофти.
  • 40 Кашпировски

    2 1 Отговор
    виждам че всички крият ... Дончо за негрите, Путин за опонентите, Баце за римляните и Ердоган за кюрдите ... всеки оправя социалните и пенсионни фондове както може ... оти иде гоуема Рецесия ... и Сталинка даже ни каза
  • 41 Вангелия

    1 2 Отговор
    ке го ядете дървото, а вирусот ке висе види маана небесна след кризата в която сами се вкарахте ... виновни нема да има, оти повервахте на вирусо и ония с двете дзвезди дека сека заран ви мие мозаците дека си мислите че имате ... ама немате ... айде поне чували да имате от Ердогановите
  • 42 Кънчо Путкодеров

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Хадане,а закълни се в корана,че не си с лява резба!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 о даааа

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "боцмана":

    за една седмица ще станем първенци....или другия вариянт на страните с най малка смъртнос и заразени най много пари....щаба за 2 дена ще излекува всички куронясали