Last news in Fakti

22 Април, 2020 10:21 2 452 26

Иран успешно изстреля военен сателит

  • иран-
  • сателит-
  • аятолах али хаменей-
  • корпус на гвардейците на ислямската революция

Сателитът е наречен Нур, което в превод означава Светлина

Иран успешно изстреля военен сателит - 1
Снимка: Shutterstock

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция обяви днес, че е изстрелял военен сателит. Това става в разгара на напрежението със САЩ, които обвиниха Техеран, че искат да засили компетенциите си в областта на балистичните ракети посредством изстрелване на сателити, предадоха световните агенции.

Сателитът е наречен Нур, което в превод означава Светлина. Той е бил изстрелян тази сутрин с двустепенна ракета носител Касед от пустинята Маркази в Иран, се казва в сайта Сепахнюз, който е на Корпуса на гвардейците.

Сателитът е достигнал орбита на 425 километра над повърхността на земята. Той е първият военен сателит на Корпуса, който е изстрелян успешно.

В последните месеци Иран претърпя няколко провала на опити да изстреля сателити.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sofia

    11 9 Отговор
    Другата голяма новина днес - първият пилотиран полет на НАСА след приключването на совалките най-накрая има официална дата за провеждането му: 27 май! Корабът "Крю Драгън" с астронавтите Робърт (Боб) Бенкен и Дъглас (Дъг) Хърли ще излети в 23:32 ч. българско време.

    Коментиран от #17

  • 2 гладен кравар

    23 8 Отговор
    И защо да не истрелят? Имат , могат изтрелват , ние като нямам може само да гледаме. Краварите да не би да нямат сателити в орбита.

    Коментиран от #6

  • 3 ****

    18 8 Отговор
    Лоши дни настъпват за сащ,с всеки изминал ден им изтеглят килимчето по краката,все повече и повече,а и кризата ги изплющя яко,вече няма светлина в тунела за тях.

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Гошо

    11 15 Отговор
    "Корпус на гвардейците на Ислямската революция" - Иран никога няма да се оправи, ако не отнеме властта на абсурдни организации като тази. Конкретно този корпус е подчинен на ислямското духовенство в страната и има огромни правомощия и военно-икономическа мощ. Може да се досетите какви са последствията от даването на такава власт в ръцете на високопоставени религиозни фигури. Корупция, тероризъм, цензура, политически натиск и така нататък.

    Коментиран от #8, #26

  • 5 асд

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "****":

    То това килимче се изплъзва от поне 50 години, или поне така се говори в определени кръгове. За кризата не се безпокой - след максимум 3-5 години всичко ще е по старо му.
  • 6 АЗЛК

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "гладен кравар":

    Имаме Български сателит, но на теб само крави са ти в главата.

    Коментиран от #7, #12

  • 7 хаха

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "АЗЛК":

    Къде ни е космодрумът,, кой ни е конструкторът на ракетата. Ха-ха, умник ... на подаяние!

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Радо Калинов

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Щото НАСА и ЦРУ не са същите, а?

    Коментиран от #13

  • 9 г0ш0

    5 1 Отговор
    През февруари 1979 г. Реза Шах Пахлави е свален от власт чрез революция. В продължение на няколко десетилетия САЩ са съюзници с шаха. По време на Втората световна война съюзническите сили Великобритания и Съветския съюз в операция "Съгласие" окупират Иран и принуждават Реза Шах Пахлави да абдикира в полза на сина си Шах Реза Пахлави. Те се опасяват, че Реза Шах Пахлави цели да се съюзи с нацистка Германия по време на войната.

    Причина за това е Декларацията за Неутралитет на Реза Шах Пахлави, с която отказва иранската територия да се използва за обучения или транспортен коридор за доставка на оръжия на Съветския съюз за борба с Германия. Заради важността на Иран за победата на войната, Уинстън Чърчил го нарича „Мостът на победата“.
  • 10 Тиберий

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "****":

    Това означава че вече може да се достигнат цели отвъд Океана На печалившите честито
  • 11 АЗЛК

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "хаха":

    Първият частен български сателит "BulgariaSat-1" беше изстрелян от космодрума Кейп Канаверал в САЩ. Той е собственост на "Булсатком".

    Спътникът беше монтиран на ракета "Фалкон" 9 на компанията на "Илън Мъск SpaceX", първата степен от която успешно се приземи за повторна употреба.
  • 12 г0ш0

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "АЗЛК":

    "BulgariaSat-1" е втори български сателит изобщо, след "Интеркосмос-България-1300", изстрелян през 1981 г., който вече не е активен.
  • 13 Гошо

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Радо Калинов":

    Съгласен съм донякъде, но разликата е, че ЦРУ и особено НАСА оперират по-прозрачно и като публични структури в демократично общество малко или много се управлява някакъв контрол върху дейността им. Докато иранската структура се управлява от ислямски фанатици и иранските управляващите и общество си затварят очите за безчинствата им. Другата разлика е, че целите на ЦРУ, НАСА и иранския корпус са коренно различни. Предполагам, че сам можеш да се досетиш коя от трите организации е най-прогнила. Нужно ли е да споменавам негативите на папоцезаризма в ислямски вариант, и то през 21-ви век?

