23 Април, 2020 21:09 2 146 8

Испанското правителство се извини на затворените вкъщи деца

  • испания-
  • педро санчес-
  • мадрид-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Непълнолетните трябваше да стоят по домовете си през цялото време с малки изключения, сред които деца със специални образователни нужди или с един родител

Испанското правителство се извини на затворените вкъщи деца - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Висш представител на испанското правителство се извини днес на децата в страната, че ги накара да стоят по домовете си, като част от националните ограничителни мерки за борба с коронавируса, предаде АФП.

„Това затваряне изобщо не бе лесно за вас. Трябваше да не ходите на училище, да не се виждате с приятели и членове на вашите семейства. Трябваше да си играете вкъщи и да не излизате навън“, каза вицепремиерът Пабло Иглесиас на пресконференция в Мадрид.

„За всичко това ви искаме прошка и благодарим за всичко, направено от вас“, добави лидерът на левичарската партия „Подемос“, която е партньор на социалистите в правителството.

Испания, която е една от най-тежко засегнатите страни от пандемията, наложи едни от най-строгите мерки в Европа на 14 март, като на хората бяха позволени единствено кратки излизания да си купят храна и лекарства, за разходка на домашен любимец и работа, която не може да се върши от вкъщи.

Непълнолетните трябваше да стоят по домовете си през цялото време с малки изключения, сред които деца със специални образователни нужди или с един родител.

Забраната за излизането на децата навън предизвика все по-остри критики от регионални политици и здравни специалисти и правителството отстъпи на натиска във вторник. То обяви, че от неделя на децата до 14 години ще бъдат позволени кратки разходки навън под надзора на възрастен, както е в други европейски страни.

По-рано същия ден правителството обяви, че на децата ще бъде позволено да са навън, само когато придружават родител до супермаркет, аптека или банка, предизвиквайки протести с дрънкане на тенджери по балконите от недоволни родители.

Иглесиас се извини и за това объркване, създадено от начина, по който правителството обяви облекчаването на ограниченията за деца.

„Искам да се извиня, защото е истина, че през тези последни няколко дни не бяхме толкова ясни, колкото трябваше да бъдем, когато дойде времето да обясним как може да се излиза навън“, каза Иглесиас, който има три малки деца.

Според новите правила, които влизат в сила от неделя децата под 14 години ще бъде позволено да излизат навън, за да си играят или разходят в продължение на един час от 9 сутринта до 9 вечерта, но те трябва да останат до един километър от дома си, каза Иглесиас.

Те освен това трябва да бъдат придружавани от пълнолетен, който може да излезе с максимум три деца едновременно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б.Х.

    9 0 Отговор
    А нашето кога??? Всъщност, защо неможе да се коментира Вожда

    Коментиран от #6

  • 2 Ами

    2 0 Отговор
    Давате на всяко дете по едно куче,котка или хамстер и да си разхожда домашния любимец
  • 3 Опа

    1 3 Отговор
    Първо да се извинят на семействата на починалите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ето дами

    3 2 Отговор
    и господа, разликите в манаталите- ЗАПАДНА ДЪРЖА В ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО И МИСЛЕНЕ И БАРБА ГАНЬОС СЪС ЗАПЛАХИ!!!!! ОТКРИИТЕ 10 РАЗЛИКИ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПАК ДА ЛАЕТЕ
  • 6 Koga

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Б.Х.":

    Когато проЗтия ни вожд види че нещо правят западна Европа с облекчаване на мерките,ще ги въведе и тук.Той освен да гледа какво правят там друго неможе.Иначе бабанка го дава.
  • 7 Алфа Чакал

    3 0 Отговор
    Имаш куче и излизаш всеки ден,имаш дете ,а не излизаш.И те са като нашите.
  • 8 А тук

    1 0 Отговор
    Браво на испанците, може да не е много, но поне изразяват загриженост чрез извинение. А тук дори и не се сещат, че има деца. Точно обратното, дори въпросът с матурите още не е решен,нито ако евентуално има матури за 7 клас, върху кой материал? А започва май месец, с учебна година само от един срок. Стрес, изолация и никаква яснота!!