22 Април, 2020 15:13 1 826 1

Пожарите в Австралия отделили повече CO2 от годишните емисии

  • австралия-
  • пожар-
  • парникови емисии-
  • въглероден диоксид-
  • озонов слой

Димът понижи качеството на въздуха в големите австралийски градове, сред които Сидни и столицата Канбера

Пожарите в Австралия отделили повече CO2 от годишните емисии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Последните горски пожари в Австралия са освободили много повече въглероден диоксид за един сезон от годишното замърсяване с парникови газове в страната, предаде ДПА, позовавайки се на правителствена оценка.

Експертите изчисляват, че в резултат на опустошителните пожари, които бушуваха в периода между септември и февруари, в атмосферата са се отделили около 830 милиона тона въглероден диоксид, цитира БТА.

За сравнение - годишните емисии на парниковия газ в страната са около 540 милиона тона, според данни на Австралийския национален университет.

В доклада на правителствените експерти се посочва още, че се очаква с течение на времето засегнатите от пожарите гори в умерения пояс да се възстановят и да станат естествен резервоар за въглеродния диоксид.

Авторите на доклада отбелязват също, че отделеното в посочения шестмесечен период количество въглероден диоксид е по-голямо, отколкото на всички останали страни с изключение на водещите замърсители в света - Китай, САЩ, Индия, Русия и Япония.

Димът от горските пожари съществено понижи качеството на въздуха в големи австралийски градове, сред които Сидни и столицата Канбера, припомнят специалистите


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    2 1 Отговор
    И заради австралийските пожари ся доксто се изчисти климата, месец карантина
Новини по държави: