Last news in Fakti

11 Април, 2020 18:53 2 579 9

Нов енергоблок може да помогне на Чехия срещу коронавируса

  • дуковани-
  • аец-
  • чехия-
  • енергоблок-
  • коронавирус-
  • работа

Стотици чешки компании ще имат работа, а хиляди работници ще бъдат ангажирани

Нов енергоблок може да помогне на Чехия срещу коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Група от 30 компании, подкрепяни от местни власти от Височинския край, където се намира чешката АЕЦ „Дуковани“, настояват плановете за разширяването на централата да продължат като мярка за компенсиране на икономическото въздействие на пандемията от коронавирус.

Преди месец енергийната компания ČEZ подаде заявление до Държавната служба за ядрена безопасност за изграждането на два нови енергоблока на площадката на АЕЦ „Дуковани“. В момента там работят четири реактора ВВЕР-440.

„Стотици чешки компании ще имат работа, а хиляди работници ще бъдат ангажирани в проекта за разширяване на централата“, посочва в съобщение Витезслав Йонаш, председател на местната асоциация Energeticke Trebicsko, чиято основна цел е развитието на енергийния сектор в региона.

Засега интерес към изграждането на нови енергоблокове в Чехия са заявили шест компании – руската „Росатом“, китайската China General Nuclear Corporation, френската EDF, корейската Korea Hydro& Nuclear Power, американската „Уестингхаус“ и консорциумът Atmea, за който има информации, че вече не планира участие. Съгласно сегашния график, доставчикът на нов реактор трябва да бъде избран до края на 2022 г., лицензът за строителство да бъде издаден до 2029 г., а въвеждането в експлоатация се очаква през 2036 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех пълен

    11 2 Отговор
    Китайците и корейците окрадаха технологиите на запада и почнаха да произвеждат всичко.
  • 2 Рошко

    11 4 Отговор
    От глупави по глупави заглавия, аман аман,само аз ли откачих или всички драскачи
  • 3 Кокорчо🙄

    6 0 Отговор
    Вече във всяка тема се споменава корона вирус или соvid-19 аман, Бойко коронов, корона манафчийски, кафе корона хляб корона, всички ни направихте само на корона, да ви п,,,, и да ви с,,,, в устите прости, триййй модераторе коронован
  • 4 шивач

    11 0 Отговор
    Няма страшно,ние ще им шием маските.Направо ще се превърнем в световен лидер в шиенето на маски.

    Коментиран от #5

  • 5 Кокорчо🙄

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "шивач":

    И къде са? 🙄🙄🙄🙄И по колко струват, щот в туркието е забранено да се продават, раздават се безплатно, няма по просто племе от българското толкова да може да търпи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Левски

    15 1 Отговор
    ВВЕР 440 още работят в Чехия а са от съветско време! Съветския съюз е изчезна преди 30 години! Смятайте колко време работят и служат вярно на чешката държава и нейната енергийна система! Нашите американците ни заповядаха да ги спрем за да освободят пазар за американските инвестиции в мръсните тецове и възобновяемите енергийни източници! Дадоха на Иван Костов тлъста комисионна да извърши мократа поръчка и той си помисли че никой няма да обърне внимание но българският народ го намрази и го превърна в политически труп!
  • 8 трола стоян георгиев

    0 2 Отговор
    пожелава на майката на модераточето да я тръшне корона вирус
  • 9 незнайко

    2 0 Отговор
    ХОРАТА СТРОЯТ А НИЕ ДЪРЖИМ 30 ГОДИНИ В ЗАБРАВА АЕЦ БЕЛЕНЕ !!!