Last news in Fakti

23 Април, 2020 13:18 1 626 1

Северна Македония: Задължително носене на маски

  • оливер спасовски-
  • северна македония-
  • коронавирус-
  • маски-
  • мерки-
  • полицейски час

Съгласно новите мерки защитните маски трябва да се носят във всички затворени обществени места

Северна Македония: Задължително носене на маски - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съкращаването на полицейския час, както и задължителното носене на предпазна маска на лицето, са част от мерките, които започват да се прилагат от днес на цялата територия на Северна Македония, пише скопското издание "Слободен печат".

Премиерът Оливер Спасовски заяви на онлайн пресконференция вчера, че мерките са приети въз основа на анализа и препоръките на Комисията по инфекциозни заболявания към Института по обществено здраве и Министерството на здравеопазването. "При всяко излизане от дома трябва стриктно да се придържаме към мерките за предпазване от вируса, да носим защитна маска за лицето, покриваща носа и устата, да поддържаме физическо разстояние от два метра и да не се събираме на групи, защото това е единственият начин да защитим собственото си и общественото здраве", каза Спасовски.

По отношение на новите мерки за борба с епидемията министърът на здравеопазването Венко Филипче каза по време на онлайн пресконференцията, че се засилват превантивните мерки и е много важно да се носи някаква защита за устата и носа, за да може да бъде овладяна пандемията в страната. "Броят на излекуваните пациенти нараства, това е обнадеждаващо и е допълнителна мотивация за служителите в болниците и за личните лекари. Общо 272 са излекувани до момента", каза Филипче, предаде агенция "Фокус".

Съгласно новите мерки защитните маски трябва да се носят във всички затворени обществени места, където има повече хора. Това включва пазари, магазини, банки, пощи, лечебни заведения, както и при използване на обществения транспорт. По-рано беше въведен и полицейски час в Северна Македония, но от днес тази мярка ще бъде смекчена. Така сега полицейският час ще се прилага всеки работен ден, от понеделник до петък от 19:00 до 05:00 сутринта. На лица над 67 години ще е разрешено да излизат всеки работен ден от 05:00 сутринта до 12:00 часа на обяд. Младите хора до 18 години ще могат да излизат от понеделник до петък от 13:00 до 19:00 часа. През почивните дни се забранява излизането от 15:00 в събота до понеделник в 05:00 сутринта. В Македония по последни данни са регистрирани 1259 случаи на COVID-19, от които 272 души са били излекувани, а 56 са починали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОПЧО

    0 3 Отговор
    САМО ВИЖТЕ С КОИ СХРАНИ ПИ СРАВНЯВАТ БЕ ХОРА СЕВЕРПА МАКЕДОНИЯ МАРОКО АЛБАПИЯ ПАРЦАЛАНИЯ КАЖЕТЕ ЗА ГЕРМАНИЯ АВСТРИЯ ЗА НЯКОИ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА КО МИ ГОВОРИТИ ЗА ТЕЗ УМРЕЛИ КАТО НАС СТРАНИ С ТЯХ ЛИ СЕ СРАВНЯВАМЕ БАХ ТИ И ЖУРНАЛЯТА ЦЕНЗУРИРАНИ ТОВА Е ПЪЛПА СМЕХОТИЯ БЕ ХОРА КОИ ВИ ВЯРВА НА НАПИСАНИХЕ ОТ НАЧАЛНИЦИТЕ ВИ ВЪПРОСИ УДОБНИ ЗА ВЛАСХА ХОВА НЕ СА ТЕЛЕВИЗИИ И МЕДИИ ТОВА СА ПЛАТЕНИ ГОВОРИТЕЛИ НА ВЪРХУШКАТА