Last news in Fakti

28 Април, 2020 14:36 3 464 10

В Германия са притеснени: Всеки болен заразява още един човек

  • германия-
  • мерки-
  • коронавирус-
  • болни-
  • заразени-
  • ангела меркел-
  • индекс на заразяване

Индексът на заразяване в Германия се доближи до 1

В Германия са притеснени: Всеки болен заразява още един човек - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Официалните данни за Германия показват, че са налице първите признаци, че предаването на COVID-19 отново върви нагоре в момент, когато страната внимателно се опитва да смекчи ограничителните мерки, предаде AFP.

Индексът на възпроизводство или заразяване, който отблизо се следи от здравните власти, отново се доближи до 1,0. Това означава, че всеки заразен е предал вируса на още един човек, показват днешните данни на Института „Роберт Кох“, съобщи БНР.

Министри и вирусолози подчертаваха важността от свеждането на този индекс под 1, като в страната имаше дни на интензивни медийни и политически дебати, след като канцлерът Ангела Меркел предупреди провинциите да не бързат със смекчаване на мерките. От средата на април индексът на заразяване бе около 0,7, преди отново да тръгна нагоре. В същото време смъртността също започна да се увеличава от ден на ден. Днес смъртността достигна 3,8%, показват данните на „Роберт Кох“. Въпреки увеличението тя остава доста под нивата в някои съседни страни, като Франция. Последните данни показват 156 337 случая на COVID-19 в Германия, от които 5913 с фатален край.

Увеличеният индекс на заразяване и смъртността може да озадачи властите, докато раздразненото от ограничителните мерки население започва да се наслаждава на някои новооткрити свободи и се нарушава първоначалния общ фронт на политици и медии. Здравният министър Йенс Шпан обяви по-рано през април, че пандемията е „под контрол“ в Германия, след което Меркел и премиерите на федералните провинции постигнаха съгласие за отваряне на по-малките магазини миналата седмица, както и за връщането на някои от децата в училищата идния понеделник.

Междувременно някои големи компании, като Volkswagen, възобновиха производството в последните дни. Новите данни обаче, които не са толкова окуражаващи, ще бъдат предмет на оценка в разговора на канцлера с регионалните лидери в четвъртък, преди да бъдат взети решения за евентуално нови облекчения на ограничителните мерки на 6 май. Меркел призова да не се бърза с поетапното сваляне на мерки заради опасения, че ситуацията с вируса отново може да се влоши. Но нейните предупреждения бяха разкритикувани като авторитарни от някои медии и представители на опозицията.

„Дори ако приемем, че един човек заразява 1,1 други, ще достигнем границите на възможностите по отношение на легла в здравната ни система и в интензивните отделения през октомври“, каза тя по-рано този месец. „Ако приемем, че индексът е 1,2… границата ще бъде достигната през юли. А при 1,3 – което не звучи много, ще сме там още през юни“, добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Алфа Чакал

    11 0 Отговор
    Значи миналия ден по новините казаха ,че повече от половината починали от вируса в Европа са възрастни хора от старчески дом.Сега погледнах статистиката и само Британия,Испания,Франция и Италия бройката е 100 000 души починали.И повече от половината са от старческия домове!!!!!!!!Те не излизат никъде.Та питам аз ,дали не са заразени и да им е помогнато да спрат да дишат ,че да поолекне социалната система.Просто питам ,но не искам отговор.

    Коментиран от #4, #8

  • 4 ооо дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Чакал":

    И АЗ ТОВА ПИТАМ ...ЗА ЕДИН ПРЕЯТЕЛ :)НЕЩО НЕРЕДНО СИ ИМА ТУКА
  • 5 Истина

    4 0 Отговор
    С вируса Сrovid-19 ЕС се отчистиха от пенсионери с над 65 год. възраст, сага дойде реда за инвалидите .

    Коментиран от #6

  • 6 Смятай колко старци си заминаха?

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истина":

    И колко пари икономия за пенсий ? .....

    Коментиран от #9

  • 7 ЗАРАЗЕНИ В ГЕРМАНИЯ 158 000

    1 0 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е ПЕТА В СВЕТА ПО ЗАРАЗЕНИ
  • 8 До Алфа

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Чакал":

    Абе вие как я мислете, незнам. Значи, викаш всяка държава ще си разбие икономиката и туристическия бизнес, заради някакви си пенсии които ще плаща още няколко години, преди тези хора да починат! Значи викаш, ще спестят няколко милиона, нищо че ще загубят много милиарди от икономиката и от туризма! Ехх майко Българийо какви умни синове си отгледала! Да не ти обяснявам, че тези същите пенсионери които умират, всъщност използват и въртят пари в икономиката много повече, от колкото ти. Те си поръчват нови коли, скъпи почивки, скъпи круизи! Но айде, да не те депресирам повече!

    Коментиран от #10

  • 9 Алфа Вълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Смятай колко старци си заминаха?":

    Момче, това първи го говоря в сайта. Не са само пенсиите, тези хора са и с редица придружаващи заболявания, които тормозят и здравната система. Сигурно от 170 000 починали в ЕС поне няколко хиляди са били постоянно лечение като химиотерапия, хемодиализа и подобни. Всички икономисти са предвиждали рецесия и без коронавируса.
  • 10 Алфа Чакал

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "До Алфа":

    Те защото са цъфнали ,та вързали Италия има дълг от 2 ,3 трилиона.Това са 2300 милиарда. Осъзнаваш ли го,защото аз не мога да го асимилирам