Last news in Fakti

25 Април, 2020 16:08 26 248 58

Предстои икономическа регионализация, Източна Европа е с шанс да спечели

  • европа-
  • ес-
  • криза-
  • икономика-
  • китай

Големият губещ от коронакризата ще е Китай

Предстои икономическа регионализация, Източна Европа е с шанс да спечели - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Големият губещ от коронакризата ще е Китай. Около това мнение се обединяват икономисти и политолози от целия свят. Може би с изключение на Китай, разбира се. А когато има губещ, има и печеливш. На Централна и Източна Европа залагат две влиятелни и уважавани институции - Виенският институт за сравнителни икономически анализи и Комисията за Източна Европа на германската икономика.

Експертите във Виена предупреждават обаче, че икономическият срив в Източна Европа ще бъде много по-разтърсващ в сравнение със Запада. А анализът на Берлин показва, че е опасно да залагаш само на един основен доставчик, т.е. Китай.

За „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ шефът на Комисията за Източна Европа Михаел Хармс прогнозира за времената след кризата.

„Според мен предстои регионализиране на производствата и на доставките, и в този опит да се скъсят веригите на доставки страните от Централна и Източна Европа са добра алтернатива. Предимствата им са както ниските разходи за производство, така и географската близост“, посочва Михаел Хармс от Берлин.

Хармс обаче вижда и проблем с недостига на квалифицирана работна ръка още преди пандемията:

„От решаващо значение ще е професионалното обучение, което е проблем не само за България, но и за други страни. В момента много хора се връщат обратно в родината си, но това е временно явление“.

Според Ричард Грийвсън, зам.-директор на Виенския институт за сравнителни икономически анализи Източна Европа в момента се намира в много тежко състояние и това ще продължи дълго. Но смята, че източноевропейците са реагирали по-добре на заплахата от икономически срив.

„В началото на пандемията в западноевропейските страни бяха допуснати повече грешки, отколкото в Източна Европа. Все още не можем да кажем, кои икономически отрасли ще бъдат най-тежко ударени от кризата. Но от сега е ясно, че икономиките, които са зависими от вноса, ще пострадат много. Това важи особено за Източна Европа“, каза той.

Според него икономическите последствия в Западна и Източна Европа за сега са сравнително еднакво тежки.

„Ако сравняваме туризма например, Италия и Испания са в същото трудно положение, както Хърватия и Албания - всички те зависят от приходите от туризъм. Като грешка в миналото може да се отчете прекомерната зависимост от търговията, т.е. някои държави, като Германия разчитат прекалено много на износа, а други, като Чехия и Словакия - на вноса“.

Грийвсън смята, че страните, които рано въведоха строги ограничения, като например Чехия, вече могат да си позволят постепенната им отмяна.

„На по-късен етап това може да се окаже тяхно предимство. Но дори и това не можем да предскажем, защото не знаем, дали отварянето на икономиките няма да доведе до втора или трета вълна на епидемията. Но също така не знаем, дали хората няма да останат подвластни на страха от зараза и да си останат в къщи, а това означава по-малко потребление и съответно по-ниски приходи в сравнение с времето преди пандемията“, каза той.

Ако оставим настрана инфекциозната заплаха, заплахата от икономически срив се дължи не на последно място на сгрешена тактика, както призна и ЕС - Европа заложи прекалено много на Китай като основен производител не само на медицинско оборудване, но дори и на компоненти за производството на лекарства.

Това важи със сигурност и за други отрасли, добавя Михаел Хармс от Комисията за Източна Европа на германската икономика, но не смята, че е нужна радикална промяна.

„Оптимизацията на производствата е едно от големите предимства на глобализацията, на които дължим благоденствието си. И това важи не само за изнесените производства в Китай, а за изградената в цял свят мрежа. Сега обаче разбираме, че не само икономическите показатели за важни. Системата ни се оказа атакуема, но не и сгрешена. Така че очаквам промяна, но не и смяна на курса“.

Губи ли обаче Европейският съюз битката с Китай за влияние в Източна Европа? Още преди да ни застигне пандемията Covid-19 новият „път на коприната“ донесе сериозно икономическо, а оттам и политическо присъствие на Пекин.

