Last news in Fakti

16 Април, 2020 07:17 3 480 28

Румънски сезонни работници пристигат на Острова

  • сезонни работници-
  • великобритания-
  • румъния-
  • работници-
  • ферми-
  • коронавирус

Румъния е вдигнала забраната за пътуване в чужбина на сезонни работници

Румънски сезонни работници пристигат на Острова - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Румънски работници пристигат със самолети във Великобритания на фона на кризата за набиране на сезонни работници в селското стопанство, съобщиха британски медии. Специални чартърни полети се осъществяват от Букурещ с така необходимите работници за британските ферми, които са на път да загубят реколтата си от ранни летни плодове и зеленчуци заради пандемията от коронавирус, предаде БНР.

Има информация, че един самолет вече е кацнал на летище „Станстед“ вчера следобед, друг се очаква днес със 150 души на борда. Първият полет е бил поръчан от един от най-големите производители на продукти за салата. Матю Партън, ръководител на авиокомпания, заяви, че тя е предложила услугите си за още 6 полета за различни ферми през следващите седмици, което означава около 450 работници в помощ на решаване на проблема с недостига на храни.

„Гардиън“ пише, че Румъния е вдигнала забраната за пътуване в чужбина на сезонни работници и авиокомпанията е започнала превозването на работници в Германия преди три седмици. Великобритания последва Германия, след като на призива на министъра на околната среда Джордж Юстъс към британците да помогнат в селското стопанство не се отзоваха достатъчно хора.

Браншът има нужда от около 90 хиляди работници, идващи основно от Източна Европа, включително много българи. Въпреки че интерес към призива на министъра първоначално проявиха 35 хиляди британци, само 5500 са се явили на интервю.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Р Рад

    8 24 Отговор
    А защо никой не ходи в Русия?

    Коментиран от #3, #6, #7, #9, #24

  • 2 ТтттТ

    42 2 Отговор
    Е нали точно това беше целта на Запада-да ни приемат уж в "клуба на богатите" та да им работим за стотинки-а те да стават все по-богати.Това е простичката истина
  • 3 Тъп въпрос

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Р Рад":

    Защото и там си имат гастербайтери от бившите съветски републики.И за сведение-2018 г по приток на емигранти Русия е на второ място след САЩ...Това инфо е на ООН

    Коментиран от #8

  • 4 Някой си

    8 3 Отговор
    И сега като насядат по кюшетата и започнат да просят.........чисто земеделска работа.....
  • 5 Трудовакъ

    23 1 Отговор
    А туземнотото население защо не оре, не копа, не сее, не бере? Като гледам не са преработили, пък нещо нямат и академично излъчване, не ми приличат на Айнщайновци или Нютоновци, не ми мязат и на Ентелектуалци! Не знаят чужди езици, нямат обща култура, въобще положението с местния мат'рял е трагично. Та не разбрах прочее, тия що не копат?

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дърт хой

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Р Рад":

    Защото руснаците сами си вършат работата. Също като нас тук. В България идват ли чужди работници да прибират реколтата?
    Ама пиратите всичките станаха "банкери" и ги мързи и да се помръднат.

    Коментиран от #10

  • 8 голем смех

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от "Тъп въпрос":

    Те и от България ще се претрепят да отиват в Русия

    Коментиран от #14

  • 9 Трудовакъ

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Р Рад":

    Защото няма директни полети за Крим, затова! Отдавна искам да разгледам двореца в Ливадия, където се е състояла Ялтенската конференция!

    Коментиран от #21

  • 10 Тъй лииии

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "дърт хой":

    Ако сме толкова добре защо нашите жени отиват да сменят памперсите на гръцките пенсионери, ей тъй за спорта ли или от безпаричие

    Коментиран от #13, #17

  • 11 Миризлив пор

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трудовакъ":

    За ингилизите ли говориш? Защото там е като тук, ако работиш в селското стопанство вземаш малко над това да си на помощи, само къде се изгърбваш от работа при кофти условия.

