Last news in Fakti

27 Април, 2020 17:34 2 118 4

Румъния: Училищата и университетите ще са затворени до края на учебната година

  • румъния-
  • коронавирус-
  • училища-
  • университети-
  • затворени-
  • учебна година-
  • клаус йоханис

Учебната година ще завърши на 12 юни, а дотогава ще продължат дистанционните форми на обучение

Румъния: Училищата и университетите ще са затворени до края на учебната година - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че детските градини, училищата и университетите в страната няма да отворят врати до края на учебната година, а успехът ще бъде оформен с получените досега оценки, съобщава "Аджерпрес".

„Беше решено днес за мнозинството от учащите през тази учебна година училищата, университетите да не отварят врати повече. Учениците, студентите няма да се върнат физически в часовете“, заяви държавният глава, като уточни, че това се отнася и за детските градини, предаде БНР.

Той говори след заседание с премиера Лудовик Орбан, министъра на здравеопазването Нелу Татату, министъра на вътрешните работи Марчел Вела, министъра на образованието Моника Анисие и началника на Службата за извънредни ситуации Раед Арафат. Йоханис съобщи, че учебната година ще завърши на 12 юни, а дотогава ще продължат дистанционните форми на обучение. Той уточни, че от 2 юни ще се върнат на училище за две седмици само учениците от последните класове, които ще държат изпит през лятото, посочва в. „Адевърул“. Нормите за дистанция ще се спазват, отбеляза президентът.

„Епидемията не е свършила. Чувам от много хора, че времето е хубаво, можем да се отпуснем. Не е така. Имаме над 300 нови случая, не можем да говорим в никакъв случай за забавяне на тази епидемия“, посочи още Йоханис. Той отбеляза, че ако учениците започнат отново да ходят на училище, това включва два сериозни риска: „могат да занесат болестта в училище или да донесат болестта от училище вкъщи“. Румънският президент посочи, че учебните заведения ще бъдат отворени отново през септември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очиник

    3 0 Отговор
    А тука как ши е
  • 2 майтапчийски

    2 1 Отговор
    искам да знам капепетата у на кога ще ги махнат
  • 3 Жоро

    8 1 Отговор
    По добре и тук да не учат тъкмо да не давам джобни на децата
  • 4 Юрданка фон Дъкова

    3 2 Отговор
    Училищата не са нужни по време на Диктатура.Репресивният апарат мисли вместо теб.Скоро и книги ще горят.