Ричард Грийвсън е категоричен:

„Китайците вече са тук. Особено в страните от Западните Балкани има ниша, която Китай успешно запълва, защото ЕС доброволно му я отстъпи. Китай инвестира много, особено в инфраструктурата. Пример за това е Сърбия и връзките с Китай са тесни не само в икономиката, но и в политиката“.

„Глобализацията като цяло е в отстъпление и Китай със сигурност няма вече да инвестира така мощно в Европа. Но и Европа няма да изнася производства към Китай“, смята Грийвсън във Виена.

В Берлин Михаел Хармс наблюдава друго:

„Особено в Сърбия видяхме нещо като състезание - президентът Вучич беше много краен в критиката си срещу ЕС за наложената забрана за износ на медицински материали. Според мен тази забрана беше грешка. Но Сърбия знае добре, че бъдещето ѝ е в Европейския съюз. Ако погледнем цифрите, ще видим, че ЕС е инвестирал значително повече в Сърбия отколкото Китай“.

Според него западните демокрации трябва да покажат, че могат да са активни и по време на такива кризи.

„В момента не сме - Eвросъюзът е прекалено муден, а бюрокрацията – тежка“.

„Често китайските инвестиции имат положителен ефект. Китай модернизира и финансира строителните работи на ж.п.-връзката Белград-Будапеща. Това в крайна сметка е в полза на хората, но и на икономиката“, добави Хармс.

Политиката и икономиката вървят ръка за ръка. Въпросът е, доколко бизнесът се влияе от политическите процеси в страните, в които иска да инвестира. И ако говорим за пренасяне на производства от Китай към Източна Европа, две важни за икономиката в този регион страни - Унгария и Полша - будят притеснение сред политическите лидери на Стария континент.

„Бизнесът не реагира на политическите процеси. Медиите се взират повече в тревожните тенденции в Унгария и Полша. За компаниите водещи са икономическите условия и те са много доволни. Статистиката го доказва - именно Полша и Унгария привлякоха в последно време големи чужди инвестиции. И още нещо - статистиката от първите два месеца на годината показва, че Полша задминава Италия в търговското салдо на Германия. Това е много показателно“, казва Михаел Хармс.

Той обаче не отрича, че потенциалните имиджови щети за компаниите, решили да вложат пари в държави с авторитарен уклон са част от инвестиционното решение, както си спомняме от случая с автомобилния завод на „Фолксваген“ в Турция.

„Политическите процеси, разбира се, не са без значение. Но въпреки това притесненията за имиджа не бива да са водещи при решението за дадена инвестиция“, категоричен е Хармс.

И за Ричард Грийвсън икономическите показатели са ключови за бизнес решенията.

„Мисля, че фирмите-майки в Западна Европа гледат със страх и притеснение на това, което се случва с прекъснатите доставки на части и готови продукти от Азия. Но от друга страна е пределно ясно, че не може всичко да се произвежда в Германия или Франция. Все още важи правилото, че е по-изгодно да отвориш фабрика в държава с ниски производствени разходи. Тук е предимството на Източна Европа, и особено на Вишеградската четворка заради географската близост, но и на България и Румъния заради членството в ЕС. Не изключвам обаче и Украйна - не през тази или следващата година, но все пак в обозримо бъдеще“, каза Грийвсън.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    43 4 Отговор
    Да, ако бюрократичните боклуци в Брюксел решат да се "помага" при прехвърляне на производство от Китай в ЕС...

    Коментиран от #7, #17, #23

  • 2 прррц

    93 11 Отговор
    затова ще са ниски заплатите в източна европа за да им е евтино на запада
  • 3 Blackthorn

    79 22 Отговор
    Южна Европа вече осъзнаха, че нямат никаква изгода от ЕС. Време е и източна да го осъзнае!

