Last news in Fakti

27 Април, 2020 20:59 4 761 17

В Италия критикуват плановете на правителството за разхлабване на мерките

  • италия-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • джузепе конте-
  • ломбардия

Премиерът Джузепе Конте обяви разхлабване на режима от 4 май, но според мнозина изявлението му е било неясно и недостатъчно

В Италия критикуват плановете на правителството за разхлабване на мерките - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианското правителство бе подложено днес на остри критики заради плановете му да облекчи частично ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, предадoха ДПА и БТА.

Агенцията отбеляза, че заради заразата Италия въведе най-строгите и най-продължителни ограничения в света. Снощи премиерът Джузепе Конте обяви разхлабване на режима от 4 май, но според мнозина изявлението му е било неясно и недостатъчно.

"Нашироко огласената "фаза 2" ще бъде в действителност "фаза 1,5"," заявява в имейл Волфанго Пиколи, съдиректор на изследователската фирма "Тенео интелидженце". По думите му в това "много предпазливо облекчаване" остават множество забрани и изисквания, които "силно ще затруднят всякакви бизнес дейности".

Римокатоличеката църква се оплаква, че се запазва забраната за религиозни служби, а много родители са недоволни, че училищата ще останат затворени до септември. "Италианските епископи не могат да приемат ограничаването на свободата на религия", се казва в изявление на Италианската епископална конференция.

Няколко коментатори отбелязват, че Конте не е казал нищо за проследяване на контактните лица и за масово тестване с оглед откриване и изолиране на подозрителните случаи - ключови мерки според експертите по обществено здравеопазване.

От следващата седмица ще бъде разрешено да заработят производственият и строителният бранш, докато магазините и музеите ще отворят врати на 18 май, а баровете, ресторантите и фризьорските салони - на 1 юни. Някои заводи, например на "Фиат Крайслер", вече произвеждат със специално разрешение.

"Всеки допълнителен ден на затваряне нанася големи щети и подлага на риск бизнеси и работни места", каза Карло Сангали, ръководител на организацията "Конфкомерчо", която отстоява интересите на търговците на дребно. Той поиска спешна среща с премиера, за да се обсъди по-ранно отваряне на магазините и отпускането на повече публични субсидии за сектора търговия на дребно.

Конте съобщи за предстоящо леко разхлабване на правилото "стойте вкъщи". От 4 май италианците ще могат да спортуват на открито при облекчен режим и да гостуват на роднини, но като носят маски. Носенето на маски ще бъде задължително на обществени места, вкл. в автобуси и трамваи.

Италия е в режим на пълна блокада от 10 март; в страната са регистрирани 26 600 смъртни случая от Covid-19 и близо 200 хиляди заразени. Миналата седмица правителството обяви, че заради коронавирусната криза очаква свиване с рекордните 8 на сто на националния БВП за тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЕЗИНФЕКТАНТ ВЕНОЗНО

    8 5 Отговор
    ИЗТРЕБВА ГИ ДО КРАК
  • 2 "феномен"

    34 10 Отговор
    Чували сте за "феномена" при някои затворници, че като им изтече присъдата не искат да си тръгват ! На нещо такова ми прилича ? Тук у нас пък например необяснимо харесват Бойко Борисов !?

    Коментиран от #12

  • 3 опорна точка

    0 17 Отговор
    А руснаците си правят трайчо. Сигурно ги е страх от Кремъл? Бъзливци !
  • 4 Ръмпези

    18 2 Отговор
    УМНИЯТ ЧОВЕК НА СВЕТА ВИ КАЗА...70 ДНИ СЛЕД ПИКА И ВСИЧКО СВЪРШВА...
  • 5 Потрес

    24 0 Отговор
    Под такава статия ако обичате пишете Платен материал от мисирките
  • 6 Ръмпези

    8 2 Отговор
    ГЛЕДАТЕ ЛИ СПАЗВАНЕ НА ДИСТАНЦИЯТА В МЕТРОТО...КЪДЕ СМЕ НИЕ...
  • 7 дончо

    8 0 Отговор
    критики от кого ?
    от ционистите ли ??
  • 8 Хахаха

    11 2 Отговор
    ква италия бе и там вече е пълно с дръпнати.Дръпнатите са 1.5 млрд нищо вече не може да ги спре.Няма Оталия Франция и тн всичко вече е африка и азия.Нямат значение тия държави свъеши се.Това беше.
  • 9 Пурко

    7 1 Отговор
    Разхлабвайте, че станах 100 кила
  • 10 Фгугуг

    7 8 Отговор
    Кой критикува? Искат да ни убедят, че има хора, които искат да стоят изолирани ли?
    Няма нормален човек, който го иска. Пропаганда и насаждане на страх.
  • 11 Mангъров е куку

    15 13 Отговор
    при 1% смъртност (а тя е повече) в България ще умрат 50-60 хиляди , така че по-добре си стойте на дирниците !

    Коментиран от #15

  • 12 ГЕРБ Народните милионери

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от ""феномен"":

    И това харесване на Борисов може да се обясни само с инфантилност. Но той - българинът си е харесвал и султана, обаче не щеш ли дошъл московецът да го освобождава и да му развали робския рахатлък. Точно поради този синдром хора като Борисов са високо ценени у нас!
  • 13 HohoBoho

    7 4 Отговор
    Бойко Борисов умело води държавата до фалит.
  • 14 Гост

    3 1 Отговор
    Не стана ясно кои са мнозината, които критикуват разхлабването на мерките в Италия. Мнозина е също така субективно понятие и може да означава 20 човека или 200.Кои са тези хора, какъв е статусът им? Те професионални плашачи ли са, които всяват паника сред населението или обикновени хора, които се страхуват?
  • 15 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Mангъров е куку":

    Умирали са и преди короновируса. Но сега набързо всичко се пише на него. Знаете ли, че има забрана на умрелите с диагноза с вируса да се прави аутопсия. За да не се открият съпътстващите заболявания Един вид, ако човекът не е ходил по доктори, които да ги фиксират, но пенсионерът на 85 си е боледувал от какво ли не и така и така дните му са били преброени, виновен ще бъде короновирусът .
  • 16 big

    2 1 Отговор
    Винаги ще се намерят недоволни! Дали по политически причини, дали поради некомпетентност, дали откровена глупост, дали поради нещо друго. Всички ще използват някакви нагласени данни, но никой няма да мисли с главата си. За да мислиш ти трябват знания, а това става все по-дефицитна "стока"! Може да е цинично, но за мен от време на време Природата трябва да се очиства от стари и болни хора, за да се даде път на здравите!
  • 17 Чак сега разбрах

    1 0 Отговор
    защо жените харесват секса