10 Април, 2020 17:27 5 482 44

Българка във Виена: Полицията е навсякъде, глобата в парка е €800

  • австрия-
  • виена-
  • българка-
  • анна мария-
  • разказ-
  • коронавирус-
  • полиция-
  • паркове-
  • глоби

Мерките в Австрия не са по-различни от тези в България

Българка във Виена: Полицията е навсякъде, глобата в парка е €800 - 1
Снимка: Социални мрежи

В Австрия държавата плаща до 90% от заплатите на служители на фирмите, за да се избегнат масови фалити в настоящата криза. В столицата на страната живеят над 16 000 българи. Сред тях е 22-годишната Анна-Мария, която разказа за случващото се там по време на пандемията.

Тя следва архитектура и работи в магазин за дрехи. Над 1600 са потвърдените случаи на коронавирус във Виена. Както и у нас, така и там са въведени строги ограничения за населението. „В момента имаме право да излизаме навън със собствено направени маски. Те са задължителни за магазините. Изкараха инструкции какви материали трябва да ползваме при направата на маските. Шалове - в никакъв случай”, разказа Анна-Мария пред Нова телевизия.

Единствено аптеките, дрогериите и хипермаркетите във Виена работят. Събирането на хора на обществени места е забранено. Нарушителите ги грозят глоби. Анна-Мария разказва, че хората не могат да излизат от домовете си дори по двама. Полицията е навсякъде и стриктно следи за спазването на мерките. Глобата за разходки в парковете и площадките е 700-800 евро. Ако групата е голяма – 4000 евро. Българката казва, че мерките в Австрия не са по-различни от тези в България. Именно заради тях страната вече се справя по-добре и бележи значителен успех в овладяването на заразата.

Тестове за коронавирус във Виена се правят само в домашни условия, разказва още Анна-Мария. Австрия взе и сериозни мерки за спасяване на икономиката си. Държавната подкрепа е насочена главно към това австрийските фирми да задържат служителите си. „Изплаща се 80-90% от заплатата, но работодателят поема осигуровките. Има и скок в безработицата, защото за малките фирми е трудно. Уволнените хора са много“, добавя Анна-Мария. Според нея паниката сред населението вече отминава, но изолацията и строгите мерки са се отразили дори на общуването между хората.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шекспир

    40 9 Отговор
    Ряпа да ядете с тези 800 евра.По нашенско глобата е 2500 евра щот сме ербап и богати
  • 3 Някой си

    31 16 Отговор
    Таа гербаджийка май а?
    Нищо по различно...
    Разликите сама си ги казала бе моме!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Какво да каже човек

    33 19 Отговор
    Госпойце , какво сравняваш мерките в България и Австрия , като сравнение не може да се прави ? Гледай си там архитектурата , зер в България архитектура няма ?!
  • 7 12344

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Е, и???":

    Да си налягате парцалите

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасан

    10 10 Отговор
    мойта жина ши ги избий тез 800евро за час и половина в парка.

    Коментиран от #31

  • 10 Бай Георги

    17 17 Отговор
    Добре е нашите сънародници,да спрат със съпоставяне на мерките.Просо да бяха се върнали в България,а не да коментират от хиляди километри.

    Коментиран от #11

  • 11 Някой си

    17 6 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Георги":

    Да бе, знаеш ли как ще се върна да ме дебнат милиционери на всеки ъгъл за едни 2 500 €!
    И при пандемия пич е най-добре всеки да си седи където е, не да разнася зараза (ако евентуално е заразен)!
  • 12 Хахахахах

    4 12 Отговор
    800Е ти добре ли си .....? Я се смъкни 200км по надоло да те ужилят в Италия с 5000Е да видим колко е затегнато положението ....!! То ако и тика глобата е 800 Е и кафета ще отворят да се пие свободно кафе ! Хахахахах
  • 13 Емил bs

    49 5 Отговор
    Хора това момиче пунтира.Аз също живея там,забранени са позлването на детските площадки и спортните съоръжения на открито,както и събирането на повече от пет човека.Но спортуващите и разхождащите се самостоятелно и семейно няма проблеми.ГЕРБЕРСКИ ЗАБЛУДИ!!!