    Коментиран от #10

  • 4 Шекспир

    62 8 Отговор
    С много думи нищо не каза.Точно китайския бизнес ще атакува по агресивно в кризата след вируса защото получава държавни помощи.ККП дава пари на бизнеса и по този начин осъществява своята глобална политика.Европейчетата докато не се научат че бизнес и политика са свързани все такива мъдрости ще сътворяват.
  • 5 Юлиан

    60 7 Отговор
    Всеки път, когато прочета нещо казано от западняците за Източна Европа, и се питам: - Това шимпанзе, наистина ли си мисли, че хората му вярват?
  • 6 Цигойнишланд.

    24 20 Отговор
    Заводите са там дето е пазара.За съжаленье демографията в Иьточна Ееропа е плачевна освен при цикойнишените но те не са с голяма покупателна способност най много пазарът да се изнесе към Индия което е за предпочитане пред Китай Виетнам и тн.Индииците са евеопейска раса жълтуенаците НЕ.

    Коментиран от #42

  • 7 Ес простотия

    22 8 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    Анатоли сметката ти е крива, разбираемо толкова години пляс пляс ЕС. Големия губещ е Европа, все още в управлението е стария либерастки екип който няма да слезне доброволно, обаче света вече и друг и да не искат са минало. Да даваш програма „Хоризонт“ за пример е признак на лош вкус и първосигнално клатене на глава, ще го разберете след 2 месеца.

    Коментиран от #55

  • 8 Без сантименти

    40 4 Отговор
    И Европа-демек ние-пак ще видим само обещания за общ евро дом,за членството ни в клуба на богатите и още куп празни приказки на евро пеееед
  • 9 цербер

    31 4 Отговор
    "Cпoрeд нeгo зaпaднитe дeмoкрaции трябвa дa пoкaжaт, чe мoгaт дa ca aктивни и пo врeмe нa тaкивa кризи. „В мoмeнтa нe cмe - Еврocъюзът e прeкaлeнo мудeн, a бюрoкрaциятa – тeжкa“. АБСОЛЮТНО ТОЧНО Е КАЗАНО!
  • 10 Хахаха

    10 23 Отговор

    До коментар #3 от "Blackthorn":

    И кво предлагаш пред Европа да ходим при примитивните азиатци и африканци ли?

    Коментиран от #12, #22, #37

  • 11 МръстнотоПроизводство

    40 3 Отговор
    То и сега за индустрията ни дават само мръсните производства. Като пластмаси, кабели и се опитват и акумулатори още да ни дадат. Ясно е, че ще се отърват от нещо, което не щат да го правят в техните родини. Но ние ще го играем пак в ролята на удавник за сламка и даже ще ги каним и ще ги обявяваме за спасители.
  • 12 Blackthorn

    29 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    "Примитивните" азиатци са по-малкото зло, най-малкото защото са необятно голям пазар, а и не само това.

    Коментиран от #13, #47, #58

  • 13 Много си тъп

    7 26 Отговор

    До коментар #12 от "Blackthorn":

    Заминавай за на там жълтурнак прост и не се връщай.

    Коментиран от #38, #54

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 дай боже

    19 15 Отговор
    От устата на виенския институт в божите уши. Време е да се възстановят у нас работните места, откраднати ни от Китай.
    На китайците никой не може вече да разчита, освен руските тролове.
  • 16 Тарантино

    28 5 Отговор
    Храната свършва големите монополи производители алармират но никой не ги чува защото складовете на хранителни магазини са пълни за сега! Глупаци икономисти нефтени компании и корумпирани държави не озъзнават каква чума идва казва се глад!Историята показва че когато има храна само за краля и слугите му той скоро няма да е крал ще бъде пометен от тълпата заедно с двореца и всички около него!

    Коментиран от #48

  • 17 опорна точка

    13 18 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    А бюрократичните боклуци в Кремъл кога ще помогнаТ? Кога !?
  • 18 Госあ

    19 4 Отговор
    А у булгаристан ше се горят боклуците на целия съюз,та затова не ни трябва руски АЕЦ и ше се карат всички изхвърлени нафтови пушилници, та затова не ни трябва китайска железница. Хахаха
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 опорна точка

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "Нино Нинов от БСП":

    по добре в САЩ защото там има афро-американци и са много яки

    Коментиран от #21

  • 21 Хахаха

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "опорна точка":

    Ние ще го направим на червения площад с афро-американци
  • 22 Гошо

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    "Примитивните азиатци"произведат всичко което" развитие европеици" ползват Включително презервативите и сексиграчките
  • 23 kkk

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    Дори и не схващате какво ви се казва, нали? А то е много простичко:

    Източна Европа трябва да стане конкурент на Китай поне в 30% от производството (не като количество, а като видове производство), а това означава само 2 неща:
    - нови заводи които ще цапат нашата природа
    - още много хора работещи в гнусни условия за минимална заплата

    Коментиран от #27

  • 24 Тито

    17 3 Отговор
    Европа е застаряваща няма младо поколение няма раждаемост за това.голямите европейски фирми изнесоха производството си във китаи.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ежко

    21 3 Отговор
    Мъкааа.....Стара дама живееща в спомени на бляскавото си минало, това е Европа. А Китай и целият регион там/Южна Корея,Тайван,Тайланд,Сингапур и т.н./ са младата госпожица -кипяща от енергия, креативна,амбициозна и пробивна....Губещи били -друг път!
  • 27 El komunqga

    10 17 Отговор

    До коментар #23 от "kkk":

    Абе трол червен - нали ревахте как били унищожени "великите" соц. заводи и нямало работа. Сега в момента хората мислят да създават заводи, работни места, съответно и по - голям БВП, освен това това ще бъдат съвременни, автоматизирани екологични заводи, а не неефективните, замърсяващи соц. съборетини бълващи продукция четвърто качество.

    Коментиран от #29, #31, #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ето

    24 1 Отговор

    До коментар #27 от "El komunqga":

    Заводи могат да се направят много бързо ама квалифицирана работна ръка няма ! Това е проблем , за нас !

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 До El Kom...

    28 5 Отговор

    До коментар #27 от "El komunqga":

    ДЗУ-то ли беше стар завод,завода за компютри в Правец,"Антибиотици"Разград,"Фармация" Дупница,"Арома","Булгартабак" и мн.др.Я стига си тролил, некадърнико.

    Коментиран от #36

  • 32 Know-how

    16 3 Отговор
    Ми подгответе кадри ! Толкова ли е трудно ?! Избират се млaди хора с образование и качества и с някакъв основен потенциал в областта на съответната технология и за една година се надграждат ! С договор за работа примерно 10 години и проблема е решен ! Докато се туткат и чудят годината ще отлети ! Бил съм на обучение в Канада за нова технология и затова знам ,че е възможно !
  • 33 Госあ

    28 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ето":

    Вече две поколения са шкарт. Измамници, сервитьори и проститутки. К'ви заводи,к'ви 5 лв. Той ганьо си мисли,че да си специалист е като да си меринджей или кръчмар 😂 балъчета.
  • 34 Госあ

    27 1 Отговор
    И като говорим за индустрия, на първо време що не почнем сами да си добиваме златото ? Имаше някаква школа в минната индустрия, ама май вече всички са пенсионери.
  • 35 Имах в предвид...

    8 0 Отговор
    Хубаво е това ,, но ние още сме в дивия запад !!!
  • 36 El komunqga

    6 7 Отговор

    До коментар #31 от "До El Kom...":

    Тези, които ставаха за нещо бяха приватизирани и до ден днешен съществуват, останалите(90% от соц. заводите), отидоха там където им мястото - в небитието.

    Коментиран от #40

  • 37 JAGUARES DE CORDOBA

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    ох мамоууууууууу ти жив ли си ве? тъкмо се бях зараздвал че си гушнал букета викам къде се изгуби тоя Африканец........ как така ще ходим ти нали беше от Африка бе кво стана? кво викаш Индийците са Европейска раса да сигурно като нас Индианците от Латинска Америка,Арабите,Турците,Кюрдите,Мароканци,Алжирци хаххаа драги ми Афро ти за КАФЯВА РАСА нещо да си чувало? явно не хахаха
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Голям праз

    13 1 Отговор

    До коментар #36 от "El komunqga":

    Тия проценти как ги изчисли?
    Можеш да провериш, колко работещи предприятия унищожи по пръчка Мутригруп. А с ДЗУ историята е показателна, как се разчиства конкуренцията.
  • 41 Мемфис

