Last news in Fakti

27 Април, 2020 13:42 10 462 75

Коронавирус: България и Албания са отличниците на Европа

  • българия-
  • коронавирус-
  • албания-
  • европа-
  • отличници-
  • смъртност

До момента в България починалите пациенти са 56

Коронавирус: България и Албания са отличниците на Европа - 1
Снимка: БГНЕС

Албания и България са двете страни с най-ниска смъртност от COVID-19 в Европа спрямо броя на населението - съответно 9 и 8 смъртни случая на 1 милион, съобщава албанската агенция АТА.

Тя се позовава на данни на интердисциплинарна група в Академията на науките, която наблюдава развитието на пандемията. Според групата най-важните индикатори на пандемията в Албания дават повод за оптимистични прогнози.

В свой бюлетин тя посочи, че вчера в Европа е регистриран най-нисък брой на новозаразени, а броят на смъртните случаи е бил с 380 по-малко от предишното денонощие. Групата отбелязва още, че смъртността от COVID-19 в Западна Европа е няколко пъти по-висока в сравнение с Източна Европа и региона. По последни данни в Албания общият брой на заразените с коронавирус е 726, смъртните случаи са 28, а 410 пациенти са оздравели. В страната досега са направени 7279 теста за коронавирус.

Общо 1348 са потвърдените случаи на коронавирус в България, 206 са излекуваните. Починалите са общо 56 души. Това съобщи на редовния брифинг тази сутрин началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. За последното денонощие 58 са новите случаи, от които 22 са настанени в болница.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демагогия и празни приказки

    80 22 Отговор
    В една държава където няма движение няма как да има толкова заразени както в Лондон Рим Брюксел Париж и Берлин близко е до акъла

    Коментиран от #3, #16, #51

  • 2 Госあ

    43 61 Отговор
    Браво на щаба ! Докато джендърите от европа реват кой им таковал в таковата ! Либерасти

    Коментиран от #54

  • 3 Фактически

    52 19 Отговор

    До коментар #1 от "Демагогия и празни приказки":

    Искат да кажат че ако нашето правителство беше в Лондон на седем милиона щяха да са заразени 1350 души Англия 60 милиона не мога да го сметна демек по-малко от 13 хиляди души щяха да са заразени в Англия и това всичкото благодарение на оперативния щаб и действията на правителство на България да така е и това ако не е демагогия и празни приказки не знам какво му кажи

    Коментиран от #65

  • 4 XMAN

    24 10 Отговор
    Снимката говори красноречиво ,какъв извратен мозък има българинът.

    Коментиран от #62

  • 5 Госあ

    20 34 Отговор
    Марш, марш,

    с генерала наш

    в бой да летим,

    и враг да победим!

    Коментиран от #8

  • 6 Правилно

    44 56 Отговор
    Мерките са правилни и резултатите са на лице. Мангъров какъв е? Инфокционист педиатър, не го бъркайте с вирусолог. Инфекциониста е еднакво близо до вирусите с коремния хирург. И само за информация - щабът не са тези четиримата, които гледаш по брифингите. Имат комисии с включени лекари от всички специалности - от вирусолог, през гинеколог та чак до зъболекар. Причината е, че този вирус удря във всички системи от органи - сърдечно-съдова, бъбреци, очи и т.н

    Коментиран от #11, #68

  • 7 въпрос

    47 12 Отговор
    По кое, по кражби ли? Ама Албания изгони ЕРП-тата, за разлика от БГ!
  • 8 Госあ

    17 8 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    * либерастите и джендърите да победим! Хаха

    Коментиран от #19

  • 9 Примери

    39 14 Отговор
    При равни други условия: Швеция, без мерки - 2200 починали. Норвегия и Дания - с мерки като при нас - 200-400 починали. Точка по въпроса.

    Коментиран от #17, #40, #66, #74

  • 10 Ами Германия?

    50 6 Отговор
    В Германия данъците са 40% от заплатата, в Германия малкия и среден бизнес си осигурява служителите на реалните доходи, в Германия има 10 години затвор, ако някой укрива данъци от заплати. До кога ще търпим дребните тарикати с малки фирмички да крадат от всички нас като не плащат данъци? Това са истинските крадци, не тиквун, Орешарски или Нинова. Да искаме реформи в тази посока. На година държавата губи по над 5 (пет) милиарда от укрити данъци! Това са пари, директно откраднати от всички нас!

