13 Април, 2020 13:04 4 292 17

Турция: Законодателен пакет срещу кризата, освобождават 90 000 затворници

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Всички предсрочни освобождавания ще бъдат одобрявани от съдия

Турция: Законодателен пакет срещу кризата, освобождават 90 000 затворници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В турския парламент продължават дискусиите и гласуването на пакет от законодателни промени. Той съдържа над 90 проектопоправки в 12 закона. До момента депутатите в Меджлиса одобриха първите 30.

По-рано пакетът мерки беше гласуван от правната комисия в турския парламент, а миналата седмица бяха завършени обсъжданията в пленарна зала.

Една от най-важните сред поправките ще даде възможност около 90 000 затворници да бъдат предсрочно освободени или поставени под домашен арест. Целта е да бъде намален броят на хората в затворите като превантивна мярка срещу евентуално разпространение на коронавируса в пренаселените места за лишаване от свобода.

Предвижда се предсрочно да бъдат освободени тези, които са изтърпели половината, а не както беше досега – 2/3 от определеното им наказание.

Мярката обхваща възрастни и болни затворници, бременни и жени-затворнички с деца, които се намират с тях зад решетките. Всички предсрочни освобождавания ще бъдат одобрявани от съдия.

Извън обхвата на законодателната промяна остават тежки престъпления като убийства, търговия с наркотици и обвиненията в тероризъм, по които са осъдени или подведени под отговорност и множество политически активисти и журналисти. Сред тях има и хора над 60 години като бизнесмена и филантроп Осман Кавала, журналистът Ахмед Алтан и др.

Журналисти започнаха кампанията „Знаеш ли, че?“, в която настояват за освобождаване на журналистите, правозащитниците, юристите, активистите и други, арестувани заради политически престъпления.

Опозицията критикува промените, включени в пакета, заради опасения за нарушаване на демократични права.

Пакетът включва регулации за предоставяне на данни за интернет-потребителите от страна на доставчиците и електронните услуги; социалните медии да бъдат длъжни да отворят свои местни представителства, ако работят в Турция, като могат да им бъдат налагани глоби, дават се възможности дори въоръжените сили да извършват разследвания, ако „при нужда“ това бъде поискано от тях от телекомуникационния регулатор (ВТК).

При внасянето на проектозакона в Меджлиса миналата седмица от обхвата на предложението за амнистия бяха изключени сексуалните посегателства след натиск от страна на женски и правозащитни организации. Първоначалната редакция предвиждаше извършилите сексуални посегателства също да могат да се възползват от предсрочното освобождаване.

Не става дума за амнистия, а за освобождаване под условие, уточни при дискусиите миналата седмица заместник-председателят на правната комисия в Меджлиса от управляващата Партия на справедливостта и развитието Йълмаз Тунч. По думите му не е правилно тероризмът да се определя като политическо престъпление:

„Може да изглежда като статия или изразяване на мнение, но това не е изразяване на мнение, ако има подбуждане към насилие,“ смята той.

Освободените 90 000 души ще бъдат заменени в затворите от други 90 000, които не се подчиняват на властта на Партията на справедливостта и развитието, коментира от парламентарната трибуна депутатката от прокюрдската Демократична партия на народите Мерал Данъш-Бешташ.

Съветът на Европа в свой доклад посочва, че от страните-членки на организацията Турция е на второ място по брой на затворниците след Русия, която обаче има и значително по-многобройно население.

Турция обаче води по пренаселеност на затворите, като на мястото за 100 души се намират 123 затворници, посочва Съветът на Европа.

В момента в турски затвори се намират почти 300 000 души.

Правозащитници са загрижени и заради качеството на храната и липсата на хигиенни условия в местата за лишаване от свобода.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БИХ ТИ

    0 0 Отговор
    ОСКУБАЛ БРАДАТА ! А КАК ШЕ СЕ ПРЕПОТИШ И ЦАЙКИТЕ ШЕ ТИ ФРЪКНАТ НА ДАЛЕЧ !
  • 6 Хасан

    2 0 Отговор
    Никому ненужна информация и статия ..
  • 7 Дедо

    8 0 Отговор
    А ние наще вместо в затвора ги държим в парламента!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шест+

    4 0 Отговор
    Какво е това безобразие... в дни на карантина да се пие " светена " вода с една и съща лъжица!!! Вие нормални ли сте?!! Сигурно всички са дошли с маски до църквата...
    http://video.haber7.com/video-galeri/160619-bulgaristanda-korkutan-ayin-yuzlerce-kisi-ayni-tastan-kutsanmis-su-icti
  • 16 Българин

    1 0 Отговор
    На журналистите могат и да им се увеличат присъдите! И техните журналисти лъжат и се продават. И те като чакалите се хранят с лъжливи новини! Нахрани ги и хоп, пуснат някоя статия против някого!
  • 17 Българин

    1 0 Отговор
    На журналистите могат и да им се увеличат присъдите! И техните журналисти лъжат и се продават. И те като чакалите се хранят с лъжливи новини! Нахрани ги и хоп, пуснат някоя статия против някого!