Last news in Fakti

17 Април, 2020 13:30 1 534 1

Казахстан предоставя хуманитарна помощ на съседите си

  • covid-19-
  • астана-
  • казахстан-
  • помощ-
  • хуманитарна помощ

Решението бе взето във връзка с официалните молби на киргизката и таджикската страни, за да се осигури непрекъснато снабдяване на населението с храни

Казахстан предоставя хуманитарна помощ на съседите си - 1
Снимка: Фейсбук

Хуманитарната помощ е общоприета международна практика за взаимопомощ на членовете на световната общност. В момента всички страни са загрижени за отрицателното въздействие на санитарната криза върху световната общност, усилията на държавите са насочени към осигуряване на епидемиологична и икономическа сигурност. В тази ситуация държавите по света, международните институции и организации работят в тясно сътрудничество, обединявайки усилията си за борба с разпространението на COVID-19 и оказвайки една на друга хуманитарна помощ. И Казахстан също участва активно в това. По-специално, Казахстан вече помогна при връщането на гражданите на Киргизстан и Таджикистан в родината им от огнищата на разпространение на коронавируса и продължава да съдейства при транзита на товари през казахстанско-киргизката граница.

В стремежа си да окаже икономическа подкрепа на своите съседи в период на противодействие на пандемията, президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев взе решение да изпрати хуманитарна помощ на Киргизстан и Таджикистан под формата на доставки на казахстанско брашно по 5 хиляди тона за всяка държава на обща стойност над 3 милиона щатски долара.

Решението бе взето във връзка с официалните молби на киргизката и таджикската страни, за да се осигури непрекъснато снабдяване на населението с храни.

По време на телефонен разговор с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев президентът на Таджикистан Емомали Рахмон благодари за подкрепата за таджикския народ в трудни за всички времена и за предоставяне на хуманитарната помощ. Той също така изрази благодарност за съдействието при евакуацията на гражданите на Таджикистан в родината си и при транзита на товари през територията на Казахстан.

Също така по време на телефонен разговор между министрите на външните работи на Казахстан Мухтар Тлеуберди и на Киргизстан Чингиз Айдарбеков киргизката страна изрази искрената си благодарност към Казахстан за решението да се предостави хуманитарна помощ.

В близко време брашното ще пристигне на местоназначението си в Киргизстан и Таджикистан.

Казахстан, като отговорен член на международната общност, в лицето на глобалната коронавирусна пандемия не остава настрана и продължава да изпраща необходимата хуманитарна помощ за страните-партньори. Така, още през февруари т. г. в разгара на епидемията CОVID-19 Казахстан един от първите оказа партньорска подкрепа на Китай под формата на няколко доставки на медицински защитни средства.

Като цяло хуманитарната помощ е една от важните области на външната политика на Казахстан. През изминалите години Казахстан изпрати разнообразна помощ в Антигуа и Барбуда, Афганистан, Бангладеш, Киргизстан, Молдова, Монголия, Мианмар, Пакистан, Сърбия, Сирия, Турция, Япония и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    14 2 Отговор
    Забравена държава за нас, но помага. Ние знаем само великата Европа която се издъни. За другите народи нищо не се пише. Дано се справите успешно и успех.