    Коментиран от #12

  • 11 Госあ

    20 46 Отговор

    До коментар #6 от "Правилно":

    не знам къв е мангърчето,но освен неприятен и с диплома от провинцията, разбира от статистика колкото слаб петокластик 😂
  • 12 Това е истината

    37 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ами Германия?":

    Сивият сектор затрива всяка държава, която не то спре!
  • 13 Абе

    6 14 Отговор
    Защото не знаем от какво умират хората като не ги тестват ама...
  • 14 Реалност

    41 25 Отговор
    Колкото и да не ви харесва, мерките дават резултат. Жертвите са сведени до минимум, болниците не са претоварени

    Коментиран от #18

  • 15 Нова

    24 11 Отговор
    Все сме отличници и все на последните места, в най добрия случай по средата.
  • 16 Д-р По навътре.

    33 4 Отговор

    До коментар #1 от "Демагогия и празни приказки":

    Ами да са си спрели движението на хора в Лондон Рим Брюксел Париж и Берлин за да няма толкова заразени и умрели близко е до акъла и толкова пък по близко е до акъла че не им пука колко хора ще умрът жаждата за пари при тях е по голяма.
  • 17 Гербав трол

    31 13 Отговор

    До коментар #9 от "Примери":

    Пилетата се броели наесен - така че не бързай. Швеция се оправя вече и намаляват а при нас тепърва предстои - да не се скриете като станат повече и от Швеция. Мерките само забавят разпространението - така че накрая Швеция да не се окаже с много по-малко починали от Дания и Норвегия.

    Коментиран от #21

  • 18 Гербав трол

    20 17 Отговор

    До коментар #14 от "Реалност":

    И на тебе ще кажа че пилетата се броят наесен - та и жертвите като мине.

    Но пък със сигурност мерките съсипаха икономиката и оставиха хиляди безработни.

    Коментиран от #23, #25, #31

  • 19 Истината

    3 15 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    По скоро путлерастите!
  • 20 Бравос

    10 1 Отговор
    С кои сме отличници..!
  • 21 гЪрбав

    33 11 Отговор

    До коментар #17 от "Гербав трол":

    Противоречиш си. Мерките забавят разпространението, като по този начин дават възможност хората да бъдат лекувани, не да се стига до избор кой да живее и кой да умре, както в Италия и Испания. Като брой заразени ще се изравнят накрая, но като брой смъртни случаи, където са взети мерки, там ще бъдат по-малко. Пишете с аргументи бе хора, грам не мислите

    Коментиран от #28

  • 22 Чата

    21 5 Отговор
    Първо, още нищо не е приключило и дано нещата не ескалират! Второ, мерките са важни, но също така е важно колко са те заразли в самото начало. Явно, на някои места в Европа заразата е умишлена там, където са се събрали много хора.Умишлена, защото дори на мач с хиляди зрители не могат всички да се заразят за 2 часа от 2-3 носители, още повече, че агиткитеса разделени. А най доброто е, че българинът се оказа невъзприемчив на тази епидемия. Примерът с Ловчански, който на туристически кораб е в една каюта със заразен, лекаря,който го преглежда също, а той - не! Повечето заразени почти не усещат! А и нашите мерки далеч не са най драстичи.
  • 23 Не мерките

    14 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гербав трол":

    Малкият и среден бизнес съсипаха икономиката и оставиха хиляди безработни. Виж как е в Германия. КщВ Германия данъците са 40% от заплатата, в Германия малкия и среден бизнес си осигурява служителите на реалните доходи, в Германия има 10 години затвор, ако някой укрива данъци от заплати. До кога ще търпим дребните тарикати с малки фирмички да крадат от всички нас като не плащат данъци? Това са истинските крадци, не тиквун, Орешарски или Нинова. Да искаме реформи в тази посока. На година държавата губи по над 5 (пет) милиарда от укрити данъци! Това са пари, директно откраднати от всички нас!

    Коментиран от #33, #37, #39

  • 24 Гост

    9 7 Отговор
    На щабът да кажем, че отличника е Германия - 157000 болни, 114000 излекувани, те да смятат в процент

    Коментиран от #27

  • 25 Далтонист

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гербав трол":

    Как може да казваш на черното - бяло? Без факти, без аргументи, нещо не ми се връзва. Май верни си трол, не не гербав
  • 26 Марк Твен

    17 3 Отговор
    По-лесно е да излъжеш някой, отколкото да го убедиш, че го лъжат!
  • 27 Така е

    35 8 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    В Германия не работи нищо, НИЩО! Само големите супермаркети са отворени, нищо друго. Магазинчета, железарии, автосервизи, фризьорски салони, всичко е затворено. В Гърция нямаха право да излизат в продължение на 4 дни, в Сърбия също. Тук кое не работи? Молове и ресторанти само. С кое се почувства ограничен?
  • 28 Гербав трол

    18 8 Отговор

    До коментар #21 от "гЪрбав":

    И можеш ли ми каза с какво ги "лекуват" тези хора щото нещо не се сещам.