    14 1 Отговор
    Толкова ли сте глупави, или политическата ориентация ви пречи да разберете,че:
    Ако България не беше с това допотопно изостанало образование от което завършващите получават само диплома, но не и някакви знания,западните фирми щяха да наводнят БГ с филиали.
    Другата основна пречка е корупцията в държавата,която гони дори фирми, вече жестоко опарили се с действителността у нас.
    За съжаление първата пречка изисква кадърни учители, професионални училища с модерно и технологично оборудвани бази, които нив нямаме.
    За второто, корупцията- нещата са безнадеждни!
    Народа е съгласен да плюе на бъдещето на децата си за 50 лв кеш или една почерпка в селския хоремаг.мисленето му не е от силните му страни.
    Така, че НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН!

    Коментиран от #43

  • 42 IMRAN KHAN

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Цигойнишланд.":

    баце а ние Пакистанците сме най-големите Европейци
  • 43 Голям праз

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Мемфис":

    С тия заплати от къде ще ги намериш тези кадърни учители?

    Коментиран от #49

  • 44 не е важно на мен да ми е добре

    9 0 Отговор
    кой ще инвестира в България като законите тука се менят и променят според некакви интереси
  • 45 вместо батман станах ватман

    8 0 Отговор
    всички учат икономика щот е най лесно купувам евтино продавам скъпо и се работи в канцелария салдото е важно там е гювеча
  • 46 боса по асвалта

    6 1 Отговор
    държавния капитализъм трябва да се разглежда отделно от комунизма щот сме малка държава аз не съм учил техникум за тоя дето духа
  • 47 И аз да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Blackthorn":

    Само много задръстен задръстеняк може да помисли такава простотия! Ти можеш ли да си представиш колко много са те? Ще ни попилеят като песъчинка! Можеш ли да си представиш 2-3 милиарда какво количество хора са? Те руснаците се огъват и се безпокоят от демографския натиск, вие безмозъчно искате да се набутате ! Пфу
  • 48 Айде бе

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тарантино":

    Научи български преди да списваш катастрофически прогнози, троле!
  • 49 И аз да кажа

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Голям праз":

    Ами като се затворят половината измислени университети!

    Коментиран от #51

  • 50 Смях

    6 2 Отговор
    Само усмивате този и онзи. Погледнете си държавата , вечно е в криза.За българина това е нещо нормално.Погледнете само колко партий имаме,професори, генерали това е абсурдно.Не виждам светлина в тунела,с този матерял...
    ,

    Коментиран от #52

  • 51 Голям праз

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "И аз да кажа":

    Съгласен. И други неща могат да се направят, но основно трябва да се върне престижа на учителите.
  • 52 Нова

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Смях":

    Вие да не сте от друг материал? Сигурно от родоотсътпнически.
  • 53 Нова

    2 1 Отговор
    Как ще спечели Източна Европа? Ще си изнесат западноевропейците производството в Източна? Кой освен в България ще им работят за 100,150 лв. повече? Нашата икономика има ли възможността и хора да произвежда за задоволяване на пазара? Ако включим и другите източно европейци по наличие на хора сме много, по малко. Освен това другите правителства печелят за народите си, а нашият "приятели". Така, че това е пунта мара
  • 54 Брат за Брата

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Много си тъп":

    Ти пък замини за кенефите западна Европа и Фащ и ща видим после
  • 55 Мисленето не е за всички

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ес простотия":

    Да се кефиш,че твоята страна е засегната от политиката на диктаторските режими на Китай и Русия ....това е лош вкус .
  • 56 BoT

    1 1 Отговор
    Ако спрем да внасяме китайски боклуци много ще е добре също турски и гръцки зеленчуци. Навремето изнасяхме много качествени продукти сега внасяме и ядем боклуци. Аз тва още не мога да проумея
  • 57 Готин

    0 0 Отговор
    Това да не са извадки от отчет на БКП за изминала петилетка и перспектива за следващата?
  • 58 nqkoi

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Blackthorn":

    Само хора незачитащи собствените си човешки права лижат ботуша на китайци и руснаци!