Last news in Fakti

10 Април, 2020 20:30 9 253 12

Битката срещу коронавирус: разказът на български лекар в Германия

  • германия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • ангела меркел

Харчим милиарди за оръжия, с които можем да се унищожим, а не сме способни да надвием един вирус

Битката срещу коронавирус: разказът на български лекар в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Харчим милиарди за оръжия, с които можем да се унищожим, а не сме способни да надвием един вирус. Лекарите влизат в тази битка без оръжия. Кой генерал ще прати армията си така в бой?" Думи на български лекар в Германия.

"В момента интензивното ни отделение не е пълно, усещането е някак призрачно. Чуваш собственото си дишане под защитната маска. Тихо е, но знаеш, че в тези все още празни легла ще бъдат настанени пациенти в много тежко състояние. И осъзнаваш, че те ще донесат със себе си и опасността от зараза - за теб и за семейството ти."

Така българският лекар д-р Борис Таблов описва атмосферата в новото интензивно отделение на болницата в германския град Нойрупин, където работи като анестезиолог-реаниматор. Преди дни е интубирал първия пациент с коронавирус там.

"Дано никога не ми се налага да правя този избор"

Д-р Таблов разказва как подготовката на отделението е започнала още в началото на март, когато една самостоятелна постройка към болницата е била превърната в интензивно отделение. Обучавали са се как да интубират заразени пациенти, как се облича и съблича предпазното облекло. Последното може и да изглежда просто, но се оказва истинско предизвикателство. Защото защитното облекло се носи през цялата работна смяна, която продължава поне осем часа. "През цялото време усещаш как ластиците на маските те притискат, после виждаш синини по лицето си, шлемът ти се изпотява, но не можеш да го почистиш, ти самият се потиш, но не можеш да се преоблечеш. Освен това осем часа не се храниш, не пиеш вода, не можеш да отидеш до тоалетната. Защото процедурата по събличане и обличане е дълга и специфична. Но това работим и не сме единствените. Днес колегите ни по цял свят го правят."

Д-р Таблов обяснява, че при интубацията на заразени пациенти дори рутинната процедура е усложнена, тъй като защитното облекло ограничава движенията на лекаря и сестрата. В интензивното отделение за болни от КОВИД-19, в което работи д-р Таблов, са изготвили стъпаловиден график за дежурствата, който ще влезе в сила, когато „дойде голямата вълна пациенти". Тъй като нямат достатъчно реаниматори, в графика са включени и лекари с други специалности, които имат сертификат да интубират.

С д-р Таблов говорим и за страха, който съвсем логично се промъква в мислите на лекарите. Той се съгласява, че е обяснимо да се страхуваш, но в същото време е категоричен, че „в критични ситуации страхът вреди и трябва да се държи настрана". Описва усещането си по-скоро като притеснение. След което се замисля и казва: "Мисля, че страхът ще дойде в момента, в който ще ми се наложи да избирам кого да сложа на апарат, защото машината за дишане ще е една. За това не сме готови. За такова решение може би са подготвени само военните медици във време на война. Но ние, цивилните лекари, никога не сме били поставяни пред такива решения и просто не знам как се справят колегите в други държави. Много се надявам никога да не трябва да правя този избор."

"Влизаме в тази битка без оръжия"

Според д-р Таблов, пандемията се дължи на два паралелни процеса: „Политиците подцениха проблема и първоначално не взеха никакви мерки по отношение на придвижването и контрола на пациенти от рискови региони. А от Китай вече знаехме, че само ограничителните мерки помагат. Вторият проблем беше, че първите предупреждения за епидемията останаха нечути, поради което здравните системи не се подготвиха. И ето, че сега имаме недостиг на защитни средства и апаратура - и то в развити европейски страни.