    И не ми казвай какво ще стане - не си врачка. Ще ги броим на есен ти казвам. И сега Швеция е с по-малко заразени от Италия и Испания където има мерки.

    А Беларус изобщо не щете да го коментирате - що не давате примери с него.

    Коментиран от #34

  • 29 Едмон Дантес

    22 6 Отговор
    Кой нормален човек брои за отличници най скъсаните и трагични държави в Европа.Такова заглавие и такава мисъл само в главите на турбомисирките.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Чата

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "Гербав трол":

    То и статистиката помага, когато няма сериозен пик! Ако си поставиш да събираш всички, които са на умиране днес и на 50% им поставиш диагноза ковид, нали се сещаш, че няма никакъв проблем утре да отчетеш 100 - 150 починали! Хитри са! Хем отчитат по 1-2 починали на 3 дни, хем винаги подчертават, че са на праисторическа възраст и страдат от сърце, диабет, ХОББ, бъбреце и онкоболни! Тоест, ако не отчитат никой, възниква въпроса с какво се борят, което е факт - тук пандемия няма. А така по един - двама - Леарите се справиха блестящо, но нали виждате - те си бяха с двата крака вече в самия рай с всичките тези заболявания.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гербав трол

    9 12 Отговор

    До коментар #23 от "Не мерките":

    Ясно ми е че това е целта на тези които предизвикаха паниката. Да се унищожи малкия и среден бизнес и собствениците му както и работещите в него да се присъединят към милионите добре огладнели роби които ще работят на големите корпорации за единия хляб.

    Ясно ми е както ми е ясно кои интереси обслужваш и ти.

    Коментиран от #38, #58

  • 34 Съпоставка

    18 7 Отговор

    До коментар #28 от "Гербав трол":

    На глава от населението, Швеция почти е догонила Италия по брой заразени. Беларус има 10 (десет) пъти повече заразени от България. А с какво ги лекуват - ако нямаха нужда от болнично лечение, щяха ли в цял свят да разгръщат ВОЕННО полеви болници?

    Коментиран от #57

  • 35 Биоинжинера

    16 8 Отговор
    Всичко се дължи на БЦЖ ваксината която е задължителна от времето на соца и на това, че българите са страхливо племе! Този щаб е абс. Цирк Буш!!!
  • 36 Доротея

    11 4 Отговор
    Когато си бил на първо място по болести в Европа, някакъв пършив вирус не може да ти навреди кой знае коко повече! Прасе в бара не може да се оцапа повече, нали!
  • 37 Госあ

    16 6 Отговор

    До коментар #23 от "Не мерките":

    Плащаха под масата освен това и сега ганьо без никакви осигуровки реве 😂 А като зимаше пори под масата си мълчеше. Но па и едни пари. А сега не можел да ходи в бюрото по труда.
  • 38 гЪрбав

    16 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гербав трол":

    Интересите на обикновения човек, на работещия в малка фирма, осигуряван на минимална заплата. Същия този, който благодарение на това, сега като остане без работа няма да взима 80% от РЕАЛНАТА си заплата, която му се полага по закон, защото онзи тарикат шефът му е укривал данъци. Ако всички се осигуряваха на реалните пари, гладни нямаше да има.

    Коментиран от #42

  • 39 Гербав трол

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "Не мерките":

    А събирането на данъци не зависи от малките фирми а от държавата. Докато има корупция ще има и такива които не си плащат данъците. Защо ли всички българи с фирми на запад си плащат данъците и осигуровките на работниците си. Но малките фирми най-много да не платят осигуровки а големите фирми ги плащат но ако ги видиш почти всичките са на нула или даже на загуба - например лукойл.

    Коментиран от #41

  • 40 Име

    11 5 Отговор

    До коментар #9 от "Примери":

    Всичко е много относително, от смъртните случаи до регистрираните болни. Хубаво сравняваш Швеция и Дания, но ако погледнем заболелите на 1 млн. в същите страни данните са: 1846 в Швеция и 1502 в Дания т.е. разликата е съвсем малка имайки предвид мерките в едната и другата държава. И защо не сравняваш с Испания, примерно, където са близо 5000 на млн. Истината е, че още не се знае напълно какво представлява вируса и единия начин да се разбере е с масови тестове, затова не знам, какво толкова ви пречи Мангъров. Факт е и още нещо, дори и в най-засегнатите държави, с най-голяма смъртност и брой заразени, цифрите са далеч от приетите за пандемия. Ок, вирус има и да от него се умира, но всички последни данни говорят, че като се вземат предвид прекаралите го безсимптомно, смъртността е близка или еднаква с всеки сезонен грип. Та толкова за еднаквите други условия...

    Коментиран от #52, #53

  • 41 Това трябва да се промени

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Гербав трол":

    Не управляващите, независимо кои са те. Оправим ли данъците, нещата ще се подобрят значително.

    Коментиран от #44

  • 42 Гербав трол

    5 5 Отговор

    До коментар #38 от "гЪрбав":

    Ми не работи в такава фирма която не ти плаща осигуровките. Както казах зависи от управляващите - плащат си където трябва собствениците на такива фирми. Не може да ги излови държавата ли мислиш.
  • 43 ДАаааааа

    9 5 Отговор
    От кога Малта не е в Европа!?Проверихте ли там колко са починали,та пишете глупости!?И гледайте % население,% изследвани и % починали!В България няма тестове,за Албания-не знам,затова няма база за сравнение!
  • 44 Гербав трол

    7 6 Отговор

    До коментар #41 от "Това трябва да се промени":

    Е как ще стане това без промяна на цялата корумпирана пасмина която ни управлява - ще спрат да вземат подкупи ли щото са се уплашили от вируса.

    Не ставай смешен
  • 45 Марио

    13 12 Отговор
    Стига глупости.Бописов и Мутафчийски ни подлагат на диктатура.Първи сме били.Тук сме затворници вече месеци.Бойко ОСТАВКА!

    Коментиран от #47, #48, #49

  • 46 Чата

    12 4 Отговор
    Ха! Излезе вдясно, Четени - ,,Истината излезе наяве: Кошмарът в Италия е започнал много по рано!"
    А в щатите направиха тестове на хора, починали през януари! Оказахасе положителни, но тогава никой не е знаел и минаха в друга стъкмистика. Наш лекар след като открихме пандемията сподели, че през януари - февруари е подписал 50-60 смъртни акта и сега се чуди да не би някои от тях да са били от пандемията, но минаха по съответния ред -инфаркт, инсулт, пневмонии, грип, битов нцидент...!
  • 47 Пълни глупости

    15 6 Отговор

    До коментар #45 от "Марио":

    С кое те ограничиха? В Германия не работи нищо, НИЩО! Само големите супермаркети са отворени, нищо друго. Магазинчета, железарии, автосервизи, фризьорски салони, всичко е затворено. В Гърция нямаха право да излизат в продължение на 4 дни, в Сърбия също. Тук кое не работи? Молове и ресторанти само. С кое се почувства ограничен?

    Коментиран от #55, #70

  • 48 Умря

    8 3 Отговор

    До коментар #45 от "Марио":

    циганската, която ни хвалеше, останаха само поръчковите журналя.
  • 49 Чата

    11 6 Отговор

    До коментар #45 от "Марио":

    ,,Извънредното положение е предшественик на диктатурата!" Цитата е от думи на наш юрист, казани преди повече от 70 години! Бил към кръга ,,Звено" и със съдействието на Кимон Г. назначен за дипламат в Лондон. Разоаровал се от събитията тук и на пресконференция се обявил за невъзвръщенец. Та, не е ,,комунист", де! За него бившия МВР министър Веселин Вучков издава книга!
  • 50 Вера Клисарска

    12 4 Отговор
    На никого ли не прави впепатление, че изнасяни те данни нямат нищо общо с реалността? Заболелите за деня се увеличават, защото и направените тестове се увеличават. И се правят на контактните лица. Ако за даден ден са направени 200 теста и са открити 20 случая - това са 10 %. Ако са отчетени 1000 теста и има открити 50 случая, това са 5 %. Защо тогава говорим за увеличение? И за какъв "пик" иде реч?
  • 51 Тодоров

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Демагогия и празни приказки":

    От НОЩ до момента само едно не разбрахме - движението и броя на заразените и починалите по етноси. И тази информация упорито се прикрива. Както и колко от заболелите, карантинираните и починалите са пристигнали от Западна Европа или други страни. Веднага ще лъсне истината - болшинството от пристигналите от други държави и установени с COVID-19 са от етносите. Голяма част от починалите (бог да ги прости) пък нямат нищо общо с коронавируса, а леталният им край е причинно-следствена връзка от други, много по-сериозни заболявания. Въпросът пак е политизиран - ГЕРБ спасява нацията. Били сме отличници в Европа по най-малка смъртнос от COVID-19. Защо ? Оставям въпроса висящ...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 До кога

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Напиши най-после кой ти плаща да слугуваш и да повтаряш неверни новини!

    Коментиран от #61

  • 55 Мислител

    2 10 Отговор

    До коментар #47 от "Пълни глупости":

    Недей да лъжеш хората от понеделник си работи почти всимко а в началото на май учениците се връщат в клас. И да се разхождаш имаш прввоо

    Коментиран от #71

  • 56 Браво

    6 9 Отговор
    Браво на шаба
  • 57 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #34 от "Съпоставка":

    Съпоставяш несъпоставими неща, еднокнижнико! В Беларус са тествани до момента почти 5 /пет/ пъти повече т колкото у нас, а в Швеция в пъти повече от Беларус! Отделно е въпроса кой как брои починалите - в Швеция са масово по старчески домове, а в Беларус на глава от населението дори по-малко от България и то без никакви ограничения и изолация!

    Коментиран от #60

  • 58 Хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гербав трол":

    Абе готин, в малкия и среден бизнес, доволни са само собствениците му - тарикатите. Служителите им работят за мизерни пари, а те си купуват скъпи коли и ходят по Малдивите със спестеното от укрити данъци
  • 59 Анонимен

    10 0 Отговор
    В Албания са живели българи, турци и помаци. По време на първата световна война по на 20 години младежи са отишли в беломорието, строители. Арнаути.. Здравеняци са. Много искаме да знаем има ли християни в Албания. Весели празници. Живи и здрави да сте Албания, Македония и Тракия.

    Коментиран от #69

  • 60 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Недей да лъжеш хората. Виж фактите

    Коментиран от #63

  • 61 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #54 от "До кога":

    Неверни твърдения са тези с процентчетата и общата смъртност на фона на разпределението. Повече няма да повтарям . Достатъчно е да се знае,че в Бергамо смъртността е над 10 пъти по висока от миналата година.
  • 62 Луд

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "XMAN":

    Конете са без маски,значи нещата не са толкова засегнати.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Смешко

    4 1 Отговор
    ДАВАЙ БАЦЕ. МАЧКАЙ.......КОВИТО
  • 65 Възмутен

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Фактически":

    Не, просто искат да се подмажат на властта!
  • 66 FMC

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Примери":

    Не е вярно това! В Швеция 50% от починалите са в старчески домове, където има изолация!
  • 67 Много съм ГОРД

    2 1 Отговор
    Най трудно мрът , албанците , хлебарките и после сме НИЕ Българите .
    Ама логично ,нали сме зомбита .
  • 68 Като сме си избрали за премиер Кратуна

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Правилно":

    Правилното беше да се провери вирусът на каква честота реагира и спешно да се произведат UV модули, съвместими с основните типове климатици. Да се произведат UV домашни лампи тип "Слънце" и да се пуснат в търговската мрежа на символична цена. Това е правилното решение!
  • 69 Май си прав!

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Анонимен":

    Арнаути са наричали и българите дошли от Албания в новоосвободените земи. Българите в Албания имат 200 години по- малко турско робство - "кибритлии"!
  • 70 Марио

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Пълни глупости":

    В Германия всичко работи.Имам познати и знам за какво става въпрос.А ти за за ми зададе въпрос с кое са ме ограничили значи нито излизаш някъде нито спортуваш нещо.
  • 71 Марио

    3 3 Отговор

    До коментар #55 от "Мислител":

    На Нищо нямаш право.Кое работи.Фитнеси, хотели, магазини, ресторанти кое??Имам чусвтвото ме вие никъде не излизате дори и да няма вирус и извънредно положение
  • 72 a bee

    1 0 Отговор
    Албания и България ,преди се срамувахме от
    Румъния - България !
  • 73 Уйхфгъхиолп

    4 1 Отговор
    Как се лекуват и има излекувани като няма открито лекарство за тази "страшна и нелечима" болест?Жалко ,че толо хора се хванаха на екперимента.
  • 74 Хайко

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Примери":

    Да де ама другите тепърва отпускат мерките, а на Щвеция няма да й се наложи, тогава ще видим как ще е...умни са шведите, всички други явно обаче не са и просто скапаха света!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.