15 Април, 2020 07:38 3 238 4

Подновяват се търговските преговори между ЕС и Великобритания

  • великобритания-
  • ес-
  • брекзит-
  • мишел барние-
  • борис джонсън

Двете страни успяха да проведат само един кръг преди Covid-19 да измести всичко на втори план

Подновяват се търговските преговори между ЕС и Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

Главният европейски преговарящ Мишел Барние, който отново започна да изпълнява служебните си задължения след като преболедува Covid-19, и британският му колега Дейвид Фрост ще уточнят днес график за преговори през април и май за бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз след Брекзит.

Очаква се преговорите за Брекзит да бъдат подновени още следващата седмица по експериментален начин чрез видеовръзка в условията на пандемията от коронавирус.

Двете страни в преговорите успяха да проведат само един кръг преди Covid-19 да измести всичко в обществено-политическия живот на планетата на втори план. Следващите две сесии бяха отменени, а дори двамата водещи преговарящи трябваше да се самоизолират след симптоми на заболяването.

Миналата седмица европейски и британски екипи проведоха серия от конферентни разговори по разменени правни текстове за бъдещото търговско споразумение. Чрез видеовръзката обаче се предполага, че преговорите ще бъдат по-продуктивни и ще се даде възможност за паралелни дискусии по 11 различни аспекти, включващи търговия, транспорт, риболов и сигурност, като Фрост и Барние ще откриват и закриват сесиите.

До момента не е бил обсъждан въпросът за удължаване на срока на преговорите. Обединеното кралство трябва да поиска отлагане до 1 юли, ако реши, че е необходимо такова. Лондон не може да поиска това в последния момент, защото в случай на удължаване на срока трябва да се договорят допълнителните британски вноски в бюджета на ЕС, ако страната остане за известно време в организацията и след края 2020 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 898

    0 0 Отговор
    Какво ли са писали тези тримата ,че сте ги изтрили?!Сигурно ще е било нещо некоректно,обидно,заплашително,нямало е връзка с темата или е написано на чужд език във възхвала за англичаните!