Last news in Fakti

15 Април, 2020 18:34 3 714 8

Испания: Тестовете се увеличават, а жертвите намаляват

  • испания-
  • тестове-
  • жертви-
  • карантина-
  • блокада

Испанският премиер Педро Санчес обеща повече тестове за коронавирус в опит да се надгради върху намаляването на ежедневните смъртни случаи от COVID-19, което позволи на страната да започне постепенно да рестартира икономиката си. Това предаде Reuters.

Управляващите се надяват, че по-големият брой тестове ще даде по-добра индикация за областите, в които блокадата може да бъде облекчена допълнително.

„Испания вече е една от страните, които правят най-много ежедневни тестове - повече от 20 000. Ще продължим да увеличаваме броя им”, каза Санчес пред почти празния парламент.

В сряда ежедневният брой на смъртните случаи от коронавирус в Испания намаля до 523 от 567, предаде здравното министерство. Тези стойности са доста под пика от 950 жертви на 2 април.

Международният валутен фонд заяви, че икономиката на страната вероятно ще понесе много тежък удар от пандемията. Именно заради това правителството има желание да активира какъвто и да е бизнес възможно най-скоро.

В понеделник и вторник бе позволено на строителния и производствения сектор да възобновят работа, но тъй като повечето хора все още са под карантина, магазините, баровете и обществените места ще останат затворени поне до 26 април.

Властите твърдят, че за да се облекчи блокадата, трябва тестването за вируса да бъде разширено. То трябва да включва хора, които имат леки или никакви симптоми, като по този начин разпространението ще се проследи по-детайлно.

Също така, правителството заяви миналата седмица, че ще проведе масови тестове на антитела на 60 000 произволно избрани хора за три седмици, за да започне идентифицирането на онези, които на теория биха могли да бъдат имунизирани.

Въпреки това, специалистите все още не са сигурни в качеството на подобни тестове или колко имунитет могат да осигурят такива антитела.

Испания остава една от най-засегнатите държави в света с 18 579 смъртни случаи, като само Съединените щати и Италия регистрират по-висок брой на жертви.

Световната здравна организация заяви в сряда, че страните трябва да изчакат най-малко две седмици, преди да направят оценка на въздействието на отпускането на мерките срещу коронавируса.

Въпреки това, Испания, чиито ръст и заетост понесоха тежък удар по време на дълговата криза в еврозоната, е под остър натиск да рестартира икономиката си.

МВФ заяви, че икономиката на страната вероятно ще се свие с 8% през тази година заради колапса в туризма и високия дял на малкия и средния бизнес, като се очаква съотношението дълг към БВП да достигне 113%. Освен това, безработицата в Испания, която вече е най-високата в Европейския съюз, ще скочи до близо 21% от 14% през миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ахахха

    6 2 Отговор
    Ами логично е. Ако са тестваши само болните със симптоми и поминалите е едно, а ако се изследват всички заразени, то съотношението заразени спрямо починали ще е друго! Както в Германи. Но нали някоя мисирка трябва да изблюблюка ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Fen

    2 2 Отговор
    Като ви запари под задника ще забравите вируса на момента.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.