Last news in Fakti

22 Април, 2020 13:32 2 573 2

Пенсионери в Сърбия след 35 дни забрана за излизане: "Учим се да ходим"

  • сърбия-
  • ковид-19-
  • карантина-
  • коронавирус-
  • александър вучич

Мнозина вървяха сами или по двойки, спазвайки дистанция и с маски, вдигнати чак до очите

Пенсионери в Сърбия след 35 дни забрана за излизане: "Учим се да ходим" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На журналистите в Сърбия им е все по-трудно да получат прецизни данни за броя на тестваните хора и за заразените с коронавирус, пише вестник "Данас".

Данните от място се различават съществено от онези, които публикува официалният сайт Ковид-19.рс. По данни на официалния сайт в седем общини на Пчински окръг /до границата с България/ с коронавирус са заразени 129 души. Местните медии съобщават за два нови случая в община Търговище, в която официално не е регистриран нито един случай на зараза, а се споменава за двама починали миньори. Председателят на Градския щаб на община Вране с дни не се е обръщал към гражданите, не организира пресконференции и напълно игнорира всякакъв контакт с местните медии, както и с кореспондентите на националните телевизии и вестници.

Същевременно председателят на Кризисния щаб за Нишкия и Топличкия окръг Бранислав Недимович съобщи, че 252 души ще бъдат изписани днес от Клиничния център в Ниш, в който са настанени болни от COVID-19 от цяла южна Сърбия, предава БТА.

След 35 дни забрана за излизане навън хората над 65 години в Сърбия снощи можеха да излязат на разходка за половин час. Мнозина вървяха сами или по двойки, спазвайки дистанция и с маски, вдигнати чак до очите, пише "Данас" в репортаж по темата. Възрастна жена върви съвсем бавно, подпирайки се с бастун. "Какво да кажа, уча се да ходя", отговаря тя на въпрос на журнлиста и обяснява, че отива само на 100 метра от дома си, до пощата. Следващата възможност за разходка пенсионерите ще имат в петък.

Днес започва "малката матура" - изпитите, които завършващите осми клас ученици трябва да вземат, пише вестник "Новости". Днес в интервала от 8 часа до 20 часа започва пробният онлайн изпит по сръбски език, утре ще бъде изпитът по математика, а в петък ще е комбинираният изпит. Тестът ще продължи 60 минути, смятано от момента, в който ученикът актуализира регистрирането си в образователната платформа "Моята класна стая". В платформата са регистрирани 51 700 ученици. Осигурени са таблети и интернет за 2844 ученика, или за 4,3 процента от този набор, съобщи министерството на образованието и добави, че след дарение няма ученик без техническо средство и интернет. В случай, че има някакъв проблем, учениците могат да получат в училище и трите теста на хартия на 24 април.

Отговорите ще бъдат публикувани довечера в 20 часа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 321

    7 0 Отговор
    В Сърбия има 6700 заразени и 122 починали в България 1015 заразени 45 починали сметнете колко е голяма разликата като умножите починалите при нас по 6
  • 2 Марио

    4 2 Отговор
    Обезсвижмането не е проблем само за пенсионерите.Проблем е за всички, за млади, за стари.Когато човек се обездвижа тялото му и всички мускули по него атрофират.Това е пагубно за здравето ни.Познавам болно дете, единственото му спасение е плуването, за жалост властите му отнеха правото да плува, съответо и правото да живее.Майка ми вчера отиде до супермаркета.Каза, че е толкова обездвижена, че е спирала 15 пъти да си почива.А аз след като спях тренировките имам проблеми с кръвното.Така че борим се с коронавирус, а в същото време си съсипваме здрането.Призовавам властите поне да отворят фитнесите.Моля се за отиват, защото виждам как хората се унищожават, обезвижвайки се.