Last news in Fakti

22 Април, 2020 08:04 24 191 52

Слухове пълзят в Европа: Пожарите в Чернобил по-страшни от коронавируса

  • чернобил-
  • украйна-
  • пожар-
  • аец

Ужасът от чернобилската катастрофа през 1986 г. отново хвърли в паника Европа през изминалите дни

Слухове пълзят в Европа: Пожарите в Чернобил по-страшни от коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вятърът е разнесъл облака към нас според Френския институт за ядрена и радиационна сигурност.

Ужасът от чернобилската катастрофа през 1986 г. отново хвърли в паника Европа през изминалите дни. Всеки път, когато в т.нар. забранена зона около гръмналата атомна централа се случи някакво извънредно събитие, жителите на Стария континент изтръпват, че може да се повтори бедствието отпреди 34 г. Така стана и този път, след като в началото на април гори край Чернобил пламнаха и горят на приливи и отливи вече повече от две седмици.

Вятърът е разнесъл дима от пожарите край Чернобил към Южна Украйна и Европа, показа модел за движението на облака, направен от Френския институт за ядрена и радиационна сигурност (IRSN). Според този доклад, публикуван миналата сряда, в периода преди 14 април метеорологичните условия са благоприятствали пренос на въздушни маси към южната част на Украйна, над Беларус, Румъния и България.

Френските учени посочват, че има завишени нива на цезий-137, но те не са опасни за човешкото здраве. Не е изключено обаче този доклад да е отключил слуховете, разпространени от социалните мрежи у нас, които се засилиха заради дъждовното време.

“Чернобил. Пожарът, който може да се окаже по-страшен от коронавируса”, гръмнаха знайни и незнайни чуждестранни сайтове още преди дни. Заговори се, че в атмосферата се отделя не само цезий-137, но и стронций и тези радиоактивни частици се разнасят на десетки километри според посоката на вятъра.

Нещо повече - радиационните пожари предизвикват алергии и понижават имунитета, което е особено опасно в периода на пандемията, се посочва в публикациите.

Някои електронни медии не изключиха дори възможността да бъде предизвикан нов ядрен взрив. Дори руската информационна агенция РИА Новости попита: “Заплашен ли е светът от втори Чернобил?”

Първите информации за пожара се появиха на 4 април, когато стана ясно, че пламъци са обхванали местността край Владимировка в забранената зона около чернобилската АЕЦ. Стотици пожарникари бяха пратени да гасят, включително и с помощта на авиация, а върху мястото бяха излети хиляди тонове вода

Още на 5 април шефът на украинската държавна екологична служба съобщи, че в центъра на огнището се наблюдава повишена радиация. Службата по извънредните ситуации обаче успокои, че в Киев и областта радиоактивното замърсяване е в нормата. В следващите дни огънят се разрастваше все повече и повече.

Всеки път официалната информация гласеше, че няма опасни промени. В същото време украински медии писаха, че в зоната на горенето радиационният фон се е повишил 16 пъти

Тази информация се появи и в британския вестник “Гардиън”.

“В течение на 30 години нивото на радиация в забранената зона в Чернобил започна да се доближава до нормата. Проблемът е, че голямо количество радиоактивни елементи са попаднали в почвата и са се натрупали в растенията и дърветата. Сега, когато дърветата горят, радиоактивните изотопи попадат в атмосферата и се разнасят с ветровете”, каза още в първите дни на пожарите професорът по химия от Кримския университет Алексей Гусев.

Той допусна, че могат да бъдат засегнати Киевска област в Украйна, Гомелска област в Беларус, но че продуктите от горенето едва ли ще стигнат до Русия.

На 13 април обаче шефът на Асоциацията на чернобилските туроператори Ярослав Емеляненко написа във фейсбук нещо, което властите не бяха съобщили официално - че пожарът е унищожил част от т.нар. Рижа (или Светеща) гора, наречена така заради силната си радиоактивност, че се е приближил до Припят - града призрак, евакуиран след ядрената авария, и е стигнал само на 2 км от хранилищата за ядрени отпадъци

Това още повече разпали слуховете за радиоактивна опасност, на която е изложена не само Украйна, но и други страни. По телевизията в Молдова още на 12 април ядрени експерти бяха поканени да опровергават разпространяващата се в страната мълва за опасно радиоактивно замърсяване. Те обясниха, че при изгарянето на дървесината е възможно да има локално увеличение в зоната на пожара, но е невъзможно това увеличение да е 16 пъти. Според тях няма опасност извън закритата зона около централата в Украйна.

Няколко дни по-късно опровержения имаше и в Полша

Там медии и социални мрежи твърдяха, че ситуацията с пожарите е критична и създава опасност за здравето на местните жители. “Продължаващите от 4 април пожари около чернобилската АЕЦ не влияят на радиационната ситуация в Полша. Показанията от станциите за ранно откриване на радиационно замърсяване не се отклоняват от нормата и не показват поява на радиоактивни изотопи”, написа на 14 април в туитър зам.-директорът на правителствения център за сигурност Гжегож Швищ.

В края на миналата седмица пък стана ясно, че заради чернобилските пожари Киев се е превърнал в града с най-замърсена атмосфера в света. Обикновено индексът на замърсяване в украинската столица не надвишава 150 единици (при норма от 50), а сега бил близо до 380 единици.

Според украински медии замърсяване над 300 единици е опасно, то надвишава два пъти замърсяването на китайските градове. Миналия четвъртък над Киев се стоварил смог, подобен на пясъчна буря

Тогава кметът Виталий Кличко посети лично района, за да провери дали огънят не застрашава столицата. Той обяви, че няма повишен радиационен фон в района около Киев и плъзналите слухове за радиоактивно заразяване са неверни. Във видеообръщение във фейсбук Кличко увери, че експерти са мерили с дозиметър навсякъде от Чернобил до Киев и не са открили опасност.

Малко по-късно украинските власти дори посочиха, че замърсяването на Киев не е свързано с пожарите.

В украинските социални мрежи обаче расте недоволството, че властите не успяват да се справят с пламъците.

За причините за пожарите има многобройни версии. Умишлен палеж от собственици на земя, избухнал след авария на електропровод, продължителната суша през миналата есен, зимата и пролетта. Има и версия, според която става дума за целенасочена диверсия за дестабилизация на Украйна и нагнетяване на напрежението, за да се засилят паническите страхове на хората в условията на пандемията от коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    43 13 Отговор
    Слуховете пуснати от профани за профани!

    Коментиран от #32

  • 2 Факт

    48 9 Отговор
    А Фокушима!?

    Коментиран от #37

  • 3 КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е ПРОКЛЯТИЕТО

    23 70 Отговор
    НА ТОЗИ СВЯТ!!!

    Коментиран от #5, #16

  • 4 цербер

    40 8 Отговор
    Пожарите в Чернобил са по-страшни от коронавируса. СЛУХ ЗА ГЛУХ.
  • 5 Аааа...Путя ШВЕСТЕРА и той

    14 24 Отговор

    До коментар #3 от "КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е ПРОКЛЯТИЕТО":

    БАШАР знае Почему 😂

    Коментиран от #18

  • 6 Сесесере

    29 64 Отговор
    Кочината завеща на Украйна ядрения цирей да се оправят! Наистина Русия е най-голямото зло за света, дяволска страна!

    Коментиран от #13, #29

  • 7 кой чука

    50 2 Отговор
    Нашите експерти казаха, "всичко е наред", а както всички знаем българските институции са най- адекватните и експертните в света, а и никога не са лъгали народа... :D :D
  • 8 IRSN - видеото

    6 3 Отговор
    ето къде може да го видите -> пуснете следното в търсачката или в ютюб: drBEy4V0j3I
  • 9 мечо

    3 13 Отговор
    щте пиеме иот

    Коментиран от #20, #27

  • 10 Хххх

    13 3 Отговор
    Препечатано от пик.Фейк
  • 11 хахахах

    28 6 Отговор
    че то и грипа е по-страшен от тоя измислен вирус ама нали трябва да се плашат овцете ...
  • 12 мечо

    4 14 Отговор
    кличко може да смачка говниото кобрат пулев сас един замах на раката си
  • 13 Иво

    22 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сесесере":

    Рано си се надрусал бегендир ! Сигурно така са те инструктирали от НПОто срещу вируса
  • 14 злобар

    26 4 Отговор
    Няма страшно нито от Цезий нито от Стронций защото ние си имаме Гербаджий.

    Коментиран от #17

  • 15 Учен

    15 4 Отговор
    Не бе, тогава СССР ни лъжел. Пък сега гнусните Фашисти ни викат няма лошо, грейТа са, без друго това са последните Гори на ЕВРОПА :(
  • 16 Дух

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е ПРОКЛЯТИЕТО":

    По скоро Украина като разградена градина!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван

    4 1 Отговор
    "Целенасочената диверсия" трябва да е много по-силна.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сливи за смет

    24 3 Отговор
    Трябва страх, трябва паника. Вирусът се изтърка и е демоде. Сега трябва с нещо ново да се мачка стадото. Май глупаците са все по - малко. И накрая кой ще отговаря и плаща за нанесените поражения?! Иде време за разплата.Някои ще трябва да отговарят за теноцидът , налаган вече 30г. на българите.
  • 24 666666

    8 2 Отговор
    И тия откриха начин да изкопчат някой лев от Европа
  • 25 ахаха

    10 9 Отговор
    не съм фен на русия , но ни освободиха и сега плюете по нея... много заслужено измират българите особенно журналистите ахаха трупове дано кгб ви напръска с корона всичките
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 оня

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "мечо":

    Ходил ли си на училище някога??? Или си самоук?
  • 28 По добре да умре целия свят

    11 1 Отговор
    Така и така човечеството не пази атмосверата и природата , най добре природата да ни накаже и избие, че това население в момента нищо не става от него, само паразити, наркомани и пияници:-)
  • 29 Украинец

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сесесере":

    Той путин е виновен - лично той запали пожара и не пуска пожарникари да го угасят - видели са го с кибрит в ръка да се промъква около Чернобил.

    Пък и СССР завеща на украйна и газопровод - що не се откажат от него.
  • 30 Хахааха

    9 4 Отговор
    Дано облака да иде право в швеция и да се изсипе на главата на грета турберк боли ме патката как и е правилно името
  • 31 дезинформация

    11 1 Отговор
    Дезинформация и слухове пускате вие, господа журналисти. Каквото прочетете и веднага щракате ''paste''. Информацията се проверява и анализира, ама вие не можете, да анализирате. Защото от нищо не вдявате и нямате никаква специалност, освен една журналистика. Но много вероятно и тази специалност да нямате.
  • 32 Атом

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    То и през 1986 бяха уж само слухове! И ТОГАВА казаха Споко!

    Коментиран от #46

  • 33 веселият готвач

    2 1 Отговор
    франсетата да си гледат работата и да не с пъхат главата там, където и пръстът им не минава...., лесно им е да наливат масло в огъня
  • 34 дезинформация

    4 0 Отговор
    Знаете ли, господа журналисти, колко се повишава радиационния фон, къде се повишава (какъв е периметъра) и защо, резултат на пожар?
  • 35 Активист на БСП

    15 2 Отговор
    Капиталистическата радиация от Фокушима е полезна ,а социалистическата на Чернобил е вредна ! Слава на Американската Комунистическа Партия !
  • 36 234

    1 0 Отговор
    в Неделя ще знаем вече, ще правят кабур версия
  • 37 234

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Фокушима беше след земетресение 9 степен и последвало цунами, след такова земетресение половината съвецки АЕЦ ще литнат в космоса
  • 38 Сашето

    1 0 Отговор
    Ванка, какво е това радиация? Заразно ли е?

    Коментиран от #39

  • 39 Ванката

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Сашето":

    Много си......... Саше, разбира се, че не е заразно. Сомо дето вечер ще светиш като фенерче.

    Коментиран от #40

  • 40 Сашето

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ванката":

    Аааааа, че то хубаво бе Ванка, и без това тока скъп.
  • 41 Баба ванга

    1 0 Отговор
    Къде е гърмело пак ке гърми
  • 42 ???

    4 1 Отговор
    А Фукушима спирала ли е да излива радиация в океана?
  • 43 Поздрави на БГ русоробите

    1 4 Отговор
    от Съветския Съюз

    Коментиран от #51

  • 44 fatal bazooka

    5 3 Отговор
    Това е стара новина има повече от седмица от как го излъчиха в Франция.Страшно е да , много хора се разболяват и умират от рак заради тази радиация.Нямам вяра на този пиян народ,.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дядо ти

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Атом":

    Думичка редова ненагледна - не знае ама му се говори! :)
  • 47 Метгонтан

    1 1 Отговор
    Къде е онзи умник Иво Христов , и великата му глупост че западните държави изнасяли плодородния украински чернозем , товарели го във вагони и отглеждали култури после ....... абе бъй , хората от украйна и котка не вземат щот им пращи гайгера , ти за почви ми разправяш ....
  • 48 няма значение

    1 0 Отговор
    28:10мин.........!!!!!!!!!!! цезий137 убива защо лъжете https://vsi4kifilmi.com/movie/%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d1%8a%d1%82-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb/
  • 49 Тръмп

    2 0 Отговор
    Аз запалих пожара.
  • 50 Toshiro

    1 1 Отговор
    Толкова подвеждащо е представена информацията, че и аз бих си затворил прозорците.
    Що ги пишете тия статии бе журналя?
  • 51 Пожара

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Поздрави на БГ русоробите":

    е в Усрайна, територията прецакана от говедарите!
  • 52 Сийка

    0 0 Отговор
    В среднощен брифинг , НОЩ ни информираха, че няма страшно. Пропуснаха да кажат ,че пожара е запален от едни зелени човечета, същите , които превзеха Крим.
Новини по държави: