24 Април, 2020 07:38 2 290 3

Френските училища ще отворят отново врати, но с уговорки

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Най-малките ученици и тези, които са изложени на най-голям риск да изостанат след седмици домашно обучение, ще се завърнат първи в класните стаи

Френските училища ще отворят отново врати, но с уговорки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Франция родителите няма да бъдат длъжни да пращат децата си на училище, когато учебните занятия се възобновят от 11 май.

По това време представителите на властта се надяват да започне облекчаване на наложените в средата на март карантинни мерки заради коронавирусната пандемия, съобщи френското президентство, цитирано от БГНЕС.

На среща с кметове от цяла Франция президентът Еманюел Макрон заяви, че всяко отменяне на правилата за изолация ще бъде приспособено към всяка област въз основа на това колко силно там се е развихрил Covid-19, съобщиха от кабинета на държавния глава.

Най-малките ученици и тези, които са изложени на най-голям риск да изостанат след седмици домашно обучение, ще се завърнат първи в класните стаи, но "без никакво задължение" за родителите.

Други ученици ще започнат да се връщат през следващите седмици, въпреки че министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер заяви, че класовете ще бъдат ограничени до 15 деца - което повдига въпросите дали училищата ще могат да се адаптират и дали ще има място за всички.

Също така не е ясно дали учителите или учениците, заедно с широката общественост, ще трябва да носят маски, за да се предотврати нова вълна на случаи на коронавирус, тъй като заповедите за престой у дома постепенно се премахват.

Макрон каза на кметовете, че засега маските ще бъдат само "препоръчителни", тъй като и хирургическите, и филтриращите маски с по-висока защита FFP2 или N95, вече са в недостиг, ще бъдат запазени за здравните работници.

Вместо това хората ще бъдат призовани да носят домашни или немедицински маски, които вероятно ще се наложат при използване на обществен транспорт, съобщиха от офиса на Макрон.

Очаква се правителственият служител, който отговаря за промяната на мерките за изолация, Жан Кастекс, да представи подробности за плана в началото на май.

Досега във Франция от Covid-19 са починали над 21 000 души и въпреки признаците, че разпространението на вируса се забавя, болниците остават под сериозно напрежение.

Правителството вече каза, че дори да се намалят ограниченията на 11 май, ресторантите, кафенетата и кината ще останат затворени, а големи обществени събития като концерти и спортни събития са забранени.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Във Франция

    3 0 Отговор
    ОТМЕНИХА матурата - тук продължават да твърдят, че ще провеждат , освен тази след 12.,и ненужните изпити в 4. и 10. клас. Въпрос на принципи и професионализъм.
  • 2 Френско

    3 1 Отговор
    Защо на снимката е Кремъл или макрон от там го съветват, кои училища да отвори.

    Коментиран от #3

  • 3 ссср

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Френско":

    Явно журналиста никога не е бил във Франция и за него Кремъл-Айфеловата кула са е едно и също.