Last news in Fakti

29 Април, 2020 16:41 2 290 14

Президентът на Казахстан към народа си: Никой няма да остане сам!

  • казахстан-
  • касъм жомарт токаев-
  • коронавирус-
  • обръщение

Заедно ще се справим с всички трудности и предизвикателства

Президентът на Казахстан към народа си: Никой няма да остане сам! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Скъпи сънародници! От 16 март страната ни живее в режим на извънредно положение. Това време се оказа предизвикателство за много граждани. Някои имат спад в доходите, някои губят работата си, някои трябваше да променят плановете си за живот. По човешки съчувствам на всички. Така се обърна към своите сънародници президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, цитиран от Посолството на Казахстан в България.

Трябваше да взема толкова трудно, но необходимо решение, за да предотвратим широкото разпространение на опасния вирус в Казахстан. Това до голяма степен ни се удаде. Пандемията не расте геометрично. Действията на Казахстан получиха положителни отзиви от Световната здравна организация и международни експерти. В страната са въведени строги мерки, бе прекратена работата на обществения транспорт, повечето организации и институции преминаха на дистанционен режим на работа, извършва се дезинфекция на улици и жилищни обекти, всички заразени граждани получават медицинска помощ.

Разбира се, ситуацията в различните части на страната не е еднаква. В някои региони нарастването на заболеваемостта очевидно вече е преминало. В други динамиката на разпространението на вируса все още е тревожна. Ние действаме в зависимост от конкретната обстановка на място. Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на гражданите. Също така предприемаме мерки за запазване на доходите, осигуряване на социална и икономическа стабилност. Още веднъж искам да уверя – в тези трудни условия никой няма да остане сам с проблемите си, държавата няма да остави никого в беда.

В периода на извънредното положение, аз оповестих два пакета мерки за подкрепа. Налице е тяхното активно изпълнение, въпреки че не е без административни пропуски, които предизвикват справедливи оплаквания от обществото. 4 милиона и 250 хиляди души получиха финансова помощ. Повече от 570 хиляди получиха хранителни комплекти. Планираме да осигурим с храни повече от 1,1 милиона казахстанци. Средствата се разпределят от Фондация "Біргеміз" (Заедно), създадена по инициатива на първия президент – Елбаси. Активна работа води партията "Нур Отан".

Повече от 1,6 милиона души през април-май ще получат помощ от държавата за плащане на комунални услуги. Постоянно се наблюдава наличието и качеството на хранителните продукти. Необходимите храни в страната са достатъчни. Местните власти контролират цените на социално значимите храни. Опитваме се да подкрепим финансово нашите медици, които са в напреднала борба с пандемията. Министерството на здравеопазването и кметовете предприемат мерки за подкрепа на други категории здравни специалисти. Повече от 1,6 милиона граждани и 11,5 хиляди малки и средни предприятия получиха отсрочка за изплащане на заеми и кредити на обща стойност над 360 милиарда тенге.

Малкият и средният бизнес днес е в трудно положение. Ако днес не му помогнем да издържи, икономиката на страната не може да се възстанови. Мерките за данъчни стимули обхванаха повече от 700 хиляди компании и еднолични търговци, което ще им позволи да спестят около 1 трилион тенге. Отпуснати са средства за кредитиране на малки и средни предприятия с приемливи лихви. За да се избегнат съкращения на хора и техните заплати, се формира Регистър на системните компании, на които ще бъде предоставена съответната подкрепа. Той трябва да включва наистина важни за нашата икономика компании. Въпреки всички трудности, продължават да работят земеделските производители. Тяхната работа заслужава искрено уважение.

Въпросите за пролетната и полевата работа са основно решени. Не трябва да има пречки тук. Това е задача на Министерството на земеделието и местната власт. 200 милиарда тенге са насочени към финансиране на пролетно-полева работа и авансови покупки, включително 70 милиарда са заделени за закупуване на семена, торове и пестициди. Като цяло средствата, насочени към подпомагане на гражданите и бизнеса, възлизат на почти 6 трилиона тенге. Това, както разбирате, е огромна сума. Задачата на правителството и контролните органи е да осигурят абсолютна ефективност на изразходваните средства, прозрачност на целия процес на финансиране. Не можете да се успокояваме от постигнатите резултати. Ситуацията все още е изключително сериозна.

Коронавирусът продължава да атакува целия свят. Броят на заболелите наближава 3 милиона души и тази цифра ще се увеличи. Очаква се втора вълна на пандемията. Пикът на заболеваемостта в Казахстан окончателно не е преминал. Все още съществува заплаха от излизане на ситуацията извън контрол. За съжаление, в някои региони, преди всичко в Алматъ, голям брой лекари и медицински специалисти са заразени с коронавируса. Предприемат се мерки за осигуряване на безопасността на медицинския персонал. Трябва внимателно да се анализират причините, да се определи отговорността на длъжностните лица, да се предотврати повтарянето на такава ситуация. Без по-нататъшно спазване на предпазните мерки могат да възникнат други огнища на инфекция. В случай на едномоментно премахване на карантинните мерки, ще се сблъскаме с нова вълна на заболеваемост. Опасността от болестта не може да се омаловажи. Коронавирусът се характеризира с повишена заразност и носи сериозна заплаха за здравето на хората. Това признава почти целия свят.

