Last news in Fakti

24 Април, 2020 07:46 2 346 14

Започна свещеният за 1,5 млрд. мюсюлмани по света месец Рамазан

  • турция-
  • рамазан-
  • реджеп ердоган-
  • ковид-19

Заради пандемията от коронавируса в множество страни са наложени редица ограничения на религиозните церемонии

Започна свещеният за 1,5 млрд. мюсюлмани по света месец Рамазан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От тази нощ започна свещения за 1,5 млрд. мюсюлмани по света месец Рамазан. През Рамазан физически здравите мюсюлмани постят и не консумират вода и напитки от изгрев до залез слънце и това е един от петте стълба на ислямската вяра.

Според повелите на ислямската религия, нейните последователи са длъжни да отделят 1/40 от дохода си за бедните и нуждаещите си.

Тази година обаче заради пандемията от коронавируса в множество страни са наложени редица ограничения на религиозните церемонии.

В съседна Турция около 62 млн. мюсюлмани в 31 големи града в Турция посрещат Рамазан при наложена забрана за излизане от домовете им като мярка срещу коронавируса. Забранено е и влизането и излизането от областните граници в тези области.

Заради празника забраната беше частично смекчена. Хората над 20 и под 65 години ще могат да пазаруват в най-близките магазини от 9 до 14 часа и без да ползват превозни средства. Хлебарите и сладкарите ще работят и гражданите ще могат да поръчват традиционния хляб пиде или сладкиши като баклава, гюлляч и други да им бъдат доставени по домовете.

Публичните молитви в джамиите в Турция са забранени от 16 март насам.

Вътрешното министерство обяви, че няма да допуска провеждането на каквито и да публични събития по повод закуската сахур преди началото на поста по изгрев слънце и вечерята ифтар след залез слънце, с която се слага край на дневното лишаване от храна и течности.

В координация с общините ще бъдат осигурени допълнителни автобуси на градския транспорт, за да се избегне струпване на много хора в часовете преди ифтар.

Влизането и излизането от гробищните паркове ще става от различни места, на посетителите ще се измерва температурата. Ще бъде засилен и контролът на пазарите и в магазините, за да не се допусне струпване на много хора. За да се избегне социалният контакт, тъпанджиите, които будят хората за закуската сахур, тази година няма да събират бакшиши на вратите, а местните общини ще заплатят труда им.

Както всяка година, свещеният месец ще приключи с тридневния празник Рамазан-Байрам (или Ейд ал-Фитр на арабски), който завършва на 26 май.

Обикновено тогава много хора пътуват, за да посетят свои роднини и близки.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    11 14 Отговор
    1,5 млрд. леле горките, толкова много зомбирани
  • 2 Хасан

    10 7 Отговор
    Защо да са зомбирани ?.'това е вяра

    Коментиран от #3

  • 3 12345

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Вяла е но тъпа и закостеняла

    Коментиран от #7

  • 4 Християнин

    11 4 Отговор
    Честит празник!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шпек Салам Народен

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Християнин":

    Още не им е дошъл празникът,сега постят,нещо като нашите Великденски пости.
  • 7 Хасан

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "12345":

    Това е твоето невежество ...но няма мюсюлманин който да е бил Хитлер или пък да измисли оръжия за масово унищожаване

    Коментиран от #10

  • 8 ветеринарен психолог

    4 1 Отговор
    честит празник. мир и любов. здраве и благополучие..
  • 9 Разум

    1 1 Отговор
    Прочетете малко на интернета за създателя на Исляма. За женитбите му, за войните му и т.н. И си помислете добре върху характера му.
    Имайте в предвид, че фактибг служи на Меркел и компания, и че трият всички постове, които показват неприятни истини и които защитават нормалното и Християнското.
  • 10 Разум

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Геноцида над арменците е първия по мащаби геноцид. А турците са мюсюлмани.
    Невежеството ти и заблужденията ти са огромни.
    Исляма каква култура произвежда?

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Разум":

    Хауърд Търнър пише: „Мюсюлманските художници и учени, работници и принцове заедно са създали уникална култура, която оказва пряко и косвено влияние върху всеки континент“.

    При „Ислямския Ренесанс“ се развиват математиката, медицината, философията, физиката, химията и други науки. Ислямската култура, простираща се от южна Испания до Китай, включва постиженията на учени от най-различни националности и вероизповедания. Тя развива по-нататък познанията на египтяните, гърците и римляните и подготвя почвата за епохата на Ренесанса.
  • 13 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Разум":

    Чети бе човек,вместо да пишеш глупости,чети малко и ще знаеш откъде ти идва твоята култура,сега поне имаш време докато си вкъщи

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха":

    Ще чете ако може,то четенето не е като разбирането!