    Коментиран от #12

  • 12 Трудовакъ

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    За тях разбира се. Ами кой да се изгърбва вместо местните (англичани), баба ми ли? Че те да не са като Бил Гейтс случайно? А условия какви искат - като на прием при Нейно Величество ли? Я да се не се учат на мързел, ще работят това, за което имат ценз и умения - нито повече, нито по - малко! В случая - бегом марш на къра!
  • 13 дърт хой

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тъй лииии":

    Нали това казвам и аз , че в България никой не идва да работи - справяме се сами. А останалите се правят на улави и търсят някой друг да им върши работата.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тъй лииии

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "дърт хой":

    Беднотията на българина е причината, затова ходим за жълти стотинки да робуваме в чужбина, защото в България и жълти стотинки няма. 100 Евро пенсия 17 Евро детски надбавки и пътища, лунен пейзаж
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трудовакъ

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Тъй лииии":

    Прав си но не съвсем! Преди време една моя позната случайно сподели, че се налага да ходи в Южна Италия на работа (за каквато пишеш). Беше млада жена, със средно образование, темелна, паметна и изключително честна и отговорна. Рекох да свърша добро, звъннах тук - там, оказа се, че роднина на мой клиент (състоятелен дори и по западните разбирания), с къща в полите на Витоша (впечатляваща), му трябва икономка, в смисъл да наглежда прислугата, да приема доставките, да звъни на фирмата по поддръжката и разбира се да наглежда възрастната му майка, която тогава си щъкаше без бастун, ама тъй, да не е сама. Човека даваше заплата, която превишаваше чужбинската, отделно храна и квартира за негова сметка. Безкрайно щастлив, веднага се свързах с моята позната и какво мислите - тя ми каза, че такава работа няма да работи в България НИКОГА!!! Както бях прав, така се наложи да седна. Бях потресен! И досега не мога да си обясня случилото се...

    Коментиран от #19, #23

  • 18 Шекспир

    10 1 Отговор
    Нали за това придърпаха източния блок бързо бързо в ЕС.Трябват им бедни хора готови да работят всичко.
  • 19 патил

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Трудовакъ":

    Да ти кажа и аз . Едни богаташи такива "в полите на Витоша" даваха по обява 1200 лева заплата миналата година за да им поддържа някой имота . Да копае , пръска, храни животните /няколко птици и кучета / и да живее и пази имота.
    Обаче на интервюто се оказа че парите били за "семейство" - тоест 1200 лева ама за двама !!

    Коментиран от #20

  • 20 Трудовакъ

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "патил":

    Да, ама това не бе обява за работа, аз ЛИЧНО бях проверил, вкл. на самото място, а и човека ми беше препоръчан от мой клиент на когото имам пълно доверие и всичко си беше наред, плюс това той (работодателят) отсъстваше през повечето време на годината от България. Така че примерът ти е друг случай, не че няма такива ситуации...
  • 21 кабарда

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трудовакъ":

    Ами има до Москва. Аз лично летя до Ростов и после с кола ходя в Крим по моста.

    Коментиран от #25

  • 22 будна ера

    13 1 Отговор
    Българите се оказахме алчно племе. Тия които успяха да "приватизират" държавата и направиха пари сега се явяват работодатели. За българин да работиш е трудна работа. Все им се вижда малко това което си свършил , а парите които ти дават им се вижда все много.
    За това и в България ножицата между много бедни и много богати се разтегна толкова много.
    За това и "търкаха" билетчета на поразия , защото по вече вярваха че могат да спечелят от лотарията отколкото да спечелят нещо със труда си !
  • 23 Даааа

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Трудовакъ":

    В България е хубаво, но ДС не дава народът да има, както едно време все те да са добре
  • 24 ukeec

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Р Рад":

    Не ходят, щото заплатата в Русия на полето е 15 000 рубли на месец, А самолетния билет от България е повече, а и виза си трябва ))) Ти ще бачкаш за 380 лв цял месец на полето?
  • 25 Трудовакъ

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "кабарда":

    Прав си. Но аз обичам преките пътища. Защо да летя чак до Ростов на Дон и после да търся превоз до Крим! От Варна до Севастопол е една ръка разстояние, така да се каже!
  • 26 Гост

    0 1 Отговор
    Ей нали напече малко и започнахте да си правите хлад на устите! Българина в миналото, настоящето и в бъдеще ще бачка на полетата на западняците?! Факт!!!
  • 27 Гост

    1 1 Отговор
    Тодор Живков:"Как ще решиш проблема? Може да решава тоя, който има пари, бе! Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти нямаш право да решаваш!..."
  • 28 киро

    1 0 Отговор
    ПИРАТИТЕ от острова са свикнали да си докарват с корабите РОБИ , които да им прибират реколтата ! Исега е същото , само че робите сами отиват на острова за жълти стотинки !