Да твърдиш обратното означава да се изправиш срещу здравия разум или да преследваш зла умисъл. С оглед на сегашната ситуация в нашата страна и въз основа на предложението на Държавната комисия и експертите, взех решение да подпиша Указ за удължаване на режима на извънредното положение до 11 май тази година. Това решение е продиктувано от настоящата сложна реалност. Съгласно Закона, на 11 май режимът на извънредното положение ще бъде прекратен, освен ако, разбира се, не се появи нова масова епидемия. Надявам се това да не се случи. Нашата обща задача е да предотвратим негативния сценарий в Казахстан. За мен няма нищо по-важно от живота на всеки сънародник.

В същото време Държавната комисия за осигуряване на режима на извънредното положение е готова да олекоти карантинния режим, преди всичко в региони и градове, където ситуацията с разпространението на вируса е под контрол. Държавната комисия е натоварена да направи списък на организациите, които ще започнат своята работа във всички региони на страната, като например столицата. На първо място, това са промишлени предприятия, строителни и пътно-строителни, транспортни компании, банки, центрове за обслужване на населението. Но трябва да се гарантира спазването на всички санитарни стандарти, да се извършва редовна дезинфекция на работните места. В ежедневието трябва да се придържате към правилата на социалното дистанциране.

Ръководителите на бизнеса и местните изпълнителни органи носят лична отговорност за това. Ролята на кметовете на всички нива нараства значително. Правителството ще изплати помощи на гражданите, които са загубили доходите си, в размер на 42500 тенге и за втория месец. Не е необходимо да кандидатствате отново. Плащанията ще се извършват въз основа на представените по-рано документи. Нуждаещите се семейства ще продължат да получават хранителни комплекти. В период на изолация не е лесно за родителите с малки деца, които са особено трудни да седят между четири стени. Държавната комисия заедно с местната власт трябва да работи по въпроса за отваряне на достъпа до детските площадки.

Естествено, със стриктно спазване на всички санитарни норми и изисквания. Виладжиите са силно притеснени, защото сме в разгара на пролетта. Държавната комисия разглежда този въпрос, решението ще бъде оповестено. Всички пътнически въздушни превози са спрени в страната. Това беше напълно оправдано. Но като се има предвид относителната стабилизация на ситуацията, правителството ще отвори от 1 май полети между столицата и Алмати. Това е необходимо както за гражданите, така и за работата на много специалисти, включително тези, участващи в борбата с вируса. Важно е внимателно да се обмислят всички предпазни мерки, да се разработят правила за взаимодействие между авиационните и санитарно-епидемиологичните служби.

Частичното облекчаване на карантината не може да се разглежда като връщане към нормалния начин на живот. Търговски и развлекателни центрове, кина, ресторанти, паркове и други места за масово събиране на хора засега ще бъдат затворени за посещение. Ще продължи дистанционното обучение в университети, колежи, училища. Призовавам казахстанците да се отнасят с разбиране към тези мерки, трябва да бъдете търпеливи. Топлото време и умората от карантината не трябва да причиняват безотговорност. Нарушенията на карантинния режим могат многократно да увеличат броя на жертвите на коронавируса. В основната рискова група остават хора с хронични заболявания, представители на по-възрастното поколение.

Но практиката показва, че и децата могат да се заразят, а нямаме право да рискуваме със здравето им. Все още няма ваксина за коронавируса. Само стриктното спазване на карантинните мерки спасява хиляди хора от опасния вирус. Моля ви, не напускайте домовете си без особена нужда. Това е особено важно по време на свещения месец Рамадан. Тази година, по препоръка на духовното управление на мюсюлманите в Казахстан, ще трябва да се откажем от някои традиции, включително събирането на гости за ифтар. Предстоят и майските празници, които също ще трябва да се празнуват у дома. Но никой от ветераните от Великата отечествена война няма да остане без внимание. Кметовете ще предоставят материална помощ на ветераните от войната и тружениците от тила.

Министерството на здравеопазването е изправено пред предизвикателството да увеличи обема на тестванията минимум до 20-25 хиляди теста на ден, което отговаря на водещите международни стандарти. Правителството е инструктирано в най-кратки срокове да доведе производството на местни тестови системи на промишлено ниво. Трябва да предприемем действия за използване на наличния капацитет за производство на имунобиологични лекарства. Когато рецептата на ваксината ще бъде достъпна, Казахстан не трябва да зависи от доставки от чужбина. В периода след кризата ще дадем приоритет на развитието на медицината. Тази сфера ще получи мащабна държавна подкрепа.

