Last news in Fakti

10 Април, 2020 10:41 1 225 13

Папата: Лекарите са светците на нашето време

  • папа франциск-
  • папата-
  • светци-
  • лекари-
  • медици-
  • литургия

Папата благодари на хората, които се грижат за здравето на болните

Папата: Лекарите са светците на нашето време - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Папа Франциск оглави в празната катедрала „Свети Петър“ богослужението за Велики четвъртък, който католическата църква отбеляза вчера, предаде "Ройтерс".

По време на празничната меса, главата на Римокатоличесата църква нарече „светци“ медиците и духовниците, които рискуват живота си, като се помагат на болните от COVID-19: „Не мога да оставя тази меса да мине без мисъл за светците. За онези светци, които отдават живота си на Господ. Те са негови слуги. Тези дни повече от 60 души починаха тук, в Италия, докато се грижеха за страдащите в болниците“.

„Заедно и лекарите, и медицинските сестри, и свещениците - те са светците на нашето време, които отдават живота си в служба!“, каза Папа Франциск в празната базилика "Свети Петър", в която за богослужението за Велики четвъртък - едно от най-важните през Страстната седмица, обикновено се събират почти 10 000 души, сред които кардинали, епископи и вярващи.

Тази година месата беше отслужена в присъствието на малък хор и няколко монахини и помощници, но при строга социална дистанция, предаде БНР. Заради пандемията от COVID-19 тази година дори традиционния ритуал за измиване на нозете не се състоя. Днес няма да се проведе и Кръстният ход - традиционното шествие на Разпети петък около Колизеума. За първи път от десетилетия то ще бъде заменено от по-малка церемония в атриума на базиликата „Свети Петър“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 778

    3 0 Отговор
    Такова изказване показва за пореден път, че нито папата, нито католиците разбират истинското християнство!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Кога

    4 3 Отговор
    църквата ще се извини за всички избити невинни атеисти през вековете, благодарение на които човечеството все още съществува, прокарвайки науката включително и медицината, които са смятани за еретични, а ???
  • 3 Секретар на Сорос

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "778":

    A aкo прoчeтeтe изкaзвaнeтo нa Митрoпoлит Гaврaил от днес, щe ce хвaнeтe зa глaнaтa oтнocнo кoмпeтeнтнocттa нa бългaрcкитe прaвocлaвни cвeщeници и e твърдe вeрoятнo, пoвeчeтo oт тях дa ca прoпуcнaли дa прoчeтaт пoнe Библиятa. Но, ние християните намираме начин да сме винаги близко до Спасителя, да му мислят атеистите с тези слаби имунни системи... Така или иначе ще ме изкарат соросоид, а не националист, така че по-добре да съм ''секретар'' на този Велик Господин! Едно от малкото положителни неща на този вирус е, че започна да обръща нашите комунисти, атакисти и русофили към Майка България! Тоест, те започнаха да говорят от днес, за себе си като за ''българи'', а не като за ''руснаци'', откакто заразените в Русия официално са 12000, но неофициално са над 180000, като загробените само в Москва са над 2500 вече....Даже вече се хвалят с това, че в България има само 600 заразени и 24 починали...Дано този вирус им обърне и мисленето, въпреки, че ще останат без пари ако се признаят за ''българи''!

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Ессерем

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Секретар на Сорос":

    Мой познат го спрял един такъв като теб и му говорил почти същите приказки.Нашият човек изслушал търпеливо всичко което му казал и накрая го попитал.
    - А ,ти защо си толкова прост?!
  • 5 Соломон

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "778":

    Заради вируса в Бургас решили да кремират Д-р Асса! Срам и позор за близките, които са се съгласили!! Ду ну ще се рее и проклина тези "близки" за нацистката практика!!

    Коментиран от #11, #12

  • 6 Давид

    0 0 Отговор
    По- точно " душата му ще се рее.....
  • 7 Давид

    0 0 Отговор
    По- точно " душата му ще се рее.....
  • 8 Сериозно ли

    0 0 Отговор
    Аз си мислех, че футболистите са такива, като им гледам заплатите.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Захари Зограф, изографисал Бачковдкия манастир ги е НАРИСУВАЛ в ПЪКЛОТО!
  • 10 Само да ти напомня

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Секретар на Сорос":

    че макар и атеист съм българин, както и много други като мен. България и българите, отдавна не са само на вярващите, и никога повече няма да бъдат. християнството, е същият извратен инструмент за осъществяване на контрол, наложено чрез терор и ликвидиране на несъгласните, точно както исляма, комунизма, фашизма, националсоциализма и други диктатури, и най-общо казано, методите на религиозните и на политиците са напълно идентични(поне до началото на този век- сега вече подобен произвол е по-скоро невъзможен). и ми е чудно, как така вие ,,добрите,, и ,,състрадателни,, християни, никога не ви идват на ум такива съществени подробности. за цялата ни известна история на човечеството, само и единствено истинския атеист, човекът на науката, не е натрапвал идеите си на аудиторията, както и не си е и помислял да прилага терор, за да го набута насила, в мозъка на невежия. настъпи момента, в който религиите и вярванията, се превръщат в нещо лично, в нещо индивидуално, в нещо което е крайно време, никой вярващ да не си позволява да натрапва идеите си, защото именно това, е благоприличие
  • 11 а бе я бягай

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соломон":

    ако говориш сериозно, то бъди сигурен, че нещо не ти е наред. Начина, по който представяш кремацията, е симптом на фанатизъм, и честно казано, по-добре да изпепелят останките ми, отколкото бавно да ги ръфат червеите под земята, че накрая да се превърнат в техните фекалии
  • 12 още съм в шок

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соломон":

    и наистина ама много много ми се прииска да те видя с очите си какво би измъдрил като следващ вариант когато един ден не остане никакво място на планетата за полагане на бетонни отпадъци в името на мъртвите
  • 13 Белите

    0 0 Отговор
    Престилки крият кървави ръце,търговия с органи и дяволска меркантилност