11 Април, 2020 15:31 2 317 4

Графикът за сделката по Брекзит няма да бъде спазен

  • брекзит-
  • гарет джоунс-
  • коронавирус-
  • срок-
  • ес-
  • великобритания

Със сигурност пандемията от коронавируса напълно проваля сметките

Графикът за сделката по Брекзит няма да бъде спазен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британците като че ли напълно забравиха за Брекзит, който доминираше обществено-политическия живот през последните четири години. Ето защо прозвуча малко изненадващо, когато тази седмица главният британски преговарящ писа в социалната мрежа Туитър, че всъщност търговските преговори между Лондон и Брюксел продължават и че няма промяна в плановете те да приключат до края на годината.

Дейвид Фрост увери, че въпреки карантината двете страни са разменили правни текстове и се провеждат онлайн конферентни разговори за изясняване на технически подробности. Опозиционните партии призоваха да бъде удължен крайният срок за постигане на споразумение заради пандемията COVID-19, да не се поставя идеологията над националните интереси и да се избегне хаотично излизане от ЕС, просто за да се спази срока.

Но изглежда Даунинг стрийт игнорира напълно тези призиви, а премиерът Борис Джонсън, който постъпи в болница заради вируса, е пределно ясен, че удължаване на преходния период няма да има, независимо от изхода в преговорите. Според анализатора от агенция "Ройтерс" Гарет Джоунс графикът за сделката по Брекзит няма да бъде спазен заради коронавируса.

„Винаги се е смятало, че спазването на графика за постигане на споразумение ще бъде много трудно. И не само постигането на споразумение, но и неговото ратифициране от всички 27 страни-членки на ЕС и Обединеното кралство. Със сигурност пандемията от коронавируса, която не бе в сценария, напълно провали сметките на хората и от двете страни. Фактът, че Дейвид Фрост и Мишел Барние се заразиха с вируса, а съвсем наскоро много по-сериозно и премиерът Борис Джонсън, ясно повдига голям въпрос дали ще бъде спазен и без това краткият срок“, каза Гарет Джоунс пред БНР.

„За момента официалната позиция на британското правителство е, че планът продължава да е постигане на споразумение за бъдещите търговски отношения до лятото, което после да бъде ратифицирано и да започнем да търгуваме съгласно новите условия от началото на 2021 година. Това е официалната позиция, но подозирам, че насаме официалните лица стават все по-скептични, че сроковете ще бъдат спазени. Вероятно много от длъжностните лица, които преди това бяха погълнати от Брекзит, който в крайна сметка бе най-голямото предизвикателство, сега са ангажирани с борбата с коронавируса и прилагането на различните мерки, които правителството наложи за справяне с пандемията. Така че макар и да продължават контактите на някакво по-ниско ниво по някои от детайлите в документите, накрая преговарящите ще имат нужда от одобрението на най-висшето командване“, каза Гарет Джоунс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прррц

    5 0 Отговор
    когато някой не иска да свърши нещо винаги ще намери оправдание!
  • 2 глоги

    1 0 Отговор
    През левия та в десния ми джобъ.
  • 3 ира

    0 0 Отговор
    Напълно проваля сметките? Да не би англичаните да са толкова наивни че точно сега да решат да останат при Урсула и Мари Габриел?Много неща са забавени, но не отложени: някои избори, някои съдебни преследвания, някои плащания...
  • 4 Тия реисове на 2 етажа

    1 0 Отговор
    са супер яки но има и по нови модели и в София дано да ги сменят с такива