    Коментиран от #14, #16, #23

  • 14 Някой си

    30 6 Отговор

    До коментар #13 от "Емил bs":

    Въздържах се да и го кажа понеже съм в Германия и не е честно да коментирам нещо, което не съм видял лично.
    Много се радвам, че си в Австрия и го направи!
    Каза и, че лъже на гербаджийката!

    Коментиран от #21

  • 15 Тъй тъй

    5 5 Отговор
    Щот не могат да се оплакват като нас българите. И да протестират не могат. Да излизат с такситата и там. Аз даже мисля в цяла Европа да излизат с такситата. Не, не в целия свят. Надеждата ни е в таксиметровите.
  • 16 Да бе

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Емил bs":

    Ми то почти нищо. Всичко друго позволено. Всичко работи. Детските градини, училищата, всичко работи, нали?

    Коментиран от #18

  • 17 сори

    8 1 Отговор
    Сори,но лъжете.Глобата е 250 евро.
  • 18 сори

    20 2 Отговор

    До коментар #16 от "Да бе":

    Абе вие сте дървени глави.На вас ви се разправя,че никъде в Европа парковете не са затворени и можеш да се разхождаш там,да бягаш ,да клякаш и т.н.;))) И такива суми за глоби,каквито се пише горе в статията няма в нито една държава от ЕС.
    Това е!
    Сега разбра ли,че можеш а отидеш в парка спокойно???
    А тая горе на снимката или е измислена ,или е някое гербаджийско чаве.

    Коментиран от #19

  • 19 така е

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "сори":

    В УК например също може да се разхождаш и спортуваш в парка, като спазваш дистанция от хора непринадлежащи към твоето домакинство. Забранено е обаче да правиш пикник или слънчеви бани. Глобата за нарушение на правилата е 60£.

    Коментиран от #20

  • 20 сори

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "така е":

    Така е! Знам,че е така,но ме е яд като вземат да лъжат нашите медии.И защо го правят,като три милиона сме извън България и знаем как е. За мен тези лъжи са чисто и просто простотия или ..видите ли в другите държави е по -лошо ,по -затегнато от България.А всъщност не е така. В началото пък рекитьорите в България като се бяха изсилили с 5000 лв глоба,станаха за смях. Айде сега са я свалили на 300 лв. Колкото е в Гърция глобата-150 евро.
  • 21 55876

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Някой си":

    Аз я гледах тая случайно днес по нова,с малка буква ,да не им правя реклама, така изпсувах че комшията отгоре ме е чул.Типично бъдещо герберче, и с такъв апломб обяснява все едно е ...не намирам с какво да я сравня. Омръзна ми разни гащници и пикли да ми ги включват по скайп и да дават акъл на останалите.
  • 22 Yana

    23 1 Отговор
    Това са пълни глупости, аз живея във Виена и спокойно си се разхождам в парка.
  • 23 стоян

    1 13 Отговор

    До коментар #13 от "Емил bs":

    До 13 ком -Коментирайте си там в Австрия в тамошните сайтове -какво ни интересуват вашите проблеми =тук си имаме достатъчно

    Коментиран от #42

  • 24 Nadya

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "12344":

    Днеска бяхме във парка..... Всичко е свободно... Защо искарвате неверни новини... Чист Въздух хората свободно се разкарват... Глупости не искарвайте тъпаци
  • 25 АВЕ ВСЕ СЕ НАМИРА НАКОЙ БЪЛГАРИН

    5 4 Отговор
    ИЛИ БЪЛГАРКА КОИТО СА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ ДА НИ РАЗКАЗВАТ И ИНФОРМИРАТ И ДА СЕ ПРАВЯТ НА ИНТЕРЕСНИ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В СТРАНИТЕ В КОИТО ЖИВЕЯТ...ДА НИ ОБЯСНЯВАТ ОТ РАЗСТОЯНИЕ НЯКАКВИ БЕЗМИСЛЕНИ ИЛИ ПРЕУВЕЛИЧЕНИ ИСТОРИИ И СЛУЧКИ...ИМАШЕ ЕДНА ЖЕНА КОЯТО РАБОТИ В НЮ ЙОРК А ПЪК ИДВАЛА В БЪЛГАРИЯ НА ДОКТОР ТА И СВЪРШИЛИ ЛЕКАРСТВАТА НО КАЗВАШЕ ЧЕ НЮ ЙОРКЧАНИ ( ИМАШЕ ПРЕДВИД И СЕБЕ СИ) СА БИЛИ ИЗДЪРЖЛИВИ ХОРА И Т.Н.ПРОСТОТИИ ДО БЕЗСЪЗНАНИЕ...АМИ КАТО СИ НЮ ЙОРКЧАНКА ХОДИ ТАМ НА ДОКТОР ДА ТИ ДАВА ЛЕКАРСТВАТА...ПЛЮЕТЕ ПО БЪЛГАРИЯ А КАТО СТАНЕ НАПЕЧЕНО И СЕ ВРЪЩАТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ СИСТЕМАТА И ТОВА ОТ КОЕТО ИМАТЕ НУЖДА И ПОСЛЕ ПАК ОБРАТНО И ПЛЮЕНЕТО ПО БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА...Е ТОВА КАКВО Е??? ЩЕ ВИ ОТГОВОРЯ ПРЕДИ ДА СТЕ СЕ ИЗПЛЮЛИ ОТНОВО...ТОВА Е ЛИЦЕМЕРИЕ И ПРЕДАТЕЛСТВО...И НЕ МИ РАЗПРАВЯЙТЕ КАКВО БИЛО ТАМ И ТУКА...ПОЧТИ ВСЕКИ Е БИЛ В ЧУЖБИНА...НАРЕДИХТЕ СЕ НА БОРСАТА НАПРАВО ОТ САМОЛЕТА...ДА СМУЧЕТЕ...НЕ СТЕ КОРЕКТНИ СПРЯМО ХОРАТА КОИТО ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ...КАПИШ...
    .
  • 26 Моме

    25 1 Отговор
    или си много тъпа, или са ти платили да пишеш тези глупости! За бройките няма да пиша, нито за 90%заплащане! Има профсъюзи, работническа камара, има и безплатна опция за българи!Ако вчера си дошла във Виена и сега се правиш на важна, то поне не се излагай и не заблуждавай българите в България, като по този начин оправдаваш действията на управляващата хунта! Моме, до 06.04. се ходеше без маски! От 06.04. влязоха в сила в ЗАТВОРЕНИ ПОМЕЩЕНИЯ! На улицата си ходя както си искам! Ясно? Австрийското правителство достави достатъчно маски БЕЗПЛАТНО, та няма нужда да си слагам шалове, слипове или сутиени по главата! Пред себеуважаващите се вериги магазини стои Mitarbeiter, раздава ти маска, ако нямаш, дезинекцира количката, има и съд с дезинфекционен разтвор, ръкавици! Ако не, на касата ти дават маска БЕЗПЛАТНО! Някои вериги задължително ти дават количка, така броят хората вътре в магазина! Хитро, нали! Също като в България! Пък такива простотии кой кога да ходи в магазина, от колко до колко часа, е немислимо! Това може да измисли само герберски овчи мозък! Тук пропусна, всеки един хранителен магазин работи, независимо от площта! Сигурно вече знаеш, че от 14.04. отварят малките промишлени магазини, поетапно? Ей сега идва най-голямата ЛЪЖА, че нямаме право да излизаме от домовете си! Не се извинявам за обидата си, но или си кифла или си много тъпа! Имаме ПРАВО да излизаме 24 часа в денонощието, където си искаме, но само с хората, с които живеем в едно домакинство!

    Коментиран от #35

  • 27 ха ха ха ха ха

    16 1 Отговор
    Типична селска пръчка. Да прочете коментарите ,които я изобличават в лъжите,които бълва.
  • 28 Рошко

    17 1 Отговор
    Сутринта падат ограниченията в Австрия, ся пак ша са глобяваме, тази българка да не е от народния театър или измислен медиен герой
  • 29 Не е вярно

    26 1 Отговор
    Излизането е разрешено 24 часа в денонощие, но само живущите в едно домакинство 1,2-5 човека, глоби има само за неспазващите карантина! Ходя си в парка и в обществения транспорт!Пълни глупости пише това момиче или изпълнява платена поръчка на герб или е много тъпо!
  • 30 Не е вярно

    17 0 Отговор
    Излизането не е забранено!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Geo

    9 0 Отговор
    Пропагандата върви с пълна сила защото герберите усещат че изпускат положението.
    То не бяха платени рейтинги, платени статии, платени тролове и платени телевизии които да ни обясняват колко страшен е пустия вирус.