Правителството трябва да допълни в проекта на новия Кодекс за здравето на хората и здравната система практически предложения за подобряване на системата за защита на общественото здраве. Надявам се парламентът да приеме Кодекса до края на сесията. Като цяло сега трябва да се подготвим за периода след кризата. Елбаси бе категоричен на срещата на Съвета за сигурност на 24 април. До 11 май Правителството, Националната банка ще подготвят цялостен план за възстановяване на икономическия растеж, включващ подкрепа за най-засегнатите отрасли. Страната ни навлиза в качествено нова фаза на своето развитие. По същество ще живеем в нова реалност.

Следователно, трябва да се извърши мащабна, дълбока трансформация на икономиката и системата на държавната администрация. Днес отново се обръщам към гражданите, които са в предните редици на борбата с пандемията. Още веднъж изразявам благодарност на нашите лекари и на целия медицински персонал, на правоохранителните органи и на военните, които всеотдайно работят за осигуряване безопасността на хората. Благодаря на доброволците. Те, въпреки рисковете, ежедневно помагат на нуждаещите се граждани. Искам да изразя благодарност към журналистите и служителите в медиите, които продължават да предоставят на гражданите оперативна и достоверна информация.

Думи на подкрепа заслужават и служителите на държавния апарат, които в най-трудните условия осигуряват жизнената дейност на държавата и изпълнението на пакетите от антикризисни мерки. Казахстан е абсолютно отворен към международната общност, публикуваме всички данни, колкото и да са тъжни. В тази връзка моля някои граждани да се въздържат от конспиративни клюки. Да, в работата на държавните органи има пропуски, включително със системен характер. Ние ги виждаме, извличаме поуки, в пост-карантинния период ще предприемем необходимите мерки. Но повечето държавни служители работят честно и всеотдайно. Кризата показа, че казахстанците са нация от истински патриоти. С вашето заинтересовано участие можем да постигнем всички поставени цели. Няма съмнение за това.

Заедно ще се справим с всички трудности и предизвикателства!

Заедно сме!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    4 6 Отговор
    Тоя и той като Путин. Казахстан е негов. Лъже ги казаците сутрин, обед, па чак вечер.
  • 2 Знаем ги нея тия глупости

    3 0 Отговор
    Симко е лъжа и измама
  • 3 Урко

    1 0 Отговор
    Джамбазов, пише се "отдаде", а не "удаде"
  • 4 До президента на Казахстан

    3 0 Отговор
    БРАЧЕД, ТИ ПОНЕ НЯМАШ ПРОБЛЕМИ С ДВАТА МЕТРА ДИСТАНЦИЯ! КАК ДА СЕ ЗАРАЗЯТ ХОРАТА, КАТО ТРЯБВА ДА ЯЗДЯТ ДВА ДЕНА , ЗА ДА СЕ СРЕЩНАТ!

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    КАЗАХСТАН Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА/ С 50 ПРОЦЕНТА РУСИЯ / !!! КАЗАХИТЕ НЕ ПРЕДАДОХА СССР СРЕЩУ ХИТЛЕР- КАТО ЧЕЧЕНЦИТЕ И ГРУЗИНЦИТЕ И УКРИТЕ БАНДЕРОВЦИ ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ !!!! ДНЕС /ЗАЕДНО С РУСИЯ/ ЩЕ СИ ПРАВЯТ КОСМИЧЕСКОТО СИ БЪДЕЩЕ И ЩЕ ПРОСПЕРИРАТ !!!!!!!!!
  • 9 Борат - это гений из Казахстана!

    3 0 Отговор
    Это Казахстан я казах тут все правда!
    Борат (2006) 😂 филм
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МОДЕРАТОРЪТ

    3 0 Отговор
    Спри да триеш коментати !!!!Ще се обадя на баба ти да те посрешне с точилката.😎Като си идеш на село.Стига си сдеил у София ва амаха я
  • 12 Плешивият генерал

    3 0 Отговор
    Аз съм прост и вие сте прости,ще ви заплашвам докрай!!!
  • 13 Антисоциалист

    2 0 Отговор
    Приказва г-н Президентът, но не признава, че е клекнал на мерзавци срещу народа си.
    Приказзва кам му е помогнал срещу разпоредбите си?!
    Наглост чудовищна!
  • 14 цербер

    0 0 Отговор
    Пандемията не расте геометрично. НЕ РАСТЕ В ГЕОМЕТРИЧНА ПРОГРЕСИЯ,А НЕ ГЕОМЕТРИЧНО. Геометрия се учи вече и дистанционно. Може и нищо да не научите,ама споменавайте министъра на образованието.