Last news in Fakti

24 Април, 2020 08:16 3 866 7

Италия се отваря наполовина на 4 май

  • италия-
  • ломбардия-
  • ковид-19-
  • джузепе конте

В Ломбардия процентът положителни на вируса италианци е 10, докато в Лацио е 0,5

Италия се отваря наполовина на 4 май - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италия ще потегли на бавен ход от 4 май, сваляйки повечето ограничителни мерки за епидемията. Според в. ”Кориере дела сера” премиерът Джузепе Конте е стигнал до това решение, тъй като италианците повече не биха издържали затворени вкъщи.

Освен това в противен случай Италия рискува и икономически шок, много по-сериозен от сега прогнозирания спад от 8 на сто на БВП. Затова от 4 май ще започне втора фаза, при която ще потеглят отново занаятчийският и търговският сектор, строителството. Още от 27 април се очаква да отворят някои от големите компании, а от 4 май 2,6 млн. италианци ще се върнат на работа.

В момента индексът на заразност в Италия е 0,5-0,7, след като достигна ниво от 3. В Ломбардия процентът положителни на вируса италианци е 10, докато в Лацио е 0,5.

Предвижда се след 4 май да се отворят магазините, които гарантират необходимата дистанция между клиентите. Барове и ресторанти ще отворят с капацитет наполовина в средата на май, ако гарантират 2 метра дистанция между масите. Eкспертите на премиера са срещу отварянето на училищата до лятото. Засега забраните за отваряне ще останат за кина, театри, дискотеки и клубове, където има струпване на хора.

Придвижването между общини от една област ще се разреши, но не и между различните области. Ще стане възможно и практикуването на спорт далече от дома, но сами. В градския транспорт ще може да се пътува само седнали. В самолетите пътниците ще седят на разстояние една празна седалка един от друг.

Очаква се нови 55 млрд. евро да бъдат предназначени за мерки за подпомагане на бизнеса чрез указ през април.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bigbb

    7 10 Отговор
    Дано решението е правилно и спазват всички мерки. Че при втори такъв сценарий , ще стане страшно
  • 2 Selo

    2 1 Отговор
    На автора му липсват плътски удоволствия... Ама като е зле в леглото, заглавията му остават.
  • 3 HitDobavki Net

    17 3 Отговор
    Те се отварят, а ние на 13.05. закриваме Държавата с новото удължаване на извънредното положение!
  • 4 Марио

    6 4 Отговор
    Отворете фитнесите, хората се обиздвижиха.Губи се мускулна маса, които е много лошо за здравето ни.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Спри да се друсаш с химия брат

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Марио":

    Вредно е за срцето.Сега е момента да го разберат много като теб.Спортувай у дома ,за всяко нещо има решение.Нямам ирония ,приятелски съвет.Синът на наши приятели едва го спасиха в болницата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.