Чудя се как е възможно човечеството да харчи милиарди за оръжия, с които може да се самоунищожи, а не е способно да се предпази от един вирус. Въпреки че имаше време да се подготви. В момента от нас, лекарите, се очаква да сме готови да се жертваме, за да помогнем на другите. Но в тази битка ние влизаме без оръжия. Дали някой генерал ще прати армията си така в бой?", пита д-р Таблов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nanobit 16

    20 20 Отговор
    Боли ме фара за глупавата световна конспирация,наречена корона вирус,служеща за извинение за предизвикването на изкуствената криза,която ще послужи за присвояването на малките бизнеси.Господ си знае работата,желая на световните конспиратори,прераждане като негри роби в “страната на неограничените възможности”.

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ФАКТ !!!

    38 3 Отговор
    Много ми харесаха думите на българския лекар - КАК може държавите да харчат, толкова ПАРИ за оръжия ???? Срещу кого са тия оръжия ??? А ето СЕГА светът е изправен пред ЕДИН ВРАГ,който може да ни унищожи всичките !!! НЕКА да се спре с въоръжаването и ДЪРЖАВИТЕ да се ОБЕДИНЯВАТ срещу такива ПАНДЕМИИ !!! Повече ПАРИ за хората,образованието им и ЗДРАВЕТО !!!!

    Коментиран от #5

  • 4 няма такава държава

    24 3 Отговор
    Иначе правят магистрали, които на следващата година вече са разбити, строят спортни зали, които стоят празни, .. комисионните вървят, но за здравеопазването няма НИЩО!
  • 5 Евро глупост

    29 6 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТ !!!":

    Как се обени Европа и в частност Европеиския съюз,срещу “пандемията?Отговорът е прост,Европейския съюз е просто един икономически съюз,управляван от богатите членки,докато имат изгода от бедните такива.А лицемерието е основното оръжие на запада.
  • 6 Pnnpnh

    1 7 Отговор
    Простак !!!
  • 7 Рошко

    3 14 Отговор
    Ами един некадъренсме изтървал и дойчевото зеле веднага го намерил, ами като си страхливец не е трябвало да ставаш лекар, да беше си отворил сергия на пазара
  • 8 Пациент от Дойчланд.

    19 3 Отговор
    Вие ,лекарите в Германия сте най- мързеливото ,некадърно и безотговорно племе което познавам.Казвам го от горчив опит и години в Германия. Не заслужавате и цент от 320те евра месечно които плащам за здравна осигуровка. Дано сега ви изкарат през г@за цялото това мързелуване и лентяйство на което лежахте до сега лъжци долни.
    За ваше съжаление стоя с доказателства зад всяка една моя дума.
  • 9 баба ви от бг

    6 1 Отговор
    браво, самата истина ! сега да видим шарите, институт кох, хайделберг и другите!!! те знаят , че всичко е спряно в тичино итал. швейцария! белинцона лаборатория свързана с ухан и америк. лаборатории за вируси!!!! толкова близо до милано и бергамо!!!!мислете дали белинцона или китай е по близък до бергамо и милано!?!?
  • 10 Елементарно да пресметнем

    8 1 Отговор
    Трябва ви една малка елка най-елементарен модел ... В Италия до момента са почти 19000 починалите от коронавируса. Основно 90% възрастни хора пенсионери. До края на пандемията ще починат 20000 примерно пенсионери който получават пенсия в размер на грубо казано 1200Е стават 24млн Е на МЕСЕЦ пари който се дават за тези хора. Това е добре пресметнат факт за намаляване на населението основно в напреднала неработоспособна възраст. Това ,че пенсионерите в България са с по 150Е пенсия в другите държави в Германия да не говорим какви пенсии се взимат .... ако ви прави впечатление в последните 5-7г всяко правителство във всяка държава вдигаше всяка година с по два с по пет месеца годините за пенсия .... животът става все по дълаг а все по дълго се взимат тези пенсии който стават огромен разход за държавите ..!!!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Геро

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Елементарно да пресметнем":

    Прекалено ти е лементарно пресмятането. На Италия и пука за 24млн Евро на месец. След като има дълг над 2 328 000$ дълг.
    Толкова сте прости и дребнави, че мислите по този начин.