Last news in Fakti

29 Април, 2020 11:16 2 853 5

Испания с план да премахне ограниченията до края на юни

  • испания-
  • карантина-
  • ограничения-
  • коронавирус

Испания обяви четирифазен план за премахване на една от най-строгите карантини заради коронавируса в Европа, като страната трябва да се завърне към нормалния живот до края на юни. Дневният брой на смъртните случаи на заразата намаля до 301, което е по-малко от една трета от рекордните 950 в началото на април. Това предаде Reuters.

Премиерът Педро Санчес заяви, че премахването на ограниченията, които спряха обществения живот след 14 март и почти парализираха икономиката, ще започнат на 4 май, варирайки от провинция до провинция.

По време на първата фаза ще отворят фризьорски салони и други бизнеси, които работят със записан час, а ресторантите ще могат да предлагат храна за вкъщи.

В следващия етап, предвиден да започне на 11 май за по-голямата част от Испания, баровете ще отворят отново своите тераси, но ще бъдат ограничени до една трета от капацитета си. Също така, от този момент здравите хора ще могат да се социализират заедно в малки групи, докато на членовете на семейството ще бъде позволено да присъстват на погребения.

Напредването през етапите ще зависи от фактори като това как се развива степента на инфекция, броя на леглата за интензивно лечение и спазването на правилата за дистанциране, каза Санчес, без да предоставя конкретни прагове за такава оценка.

Местните власти са отговорни за мониторинга на условията в техните региони, но Националното здравно министерство ще има последната дума дали дадена провинция да започне следващата фаза или не.

Препоръчва се работа от вкъщи до достигането на последния етап от плана към края на юни, когато плажовете също ще могат да отворят.

„Започваме да виждаме резултат, който ще бъде награда за огромните колективни усилия, положени през последните седмици“, каза Санчес, предупреждавайки, че „вирусът все още дебне“.

Той обясни, че правителството е избрало да не се ангажира с точни срокове за облекчаване на блокадата.

Общият брой на починалите от коронавируса в Испания нарасна до 23 822 във вторник, докато диагностицираните случаи се увеличиха до 210 773.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ввв

    3 6 Отговор
    Потъна корабът!!!

    Коментиран от #3

  • 2 зьцж

    7 2 Отговор
    Поне имат план. А нашия НОЩ само броят мухите всеки ден
  • 3 Не потъна

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ввв":

    майка ти и Боко
  • 4 Силвия Иванова

    2 1 Отговор
    В Испания хората са по-отговорни и по-дисциплинирани.Има и наказуемост за неспазване на законите и правилата.
    Вярвам,че ще се справим всички заедно,ако има ред,закон и дисциплина!
  • 5 Duende

    1 0 Отговор
    А дано! Че воаяжа ми из Андалусия за септември да не се проваля.