Last news in Fakti

27 Април, 2020 16:46 5 511 24

Докато не видим тялото на Ким Чен Ун, не трябва да се доверяваме

  • ким чен ун-
  • северна корея-
  • труп-
  • болест-
  • медии-
  • лидер на северна корея-
  • операция-
  • сащ

Трябва ли да вярваме на вестта за смъртта на Ким Чен Ун?

Докато не видим тялото на Ким Чен Ун, не трябва да се доверяваме - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От вече две седмици глобалните медии се опитват да погребат севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Москва и Пекин не се доверяват на информацията на западната преса, а Пхенян подчерта, че информацията за лошото здравословно състояние на лидера на Северна Корея е невярна и злонамерена. Кой може да е заинтересован от разпространяващите се слухове за здравето на севернокорейския лидер? Този въпрос коментират от руското издание "Взгляд", предаде агенция "Фокус".

В събота вечерта, 25 април, няколко световни медии съобщиха за смъртта на Ким Чен Ун, председател на Държавния съвет на Северна Корея. Така американското издание New York Post, позовавайки се на "много солиден източник" в Hong Kong Broadcast network, съобщи за "възможната смърт" на севернокорейския лидер. А японският седмичник Shukan Gendai заяви, че Ким Чен Ун е получил сърдечен удар, след което е хоспитализиран по спешност в най-близкото интензивно отделение. Нещо повече, в момента той е във "вегетативно състояние", според вестника. Обърнете внимание, че западните медии се опитват да „погребат“ Ким Чен Ун от няколко седмици. Например, не толкова отдавна, CNN, позовавайки се на източник в Белия дом, съобщи за лошото здраве на севернокорейския лидер. След това президентът на САЩ Доналд Тръмп искаше да се свърже с него. Китай обаче се усъмни в надеждността на подобна информация, а Кремъл обяви намерението си да изчака официалните данни.

В същото време официалните власти в Пхенян отричат информацията за тежкото състояние на Ким Чен Ун и съобщават само, че държавният глава благодари на работниците на най-големите строителни проекти в страната през последните години в град Самджиен. Посланикът на Пхенян в Москва Син Хон Чол също не потвърди слуховете за състоянието на лидера. Любопитно е, че Сеул също не смята, че информацията за смъртта на лидера на Северна Корея е достоверна. „Позицията на правителството е солидна. Ким Чен Ун е жив и здрав”, казва Мун Йонг Ин, главният съветник по външна политика на президента на Южна Корея, цитиран от CNN. Между другото информацията за лошото здраве на севернокорейския лидер не идва от нищото. На 15 април, когато в Северна Корея празнува Денят на слънцето и рожденият ден на основателя на страната Ким Ир Сен, неговият внук Ким Чен Ун, противно на традицията, отсъства от тържествата. От друга страна, самите тържества през тази година бяха скромни заради възможното разпространение на коронавируса в страната.

"Докато не видим тялото му, определено не можем да кажем нищо, но не трябва да се доверявате на анонимни и на източници със съмнителна репутация“, заяви пред вестник „Коммерсантъ" Константин Асмолов, руски специалист по ситуацията в Корея. Според него за Пхенян би било по-болезнено, ако Ким Чен Ун не умре, „а остане във вегетативно състояние, защото в този случай не е ясно какво ще стане с властта“. В същото време Ким Йон Ун, водещ изследовател в Центъра за корейски изследвания в Института за Далечния Изток на Руската академия на науките, смята, че да се говори за състоянието на севернокорейския лидер е рано. „Ким Чен Ун е същият човек като всички. Той можеше да настине, да си почива или да отиде на инспекция в секретните бази в страната. Защо властите да показват всичко това на хората?“, каза експертът пред вестник "Взгляд". Той добави, че в Южна Корея и САЩ има много заинтересовани кръгове, които преувеличават подобни слухове.

"Хронологически информационната кампания е започната от изданието NK Daily, което по същество се финансира от южнокорейското разузнаване. CNN, компания, която разпространява фалшиви новини, подкрепя Демократическата партия на САЩ и е основен критик на Доналд Тръмп", продължи източникът. „Защо те (CNN) се включиха в тази кампания? Миналата седмица Тръмп заяви, че е получил писмо с добри думи от Ким Чен Ун. На следващия ден Пхенян призова САЩ да не подвеждат хората и съобщи, че не са изпращали писма. Тогава противниците на президента осъзнаха, че между Тръмп и Ким Чен Ун може да се създаде конфликт и това да се използва като част от президентската надпревара в САЩ, добави експертът. "В това има логика. Във външната политика Тръмп няма с какво да се похвали. Той излезе от споразумението за климата, отношенията с Русия са по-лоши от всякога, караниците с ЕС продължават, налице е и търговската война с Китай и проблемите в Близкия изток. Единственото положително нещо са отношенията с ръководителя на Северна Корея“, подчерта още Ким Йон Ун. „За последните две години и половина Пхенян не провежда ядрени тестове. Тръмп е единственият президент на САЩ, който се срещна с лидера на Северна Корея и посети нейната територия. Следователно, ако Ким умре, всички тези постижения ще бъдат безполезни за Тръмп“.

