Last news in Fakti

22 Април, 2020 09:54 1 649 8

Съдят за тероризъм автори на фалшиви новини за COVID-19 в Украйна

  • украйна-
  • тероризъм-
  • сбу-
  • коронавирус-
  • интернет-
  • фалшиви новини

Украинските служби работят активно

Съдят за тероризъм автори на фалшиви новини за COVID-19 в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

По време на карантинните мерки Службата за сигурност (СБУ) на Украйна е разкрила 207 агитатори в интернет, които разпространяват фалшиви новини за коронавируса, съобщи пресцентърът на СБУ, цитиран от Ukrinform.ua.

"Освен това са блокирани над 2000 онлайн общности с обща аудитория от 800 000 потребители. Вече е понесена административна отговорност за разпространението на фалшиви слухове, които могат да причинят паника или обществена напрежение “, се казва в изявлението. Установено е, че 10 от 207 идентифицирани агитатори са действали по указания на Русия.

СБУ образува наказателно производство срещу тях за действия, насочени към нарушаване на териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна, опит за насилствена промяна или сваляне на конституционния ред, или отнемане на държавната власт (членове 109 и 110 от Наказателния кодекс на Украйна). По-специално такива агитатори са работили в Киев, Одеса, Днепър, Лвов, Херсон, Полтава, Кропивницкий, информират в специална служба. В района на Кировоград действала цяла мрежа от антиукраински агитатори. Те разпространяваха в интернет не само фейкове за карантината, но и терористични материали. По време на разрешени претърсвания по местоживеене у организатора на мрежата са открити компютърни устройства и средства за комуникация, потвърждаващи участие в престъплението.

По този повод следователите от СБУ са открили наказателно производство по част 1 на чл. 258-3 (създаване на терористична група или организация, ръководство или участие в такава група или организация, организационна или друга помощ за създаването или дейността на терористична група или терористична организация) от Наказателния кодекс на Украйна. СБУ установява контакти на лицата, замесени в случая със специалните служби на Руската федерация, обстоятелствата, разпределението на ролите и нивото на осведоменост на всички участници в мрежата с реалната цел на тези информационни атаки срещу Украйна, подчертават от пресцентъра.

Съобщава се също, че агитаторът в Полтава е администрирал над 10 общности, като е събрал почти 20 000 потребители. Там той публикувал "разрушителни публикации за напредъка на пандемията COVID-19, призовава за сепаратизъм и промени на територията на Украйна, изкривява фактите за Деня на победата над нацизма", се казва още в изявлението. Агитаторът вземал информацията за своите публикации от пропагандните публикации на Руската федерация. За конспирация нападателят пътувал в друг район, където публикувал фалшиви новини. Пътни средства той получавал от руски сподвижници. По-рано шефът на СБУ Иван Баканов внесе в Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна предложения за разширяване на санкциите върху руските социални мрежи „Съученици“ и „ВКонтакте“ и други уеб-ресурси на Руската федерация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аммм

    5 2 Отговор
    У нас бабикянчо кога.???
  • 2 мечо

    1 1 Отговор
    еи секси леиди упа гагнам стаил щте се сетите вие бабикян и коста копеикин кога щте ги садите а бесниат виденчанин дето убвинява че нияма лекари вав болницата не се тества коронен вирос тои кога щте го убвините тои даже бие репортери на теливизите на канал 3 бие репортера че му задава вапроси да каже от каде са му парите

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 георги

    9 2 Отговор
    Кошмар за хората и свободата на словото.Огромна сянка на потъпкване на човешките права и диктатура се е надвесила над свободният свят и нейното презиме е ковид 19.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сандо

    8 2 Отговор
    Боже,колко са зле тия,особено в главите!
  • 7 Hmmm

    4 1 Отговор
    Обаче и ФАКТИ, последната по-свободна медия в БГ, започна яко да трие, да цензурира, да... е вече и те са в играта, т.е. никъде :(

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.