Last news in Fakti

28 Април, 2020 11:04 5 056 32

Полша може да поиска запор върху активите на „Северен поток-2”

  • северен поток 2-
  • северен поток-
  • русия-
  • полша-
  • ес-
  • санкции-
  • запор-
  • газпром

Варшава разполага с „юридически инструменти“ за получаване на тези средства

Полша може да поиска запор върху активите на „Северен поток-2” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Варшава ще се опита да наложи запор върху активите на газопровода „Северен поток-2“, ако полската компания PGNiG не получи от „Газпром“ определеното от арбитража обезщетение. Това обяви заместник-министърът на държавните активи Януш Ковалски пред „Wprost“, пише БГНЕС.

В края на март полската фирма PGNiG заяви, че е спечелила в арбитражния съд в Стокхолм делото срещу „Газпром“ по Ямалския договор за газ, във връзка с което на компанията трябва да бъдат изплатени около 1,43 милиарда долара. От „Газпром експорт“ обаче заявиха, че все още обсъждат решението на арбитража и засега е рано да се коментира сумата за бъдещите компенсации.

Според Ковалски Варшава разполага с „юридически инструменти“ за получаване на тези средства от страна на „Газпром“. На първо място трябва да се наложи запор върху акциите на компаниите „Северен поток“ и „Северен поток-2“, смята той. Това ще помогне да се забави процесът на изграждане на втория ръкав на газопровода. В същото време страната трябва да се откаже от каквито и да е възможни отстъпки в полза на „Газпром“ по отношение на сумата, която трябва да бъде изплатена след решението на арбитража.

Ямалският договор от 1996 г. предвижда доставката на газ за Полша до 10 милиарда кубически метра годишно. Действието на договора е до 2022 година. През 2012 година цената на газа за Полша по този договор беше намалена с 10%. През 2015 г. PGNiG заведе дело в Арбитражния съд в Стокхолм за поредното намаление на стойността, позовавайки се на факта, че цената не съответства на състоянието на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    52 12 Отговор
    Не е хубаво да се краде от,, Газпром" Шойгу може да се заинтересува!

    Коментиран от #20, #21, #30, #31

  • 2 ⛦⛦⛦⛦🇷🇺🇷🇺⛦⛦⛦⛦

    65 11 Отговор
    Кой ги подведе покските подлоги, че могат да си го мерят с Москва?

    Коментиран от #25

  • 3 Гост

    48 3 Отговор
    Знаем днес кой върти в ръка юридическите инструменти на Гео политическата арена. Ако си против Русия, веднага ще ти позволят да ползваш и юридически и всякакви инструменти,одобено медийни. Икономически експерти говорят, че след короновируса Светът ще почне да се избавя от минополитическия си модел. Не че ще има пълен крах на долара или развал на САЩ, но те просто няма да диктуват на останалия свят какво да прави.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Кантемировска Танкова Бригада

    45 7 Отговор
    Ще им приседне нещо на поляците но няма да е хляб!
  • 5 Гост

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Да се чете монополитически модел.
  • 6 Шекспир

    9 25 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Все едно прочетох комсомолски доклад от '82г.Остава да напишеш и че завод "Звезда"е преизпълнил петилетния план с 120% и си готов за Партията

    Коментиран от #24

  • 7 Айдееее

    38 7 Отговор
    Да се хващат за палците ляките и да чакат...Че Северен Поток 2 е в интерес на Германия и Русия--да не си я поделят пак...
  • 8 смешни

    50 4 Отговор
    Шляхтата през която Хитлер мина за 2 седмици , съвсем са си повярвали че са нещо повече от американски бушон . И да попитам като отидете на пазар , вие ли пишете цената на стоката която купувате или тя вече е написана от собственика . Поляците искат да се пазарят като на Капалъчарши !!!
  • 9 Мим

    38 3 Отговор
    Абе тия поляци по всякакъв начин се опитват да пречат на Русия,а това засяга и Европа,така,че така ще си го набутат,че сами ще си говорят.Сигурен съм,че колкото повече мърдът,повече им влиза и панетата ще съжаляват..
  • 10 Кокорчо🙄

    27 4 Отговор
    Тез обаче зорлен си го търсят, че и някой ден ще си го намерят,
  • 11 Бесен Язовец

    32 3 Отговор
    Тези май са решили да си плащат фърчилата Ф35 с руски пари, обаче нещо са се объркали!
  • 12 КАН ТЕРВЕЛ

    5 28 Отговор
    НЯМА ЛОШО БИЗНЕС ОТНОШЕНИЯТА ,НО ЗАЩО СЕ МЕСЯТ РУСНАЦИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ СВЕРИ НА ОБЩЕСТВАТА ,ИЗБОРИ,УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ....
  • 13 Бай хой

    17 2 Отговор
    Не разбрах само след като имат изграден газопровод почему са сключили договор за доставка на втечнен? И доколкото разбрах решението на арбитража е за намаляване на цена. Значи Полша трябва да плаща на по ниска цена но да плаща, не да получава. Някаква каша се получава според статията. Или тюрлюгювеч.
  • 14 Бачо Киро

    29 3 Отговор
    Да бе, поляците как точно си мислят, че Германия и тн ще им позволят да си навират носа по задокеанско нареждане? Няма такива тъпаци просто... Едно време се гъзеха на нацистите, сега пък са американци...
  • 15 ⚡ Хрониките на Евразия

    5 8 Отговор
    Полша - Северен поток Наш ,😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не знам,

    18 2 Отговор
    Но цялата врътка е двупосочна.Първо е геополитическа,изцяло в интерес на обора! Да се блокира по всякакъв начин изграждането и пускане в експлоатация на СП-2.Втората е чист ,вътрешен интерес. Интерес свързан с терминала за компресирана шиста.Там хвърлиха над 3 милиарда зеленчук за изграждането му.Но към момента, ефектиността му е около 5%.Ако няма СП-2, през натиск на Обора ,ще печелят милиони месечно,от продажба на оборска шиста.При липса на алтернативния СП- чиято газ е по евтина почти с 80%, искат да закачат на газовата оборска,и камиларска игла хохолите,и другите съседи- послушни пудели.

    Коментиран от #19

  • 18 Ю Кортес

    4 18 Отговор
    Потока умре, недостроен и при тия цени на горивата.Сбербанк бяха изчислили,че при 200 евро за 1000 куб м ще се изплати за 25 години.Сега цената е 60 евро.Турски поток също е пълна набутвация.Ние се набутахме там с 2 милиарда лева.

    Коментиран от #23

  • 19 Ю Кортес

    3 24 Отговор

    До коментар #17 от "Не знам,":

    Напротив,втечнения е по евтин от руския каран от Ямал,плюс по сигурен,защото на Кремъл не може да се разчита и върви с политическо влияние и зависимост.Втечнения можеш да си го купуваш от всякъде,не само от Тексас.

    Коментиран от #22

  • 20 Бай хой

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Не е хубаво да се троли защото се отравя атмосферата, но това е целта на опашатите троловр
  • 21 ееее

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Май Полша пак ще я делят немци и руснаци (Полша, хиените на Европа - Уинстън Чърчил)
  • 22 Бидон

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ю Кортес":

    Ти нормален ли си ,как ще е по-евтин.Пълни глупости пишеш.
  • 23 ееее

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ю Кортес":

    (за 25 години) Ти не се бъркай в чужди сметки, когато се ръгаш в трамвая (преди де), ръгаш се само за да дупчиш билетчето ли?
  • 24 Ннн

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шекспир":

    Шекспир, убеден съм, че това, за което пишеш си го чул от дядо си, а не си му съвременник.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БПФ

    10 1 Отговор
    Обърнете внимание на безумното искане на шляхтичите - тия явно не са чували, че договор може да се предоговори само със съгласие на двете страни, а да се развали само ако едната страна е подписала под натиск. Газпром да не ги е принудил с пистолет опрян в полските им тимберици да подписват договор с фиксирана цена? Защо не са подписали договор за доставка на пазарни цени?
    Така е все едно да си купиш чушки от пазара на два лева, а после да съдиш продавача Пешо, щото Гошо от сергията в другия край на пазара ги продавал на 1.80 - и да искаш Пешо да ти върне разликата... ами да си гледал, бе?
    И да напомня на пияната полска измeт, че 80% от токът си го добиват от въглища, че ЕС им е вдигнал мерника и им е дал срок до 25-а година да спрат да опушват половин Европа, а капацитетът на новият им газопровод от Норвегия, с който се фукат, е по-малък от сегашните им доставки от Русия. Само след 4 години ще лазят като червеи в краката на Саша Милър в Петербург !!!
    Разбира се - вариант е да купуват здраво "американски газ"... помните ли как още за първия танкер се разбра, че американците са го заредили с РУСКИ газ и цял свят се смя на полската измет? А американците арогантно (но и напълно правилно) им отговориха: "Договорихме се да ви доставим толкова и толкова втечнен газ, а откъде НИЕ го зареждаме, това е НАША работа !!!"
    Е, до 3-4 години ще е готов новият огромен терминал за LNG на Газпром край Петербург, така че американските танкери ще имат удобно и близко до по
  • 29 Рашку

    0 1 Отговор
    Поляци ли са, не ми ги хвали.
  • 30 58 eng

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Кой беше този?
  • 31 Борис

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    И що кво ще стане, на морето дупка ли?
  • 32 Борис

    0 1 Отговор
    Що кво ще стане, ватенките ще пръднат на оная работа на поляците.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания