15 Април, 2020 17:36 2 767 12

В Белгия половината жертви на коронавируса са в старчески домове

  • белгия-
  • коронавирус-
  • старчески домове

Почти половината от всички смъртни случаи от коронавирус в Белгия са в старчески домове, показват актуални данни. Това може да бъде разгледано като предупреждение за страни, в които пандемията се подценява, предаде Reuters.

Белгия е една от малкото страни в Европа, която включва в ежедневния си брой жертви на коронавирус всички починали нехоспитализирани хора, които са проявили симптоми на болестта, дори ако не са били потвърдени с нея.

Това обяснява защо малката страна с около 11,5 милиона души население, която е под карантина от 18 март, сега има петата най-висока смъртност от коронавирус в Европа, намирайки се пред по-населени държави като Германия.

Великобритания, на свой ред, изтъкна опасения, че много страни не докладват реалните данни, свързани с коронавируса. Именно заради това Обединеното кралство публикува информация във вторник, която предполага, че действителна смъртност вероятно е много по-висока от тази, която правителството обявява, тъй като се броят само регистрираните хоспитализирани случаи.

Досега Белгия е съобщила за 33 573 потвърдени и 4 440 смъртни случаи. 46% от общия брой жертви на коронавируса са били в старчески домове, показват последните данни. От починалите 283 във вторник пък 63 на 100 са били в домове за стари хора.

С коефициент на смъртност от около 12% Белгия е най-силно засегнатата малка държава в Европа, сочат данните, събрани от Reuters.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нищо ново

    12 2 Отговор
    Такъв мор си правеха периодично в старческите домове из Европата и преди години. Морят си ги дедковците и бабките на спокойствие в старческите домове, че много желаещи чакат след тях, а цените солени.
  • 2 Баба Гица

    14 1 Отговор
    Пълна паника и безхаберие обхвана полуостров Европа
  • 3 Белгия

    2 1 Отговор
    има най - голямата смърност спрямо заразени-починали. Така са и,,великите"англичани-ама трябваше 1 месец преди това да слушаме да злорастват за Италия Испания и Франция, че изтървали ситуацията. - като в тези държави пак 91 %от жертвите са на 80 години!!!! На всичкото отгорв Испания се справя най-добре по овладяване на ситуацията. Но български журналисти това им е стила
  • 4 осведомен

    11 0 Отговор
    А това че правителството заяви че няма да се приемат възрастни хора за лечение що го пропускате или говори лошо за евроколхоза
  • 5 Анонимен

    8 1 Отговор
    Разликата е че германия не пише всеки с положителна проба зя коронавирус че е починал от коронаворус а Белгия го пише.Германия е най-застаряващата нация в Европа и е пълна със старчески домове така че това обяснение не е достатъчно.
  • 6 Европейски ценности

    6 0 Отговор
    Нема така на готово . Който вече неможе да работи трябва да умре .

    Коментиран от #7

  • 7 Тъка е

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Европейски ценности":

    В ЕС място за търтеи няма .
  • 8 Истина

    3 0 Отговор
    В Германия починалите в старческите домове не ги броят за починали от вируса , макар погребването да е кат на починали от вируса

    Коментиран от #12

  • 9 Маки

    6 1 Отговор
    ЕС ке падне 2023 год .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Починалите

    0 0 Отговор
    Имали симптоми, но не потвърдени, за короната, но отчетени като починали от вируса!
  • 12 Ники

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Истина":

    Нищо не се е променило от втората световна война насам западните държави са свикнали с фашизма преди нападаха други държави сега няма тази възможност и унищожават собствения си народ възрастните хора от което не се нуждаят