    Обаче крият статистиката че даже в Италия където има най-много починали от вируса общия брой на починалите даже е по-малък от нармално починалите за същия период миналата година. Даже за България е същия - наблюдава се намаление на общия брой починали който за България е малко под 300 на ден.

    Никъде не се споменава Швеция където няма никакви ограничения въпреки че има доста заразени и починали.

    Като видите саросоидите яростно да защитават по-строги "мерки" да ви е ясно за какво става дума.

    Ужким много загрижени за населението - който го е страх да си стои в дома а останалите да можем да се движим свободно - ние ще си поемем риска че може да се заразим а господ ще реши дали да живеем или не. Какъв е Бойко че той да решава.
  • 33 Иван трънков

    7 0 Отговор
    Какъв е бойко-крадец и бандит от бандата на иво карамански,затворник който е лежал в затвора ПАНКРЕАЦ в прага-чехия
  • 34 Европа

    13 0 Отговор
    И аз живея във Виена,ама това което се пише е МНОГО преувеличено,в момента времето е прекрасно и както виждам от терасата доста деца с родителите са на вън!!!Полиция може да ме глоби,ако съм отишъл от единия край на Виена на другия без причина!!!Пълни глупости,че само по един може да се движиме,аз съм всеки ден на работа и мога да кажа,че това което се говори и показва по TV няма нищо общо с действителността!!!Държавата помага АКО си безработен,на малките фирми такава помощта предлагат,че по добре да закриваш!!!Поздрави от Виена и не вярвайте на платени публикации!!!
  • 35 Европа

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Моме":

    👏👏👏Евалата,много точно си го казал,аз нямах тези нерви.
  • 36 Plovdiv

    4 0 Отговор
    Българите имат всички основания на света да мразят до смърт държавата си. И нямам никаква вина за това!
  • 37 Fif

    7 0 Отговор
    Колко ти платиха за тези лъжи, девойче хубаво. Тука има и други Българи освен теб и виждаме различно от казаното от теб
  • 38 Soccer

    4 0 Отговор
    Абсолютно FAKE новина. Абе мили мои, не всички получават инфото за света от БНТ/БТВ/Нова. Клоуни нещастни!
  • 39 МилкоВерия

    4 0 Отговор
    Герберите са толкова тъпи и защото не могат да ползват интернет, си мислят че всички хора си набавят информацията от българските медии за масова дезинформация!
  • 40 Lucca

    5 0 Отговор
    Живея в САЩ, имам приятели в UK, Германия, Франция, Латинска Америка, Мексико, Румъния, Русия и Турция. Нищо от това, което Герберистката пропаганда тиражира по радио, телевизия, интернет и вестници не отговаря и на 10% от истински случващото се. Спрете да гледата българска телевизия! Просто спрете!
  • 41 Trafik

    3 0 Отговор
    Между другото и магазинчетата за списания, вестници и цигари, т.нар. Trafik, си работят. Някои магазини молят клиентите си, ако им е възможно, да не пазаруват между 8 и 9 ч. и да предоставят това време на по-възрастните граждани и гражданите от рискови групи (напр. с хронични заболявания), но това е молба и препоръка, а не закон.
  • 42 Trafik

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян":

    Статията се отнася за Австрия. Точно българите, живеещи там, могат и да в правото си да потвърдят или опровергаят публикуваната информация. Коментарът Ви не е на място!
  • 43 Driving pleasure

    4 0 Отговор
    Винаги съм казвал, че 22 годишните са годни само за секс...
  • 44 Balgarin ot Wien

    5 0 Отговор
    Лъже най безобразно.Хората си разхождат спокойно кучетата и само не трябва да има струпване и да се спазва дистанция-abstand