Last news in Fakti

15 Април, 2020 14:42 2 236 11

В Румъния: Останете у дома, иначе след Великден ще ходим на погребения

  • румъния-
  • клаус йоханис-
  • букурещ-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Броят на потвърдените случаи на Ковид-19 в северната ни съседка нарасна с 337 за последните 24 часа, достигайки 7216 души

В Румъния: Останете у дома, иначе след Великден ще ходим на погребения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румъния има вече над 7000 заразени с новия коронавирус. Броят на потвърдените случаи на Ковид-19 нарасна с 337 за последните 24 часа, достигайки 7216 души, съобщава информационният сайт Зиаре, като цитира данните, съобщени от Групата за стратегическа комуникация.

Под интензивни грижи се намират 245 пациенти. Оздравелите от болестта са 1217.

Смъртните случаи са се увеличили с 30 за последните 24 часа, достигайки 362.

В институционална карантина са 23 353 души, а 61 317 са поставени в домашна изолация и са под медицинско наблюдение.

На национално равнище са обработени 74 827 теста, съобщи Групата за стратегическа комуникация.

Северният окръг Сучава остава най-голямото огнище на коронавируса с 1763 заразени, а в столицата те са 824. Следват окръзите Нямц, Тимиш, Хунедоара и Арад, които имат по над 300 заразени с новия коронавирус.

Президентът Клаус Йоханис направи днес изявление за медиите преди заседание, което свика в двореца Котрочени с някои министри и премиера Лудовик Орбан. Президентът поиска анулиране на споразумение между министъра на вътрешните работи и Румънската партриаршия за раздаване на великденски хляб и Благодатния огън по време на празниците от доброволци и свещеници с подкрепата на силите на реда.

Президентът отбеляза увеличението на броя на заразените и починалите от Ковид-19 и посочи, че Румъния няма нито една причина за отпускане, а точно обратното.

"Днес е първият ден от удължения срок на извънредното положение. За съжаление, нямаме никакви основания за отпускане", заяви президентът.

"Много пъти най-добрите намерения са създавали най-големите усложнения. Така е и с т.нар. споразумение между МВР и Румънската православна църква. Вероятно намеренията са били добри, но не е било разбрано какво се иска", посочи държавният глава.

"Аз ви казвам това, което казва и Световната здравна организация: "Останете вкъщи!". В противен случай след празниците ще имаме погребения", предупреди румънският президент.

Той допълни, че на заседанието с премиера и министрите ще поиска от министър-председателя и министъра на вътрешните работи да преработят това споразумение и да бъде намерена формула, която отговаря на принципа "Останете вкъщи!".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Габерала

    10 7 Отговор
    Това важи и за България!

    Коментиран от #4

  • 2 Гей Билтс

    5 8 Отговор
    Румъния имат яко 5Г, затва завалиите от Русе се гътат от инфаркти наред.
  • 3 Лъжа е

    9 6 Отговор
    Останете си у дома и умирайте от страх
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мислещ

    4 2 Отговор
    Тикви

    Коментиран от #8

  • 6 Рошко

    0 0 Отговор
    Че досега не сте ли ходили 🙄🙄
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мислещ":

    Като Путин ли по
  • 9 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    3 1 Отговор
    Четете другари.........и малко помислете.....ако можете
  • 10 Много тъпо заглавие

    4 2 Отговор
    И да не би ако си стоят в къщи след велик ден хората да спрат да умират.Много ясно че да стоят и да не стоят в къщи на погребения пак ще се ходи.
  • 11 Жоро Павето

    0 4 Отговор
    Тия са същите олигоф... като нас.