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Ванката

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "хаха":

    Как да нямаме космодрум . Всяка джамия на какво ти прилича ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 мнение

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гошо":

    И кой упражнява контрол върху САЩ? Прозрачност, да има някаква за дейността им. Но това не означава, че те не са едни "прозрачни" кръвожадни, деспотични и крадливи войнолюбци - себелюбци. Държава, която не е спирала да води войни от създаването си.

    Коментиран от #21, #23, #24

  • 17 Бай хой

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Sofia":

    Такива новини започващи със ЩЕ си ги закачи на задното стъкло. Видяхме вече колко са НЕчупливи стъклата на пикапа на мъскията. Видяхме и как грандиозно гръмят капсулите на спаце гикса.

    Коментиран от #19

  • 18 Петър

    1 1 Отговор
    Когато Иран се срути доста хора ще се се запитат: защо прогонихте Шаха?
  • 19 Аматьор

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    Тихо русофилче , докато рашките имат пара само за две изтрелвания в годината. Глей какво стааа са :

    21 Април 2020 - Новият европейски космически телескоп Хеопс започва основната си научна мисия

    22 Април 2020 -Мисията Ал-Амал на ОАЕ отпътува към космодрума за изстрелване към Марс!

    Полетите на СпейсЕкс: 23 април - Старлинк, 27 май - пилотиран Крю Драгън!

    16 Април 2020-Американската мисия Озирис-Рекс засне страхотно видео по време на спускането към Бену!

    15 Април 2020-УСПЕХ: Американската мисия Озирис-Рекс се спусна едва на 75 метра над Бену като репетиция за предстоящото взимане на проби!

    13 Април 2020-УСПЕХ: Американската компания Върджин Орбит изпълни последния полетен тест преди изстрелването на сателити!

    12 Април 2020-БепиКоломбо засне прощална снимка на Земята и Луната, преди да се отправи към Венера и Меркурий

    Всичко това е особено смешно на фона на Роскосмос, които за последните 30 години не успяха да изпратят нито един изследователски апарат към Луната или другите планети. Жалко гробище на съветските боклуци".
  • 20 Аматьор

    4 2 Отговор
    07 Април 2020- УСПЕХ: Американският кораб Драгън се завърна на Земята!

    Браво на СпейсЕкс! Тази вечер в 21:50 ч. българско време космическият кораб "Драгън" се прибра благополучно на Земята след успешна мисия, в рамките на която беше прикачен поредният компонент към Международната космическа станция - откритата платформа "Бартоломео".

    07 Април 2020 - Американската космическа компания Боинг оповести, че е взела самостоятелно решение да проведе втори безпилотен полет на кораба "Старлайнър", който ще включва скачване с Международната космическа станция. Според кратко прес-съобщение на фирмата, безпилотният полет ще позволи на Боинг да демонстрира качеството на системите на космическия кораб. Изстрелването ще бъде осъществено с фирмени средства, а не с такива на данъкоплатеца.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 да бе да

    6 1 Отговор
    великите хамериканци доскоро летяха с руски двигатели на ракетите. Ракетни технологии имат вече доста държави. Всички космически изпитания имат предимно военни цели, гражданските са за парлама. Мъск и Брансън са очевидни агенти на службите и изпълняват техни агенди, точно толкова колкото и Цукерберг. Въпросът е ние какво печелим в отбора където сме? кой отново ще изпрати български космонавт и кой ще развива българските технологии за такива изследвания и проекти? Или ще се развиваме като развъдник на кадри за летните бригади в сащ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "мнение":

    Имах предвид, че като публични структури в демократично общество, американските граждани имат косвен контрол върху ЦРУ и НАСА, а американците за добро или лошо имат нисък толеранс към опити да бъдат цензурирани и да им се ограничават правата. Това не означава, че не може да се случи, а само означава, че ако се случи, е по-вероятно да предизвика обществено недоволство и евентуална промяна в ЦРУ и НАСА като отговор на масова критика. Докато обикновените иранци са в информационна мъгла по отношение на действията на ислямския корпус и имат нулев директен или косвен контрол върху него. Ако говорим за САЩ като цяло - безспорно следват собствения си интерес и някои от външнополитическите им действия са позорни. Но нека да бъдем обективни - това важи и за другите държави от техния ранг. Затова е важно да правим информирани и безпристрастни анализи, а не да се делим на харесващи САЩ и мразещи САЩ. Такова разделение е контрапродуктивно.
  • 25 Войник

    1 0 Отговор
    Пак минаха пред САЩ, както Русия направиха
  • 26 Опааа

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Това за България ли се отнася.