Last news in Fakti

25 Април, 2020 19:52 4 019 16

Полската опозиция предупреждава: Готвят ни преврат!

  • полша-
  • малгожата кидава-блонска-
  • право и справедливост-
  • анджей дуда-
  • беата шидло

Президентските избори няма да са демократични и резултатът е предопределен

Полската опозиция предупреждава: Готвят ни преврат! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Произвеждането на президентски избори в Полша на 10 май по време на ограниченията заради пандемията от коронавируса е равнозначно на преврат, заяви опозиционната кандидатка Малгожата Кидава-Блонска, предаде АФП.

Множество бяха исканията за отлагане на вота, като за това призова и здравният министър от управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС).

Но ПиС, която подкрепя президента Анджей Дуда за втори мандат отказа да промени датата и заради рестрикциите прокара законови промени, с които гласуването ще бъде по пощата.

Това означава, че традиционна кампания е невъзможна, която вероятно е предимство за Дуда, който води в проучванията на общественото мнение.

Ако изборите са на 10 май, те ще са „преврат не само срещу нашата демокрация, но и срещу живота и здравето на поляците“, казва Кидава-Блонска пред вестник „Факт“ във видео в сайта на изданието.

„Изборите няма да са демократични и резултатът е предопределен. Не можем да участваме или да окуражаваме поляците да участват в този фарс“, добавя тя.

„Не трябва да има избори на 10 май“, казва още Кидава-Блонска.

Междувременно бившият премиер г-жа Беата Шидло смята, че вотът трябва да е на 10 май, защото „поляците се нуждаят от това“.

Поляците „трябва да почувстват в тези трудни времена, че политическата ситуация е стабилна, докато политиците се грижат за икономиката, работните места и борбата срещу коронавируса“, каза тя пред местен вестник.

В петък здравният министър Лукаш Шумовски, който е кардиолог, заяви, че отлагането на изборите до 2022 г. е „единствената безопасна възможност“.

Това отлагане обаче изисква промяна на конституцията, което опозицията изключва. Тя от своя страна призовава за извънредно положение, което пък не се приема от управляващите консерватори.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моля ?

    18 2 Отговор
    Ми не сте на власт , какъв преврат какви 5 злоти ?...
  • 2 Напиши коментар:

    5 20 Отговор
    Свинската чума дойде от Китай след това и тази чума дойде пак от Китай.
  • 3 Бачо Киро

    24 1 Отговор
    Аз така пък да очаквам Путин да е виновен, а то нищо...
  • 4 И все пак в Русия парад ще има

    5 30 Отговор
    Гаварит Масква! Слушайте внимателно, няма да повтарям! На девети май, на Червения площад в Москва ще се проведе парадът-на-свободните болнични легла в Русия! Те ще бъдат бутани по площада от български ентусиасти русофили срещу една рубла на час.

    Коментиран от #5, #10, #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И все пак в Русия парад ще има

    2 14 Отговор
    Гаварит Масква! Слушайте внимателно, няма да повтарям! На девети май, на Червения площад в Москва ще се проведе нашия гей-парад а българските русофили може да виете от злоба.
  • 7 Само питам

    12 2 Отговор
    Нашия гей-парад Шкембе войвода го прави на 06/05/20.Ще гледаме и парад на F- ърчилата.
  • 8 INOT

    15 1 Отговор
    Малгожато, какво пищиш като вдовица .......!Нали и вие сте подопечна територия.Или искате да се харесате на някои, както си допаднахте с Хитлер 1938г. и завзехте западната част на Тешинската област. Да, ама той ви измами и една година по-късно ви раздели барабар със Сталин. Може би щяхте да сте доволни ако се бяхте превърнали изцяло в нацистка територия, но за да ви е по-гадно , тъй като вие ненавиждате руснаците, той покани и Сталин.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нова

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "И все пак в Русия парад ще има":

    Да ги заемеш ти и твоите последователи и да сте на парада интубирани.
  • 11 Барчо

    12 0 Отговор
    Значи Дудата води по предварителни проучвания и ако спечели отново, то ще е преврат!!! Тия чуват ли се какво изобщо излиза от устата и или са чалнати???
  • 12 Барчо

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "INOT":

    Те си бяха нацистка територия. На тяхна територия през Втората световна има над 100 концлагери на смъртта и производните и в които главните палачи са поляци. Всичко останало случило се с тях си е политика в която те нямат участие.
  • 13 Авиационен инспектор

    6 0 Отговор
    Той един самолет вече падна в гората а това е вторият преврат и който още иска демокрация преврати по вече няма да има ,ще има само бой и Е.....
  • 14 дядо ви от бг

    4 0 Отговор
    германия ги кани да работят, но полша е затворила гранниците и не казват какво се случва там!!!!
  • 15 Неделко

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "И все пак в Русия парад ще има":

    Неделко дай си почивка , мутрата нали те е осигурил за векивеков . То си е за ядосване да гледаш как 95% от хората го мразят от сърце ,ама дай назад , пътници сте и двамата и то скоро !
  • 16 БиБи

    0 0 Отговор
    Ам чи то и у Булгаристан резултатите от следващите избори са ясни: 3 млн. гласували. 50 % невалидни бюлетини. От останалите, 700 к герберунгела, сите държавни уфсе! Другата половина (почти) пропорционално м/у по-малките деца на партията-майка! На почетният МИ председател порциона се не променя при т'ва! Някой не разбрал или да му нарисувам схема?!