Last news in Fakti

30 Април, 2020 16:20 1 669 0

Унгарските училища остават затворени

  • унгария-
  • училища-
  • коронавирус-
  • затворени-
  • будапеща

Строгите мерки в столицата ще останат засега в сила

Унгарските училища остават затворени - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Училищата в Унгария ще останат затворени до края на май, а прояви с участието на над 500 души не могат да бъдат организирани до 15 август. Това съобщи Гергей Гуяш от кабинета на премиера Виктор Орбан, предаде "Ройтерс".

Орбан обяви снощи, че някои от ограниченията за възпиране на заразата с коронавирус ще бъдат вдигнати от следващата седмица в провинцията, където магазини и градините на ресторанти ще могат да отворят врати. Но строгите мерки в столицата ще останат засега в сила, тъй като там има по-голям брой инфекции и смъртни случаи.

Постепенно отваряне е стратегията на правителството, за да не пострада трайно и тежко икономиката, която се очаква да се свие с около 4 на сто тази година. Гуяш каза на пресконференция, че десетки хиляди гимназисти ще положат матури от понеделник нататък. "Изпитите могат да се състоят с максимум 10 ученици в стая, на безопасно разстояние, с възможно най-малък риск. Защото е в интерес на всички учениците да могат да продължат образованието си", каза Гуяш.

Към днешна дата Унгария е регистрирала 312 смъртни случая от общо 2775 инфекции с Ковид-19, белодробната болест, причинена от новия коронавирус. Гуяш каза, че около 70 процента от инфектираните са в Будапеща.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА