26 Април, 2020 13:40 2 284 10

Свободен от Covid-19 свят изисква най-голямото усилие на публичното здравеопазване в историята

  • оон-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • антониу гутериш

ООН призова за обединяване на международните усилия за създаване на ваксина

Свободен от Covid-19 свят изисква най-голямото усилие на публичното здравеопазване в историята - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят на смъртните случаи от Covid-19 по света надхвърли 200 хиляди, а ООН призова за обединяване на международните усилия за създаване на ваксина.

„Свободен от Covid-19 свят изисква най-голямото усилие на публичното здравеопазване в историята ни“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на виртуален брифинг, както и подчерта, че ваксината срещу коронавируса трябва да е достъпна за всички.

На срещата присъстваха и лидерите на Германия и Франция, но не и на Китай, където първо се появи вируса. Нямаше и представител на Съединените щати, които обвиниха Световната здравна организация, че не е отправила предупреждение достатъчно рано.

2 494 смъртни случаи от Ковид-19 са били регистрирани за последните 24 часа в Съединените щати, предаде АФП. Данните, на които агенцията се позовава са на американския университет „Джон Хопкинс“. Според тях към днешна дата в страната има 936 293 души, заразени с коронавирус. От тях 53 511 души са загубили битката с вируса, допълват от агенцията.

Поради тази причина Америка и най-сериозно засегнатата от пандемията страна - и като брой жертви, и като брой на заразени с коронавирус. Най-голямата икономика в света беше тежко ударена с 26 милиона нови безработни от началото на кризата.

Втора в света по горните два показателя е Италия - с над 26 хиляди починали от над 195 хиляди заразени с Covid-19. След нея се нарежда Испания - с близо 23 хиляди жертви от почти 224 хиляди заразени, следвана от Франция - с над 22 500 жертви от близо 161 500 случаи на Covid-19, и Великобритания - с над 20 хиляди починали от над 148 хиляди заразени с коронавирус, уточняват от агенцията.

В западните държави пандемията започва да губи скорост, но Световната здравна организация предупреди, че редица страни са в началните етапи на разпространението на коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 волен сидеров

    8 2 Отговор
    да бе да ,който иска да им вярва и на сзо и на факти-най манипулативната медия след телевизионните ,с поставени хора да трият Не удобни постове

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 2 Ръмпези

    9 2 Отговор
    СЛЕД ДВА МЕСЕЦА НЯМА ДА ИМА И ЕДИН ПОЧИНАЛ...ДАЖЕ МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ ВАКСИНИТЕ, КОИТО РАЗРАБОТВАТ ЩЕ СА ИЗЛИШНИ...ТАКОВА ПРЕДЧУВСТВИЕ ИМАМ...

    Коментиран от #8

  • 3 ТОДОР СТОЯНОВ

    5 3 Отговор
    НЯКАКВИ ЦИФРИ, АМА НЕ ТОЧНИ, НЯКАКВИ ХОЛИВУДСКИ КАДРИ, ЛЕГЛА И ТЮФЛЕЦИ ПО СПОРТНИТЕ ЗАЛИ, НЕ РАБОТЕЩИ БОЛНИЦИ И ПОЛИКЛИНИКИ, БЕЗДАРНИ "РЪКОВОДЕЩИ" "ПАНДЕМИЯ", АНИМИРАНИ КЛИПЧЕТА И РИСУНКИ НА НЯКАКВА МИКРОБА...АМИ ДАЙТЕ ГО ТОЯ КОВИД ВЕ, ДАЙТЕ ГО ДА ГО ВИДИМ!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ще го трия

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "волен сидеров":

    Факти дуцайте супата
  • 6 уффф

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "волен сидеров":

    Да бе цял свят крив, шепа ковидиоти прави, полицията хване ли такъв в инфекциозното на среща с короната. Може пък да се харесат !
  • 7 куку руку ку

    3 0 Отговор
    Aко сте изкарали сезонния грип на крака, само с леко неразположение, твърде вероятно е да сте преболедували наследник на испанския грип, който в началото на 20-ти век уби меьду 50 и 150 млн. души.
    Просто трябва да се изгради имунитет. А имунитет се създава с преболедуване. Ваксина може да се приложи за заболявания, при които причинителите не мутират и не се изменят, а тук ни говорят (ако е истина), че за петте месеца, от как е известен, този вирус е мутирал няколко пъти. За каква ваксина може да се говори в такъв случай?
  • 8 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ръмпези":

    Те може и да бъдат излишни, но това не пречи на мафиотите, оглавяващи фармацефтични компании и фондове за изработване на ваксини да ги направят задължителни за нас, простосмъртните.
  • 9 Б. Б

    0 0 Отговор
    Маските паднаха..... Всичко беше една истерия потклаждана от политици с телевизията с някаква цел......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.