Междувременно в западните медии сестра му Ким Йо-чен се счита за вероятната наследница на лидера. „Тя през април стана кандидат за член на Политбюро на Корейската партия на труда. В допълнение, Ким Йо-чен заема поста първи заместник-ръководител на агитацията и пропагандата на ЦК на Корейската партия на труда и се носи слух, че е отговорна за поддържането на положителния имидж на Северна Корея в света. Освен това тя вече направи сурови изявления относно междукорейските и американско-севернокорейските отношения. Момичето е умно и нахъсано”, обясни Асмолов. „Тя наистина е много упорита и целенасочена жена. Тя има повече от десетилетие опит в правителствените структури. Освен това тя трупа опит в международните преговори с Южна Корея, САЩ и други страни", допълни той.

„Що се отнася до останалите представители на севернокорейския елит, те работят в същия режим. Например, вчера премиерът Ким Дже Рен пътува до провинцията, където изследва работата на строителните войски. Мислите ли, че ако Ким Чен Ун беше в кома по това време, премиерът му ще пътува из страната? Всички биха били заети с други неща“, казва Ким Йон Ун. В същото време експертът е съгласен, че няма надеждна информация за състоянието на Ким Чен Ун и дори водещите разузнавателни агенции в света не могат да го получат. Освен това случващото се не е прецедент. През 2014 г. Ким Чен Ун не се появи на публично място за месец и половина. Тогава според медиите той беше получил нараняване, получено по време на военна проверка. „Ето защо мисля, че в Северна Корея не се случва нищо особено. Просто трябва да изчакате и всичко ще стане ясно“, обобщи Ким Йон Ун.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майтапчийски

    17 1 Отговор
    тоя ще стане по интересен от вируса
  • 2 сипали са му нещо в манджата на дебелака

    13 7 Отговор
    Който се е събрал с Бай Дончо на една маса не е прокопсал.
  • 3 Фридман

    11 10 Отговор
    За смърта на президента на КНДР Ким Чен Ун съобщават само световно кафявите медии!
  • 4 Ха ха ха

    15 2 Отговор
    Ще повярвам, че е жив ако изстреля някоя ракета
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Монгола

    11 2 Отговор
    Целия зор е, ако могат по някакъв начин да убедят севернокорейците, че водача е мъртъв и евнтоално да предизвикат размирици в КНДР. Могат да пробват с листивки с текст: Ким Чен Ун е мъртъв " и да ги пуснат с ниско летящи самолети обаче може и да ги пробва севернокорейското ПВО!!!
  • 11 Бай Кольо

    11 2 Отговор
    Ми като е жив и здрав да се покаже,ама не вярвам,най малкото е в тежко състояние
  • 12 Знаещ

    8 5 Отговор
    Типичен похват на ЦРУ. Срешу Кастро - 28 атентата и нищо. Доживя си човекът до дълбока старост.
  • 13 Гербав трол

    7 4 Отговор
    Цялата работа е че вниманието на оцете трябва да е насочено на някъде само да не гледат каква става в собствените си държави че яко се оакаха. На много места включително и в САЩ почнаха протести.

    Та сега ще е пукнал, няма да е пукнал, пак ще е пукнал и така - занимавка за овцете поне за 2 седмици.
  • 14 Ако с нашия вожд

    6 1 Отговор
    Се случи нещо подобно никой няма да го отрази. Интерес нула.
  • 15 Centurion

    3 1 Отговор
    Това да си на такава позиция ,и да умреш от сърце е голяма простотия,на фона на съвременната медицина!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 един от стадото

    2 1 Отговор
    Китайците пратиха медицинска делегация там. Ни вопъл ни стон. Ако пухчо работеше все така всеотдайно за чий чеп щяха да са там. Писах по темата много, тия са в състояние да го изкарат втория Христос, Бог да ме прости, че споменавам Името Му без време. Е няма такава държава, дори кубинците има да се учат още.. В крайна сметка стават не смешни, а жалки. Човек е, починал, болен, оздравял, каквото и да е, кажете бе, не се правете на по- велики от Създателя.
  • 18 Олее и са там кои не реве

    0 0 Отговор
    Истински да пада да става да се скубе и пищи ше има разстрел😂😂😂😂😂са сигур народа репетира за погребението😂😂😂😂😂
  • 19 Просто е

    2 0 Отговор
    Ако е жив - да се появи на живо в интернет. Хем безопасно, хем опровергаваш лошата информация. Ако не може- значи или е тежко болен на легло, или другото. Ако не можеш да направиш добро на хората - не ставаш за управник. Природата ти го казва. Но дали я чува някой....
  • 20 В е л и к и я

    1 0 Отговор
    Може и да е жив , ама да гледа в една точка само ... !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: