Last news in Fakti

1 Май, 2020 20:09 6 208 37

Трансилвания е на път да скара грандиозно Румъния и Унгария

  • трансилвания-
  • румъния-
  • унгария-
  • виктор орбан

Виктор Орбан призова към спокойствие във връзка със скорошно изказване на президента на Румъния Клаус Йоханис

Трансилвания е на път да скара грандиозно Румъния и Унгария - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова към спокойствие във връзка със скорошно изказване на президента на Румъния Клаус Йоханис относно законопроект за автономия на т.нар. Секуйски край, предаде Аджерпрес, позовавайки се на интервю на Орбан за унгарското "Радио Кошут", съобщава БТА.

Повод за реакцията на Орбан станаха критики на румънския президент срещу парламентарното мнозинство в Румъния по повод приемането в долната камара на парламента на законопроект за автономията на район в Трансилвания с преобладаващо унгарско население. Проектът бе окончателно отхвърлен от Сената в сряда.

Йоханис обвини лидера на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку, който е председател на Камарата на депутатите, че действа против интересите на Румъния и го попита какво му е обещал в замяна унгарският лидер Виктор Орбан. "Докато ние се борим с пандемията от Ковид-19, СДП се опитва да даде Трансилвания на унгарците", заяви президентът.

Помолен да коментира това в радиопредаване, Орбан заяви, че следи с недоумение случващото се, като отбеляза, че подобни фрази не е чувал в Румъния "дори и в най-смутния антидемократически период".

"Чакам изясняване на ситуацията, за да разбера какво се е случило", посочи Орбан. Той добави, че ако е нужно, Унгария ще отговори на предизвикателството, но засега той не препоръчва това, като не знае дали става въпрос за провокация, за "случайност" или за първи стъпки на нова румънска национална стратегия.

Орбан призова за спокойствие в очакване на изясняване на ситуацията и препоръча на Унгария да се опита да поддържа добросъседски отношения, да уважава румънците, очаквайки същото по отношение на унгарците, живеещи в Румъния, унгарците от Унгария и унгарската държава.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    38 2 Отговор
    Те щото никога до сега не са се карали за нея
  • 2 Антинацист

    8 60 Отговор
    Това си е изконна румънска територия.

    Коментиран от #14, #36, #37

  • 3 Гошо

    49 4 Отговор
    Влашорите Франция ги дари с много след ПСВ но е време да се корегира това

    Коментиран от #11

  • 4 Нова

    17 4 Отговор
    Що не вземете да се сбиете? УжкимЕС, ужким солидарност пък такива претенции за територии не си спомням
  • 5 фоко

    58 1 Отговор
    Румънците влязоха последни и излязоха първи от ПСВ, а спечелиха най-много напълно незаслужено.
  • 6 мдам

    6 44 Отговор
    Виктор Орбан е ръководител на малка държавица. Нека си знае мястото. Йоханис ке го отнесе като куцо пиле –д омат. Румъния е силна. Няма да им цепят басма.
  • 7 Кърджалийски страсти

    29 3 Отговор
    Нашите северни братя ,Даките ,както винаги ,са в някаква Тракийска свада...,с хуните.
    Стара, българска , история до болка позната.
  • 8 Радо

    18 22 Отговор
    Румънците са цигани, които маат само мамалига, щото са бедни и гладни!!

    Коментиран от #23

  • 9 История

    49 2 Отговор
    Румъния да върне на България земята по делтата на Дунав.

    Коментиран от #13

  • 10 Audi s4

    45 5 Отговор
    Кви ги дрънка тоя мамалигите били силни Унгарците ше ги отнесат ама не им дават нещастна нация са туй ромуните никога не са воювали за независимост пък имат държава австро менте държава,че и към България имат претенции ама пак ще има парад на Български войници в букурещ
  • 11 данко хайрсъзина

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    А нас ни ощети.Време е да се коригира това.
  • 12 444

    24 3 Отговор
    ЕС отива в историята! Жалко за нас,че пак сме най-бедните и трябва да започваме от начало,ако има кой вече!
  • 13 Пена

    25 4 Отговор

    До коментар #9 от "История":

    Сега нема Адолф Хитлер.През 1940г.,помогна за връщане на Южна Добруджа.Сега нема кой.

    Коментиран от #15

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    49 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антинацист":

    ..............прeз 1867 г. в Румъния ce прaви eзикoвa рeфoрмa и приeмaт лaтиницaтa вмecтo бългaрcкитe букви, кaтo и прoмeнят рeчницитe изхвърляйки нaд 60% oт бългaрcкитe думи и ги зaмeнят c фрeнcкo-лaтинcки булaмaч...Интeрecнoтo e, кaк e финaнcирaнo вcичкo тoвa???

    Коментиран от #20

  • 15 До Пена

    26 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пена":

    Тази земя е дадена на Румъния като компенсация на отделянето на Молдова от тях. По принцип молдовците,унгарците и българите са коренното население на тази земя. Романите са престъпници заточени от римляните.

    Коментиран от #18

  • 16 Audi s4

    19 2 Отговор
    Точно така е Пена и друго да Ви кажа питайте ги мамалигите на какъв език се е пеело в църквите и на какъв език са им били църковните книги а пък оня дето пише за Хитлер да ми каже за Генерал Колев и тогава да дрънка
  • 17 Власите се давят в ДУНАВА

    16 5 Отговор
    И Румънците като се сбият с Унгарците ние ще почакаме да се поизбият и като тръгнем нагоре СИЧКО ДО СЛЕД УНГАРИЯ ЩЕ Е БЪЛГАРСКО
  • 18 Децебал нахлува в Мизия

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "До Пена":

    Първа Дакийска война

    Първата Дакийска война е подготвяна още от първите месеци след възкачването на Траян. Кампанията се води с цел възстановяване на авторитета на Рим след пораженията на Домициан. Бойните действия са открити през 101 г., когато легионите нахлуват отвъд Дунав, напредват решително и се насочват към главната крепост Сармизегетуза, след като побеждават в битката при Апула. Вождът на даките Децебал е принуден да капитулира и приема условията на Рим: да върне всички избягали роби и дезертьори, да предаде обсадните машини и определено количество оръжие, да разруши всичките си укрепления и да приеме римски гарнизони.
    Траяновата колона, Рим
    Втора Дакийска война

    Веднага след сключване на примирието Децебал започва да се готви за нов конфликт, а неговото послание за съюз до царя на Партия е заловено, което води до началото на Втората дакийска война през (105 – 107 г.). Този път римските легиони са предвождани лично от император Траян, който преминава Дунава по специално построен каменен мост (при дн. Железни врата), проектиран от известния архитект Аполодор от Дамаск. Даките предприемат атака срещу римските позиции, но са разбити. Дакийската съпротива е сломена, а крепостта Сармизегетуза е превзета, при което се самоубиват хиляди даки, предпочели да не попаднат в робство. Децебал загива по време на бягството си поради предателство.

    След завладяването на земите северно от Дунав там е създадена римска провинция Дакия, където са основани ром

    Коментиран от #19

  • 19 Публикувано във факти.бг: Децебал нахлув

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Децебал нахлува в Мизия":

    Децебал загива по време на бягството си поради предателство.

    След завладяването на земите северно от Дунав там е създадена римска провинция Дакия, където са основани романизирани колонии на ветерани и преселници от Италия. В чест на победата на Траян се присъжда почетната титла Dacicus („Дакийски“).

    С покоряването на Дакия в римската хазна попадат 165 тона злато и 331 тона сребро. Държавата опрощава всички дългове и налози на римските граждани за 106 година и подарява по 650 денария на всеки длъжник. С парите от военната плячка Траян организира пищен триумф и празненства в Рим, които продължават четири месеца. В гладиаторски борби на арените се борят и загиват десетки хиляди диви животни и поробени хора – главно военнопленници, престъпници.
  • 20 ССмокар

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И в края на т.н реформа предс. на тяхната Академия на науките казва е парламента им- АЙ СВЪРШИ СЕ.
  • 21 Сармизегетуза

    2 0 Отговор
    Сармизеджетуса (още Сармизеджетуса Реджия или Сармизегетуза) е най-важният културен, военен и религиозен център на даките.

    Построена на височина 1200 м, крепостта е ядрото на стратегическата защитна система в планините Оръщие (днешна Румъния), съдържаща шест крепости.

    Крепостта е във формата на четириъгълник и е построена с масивни каменни блокове (мурус дакикус) върху пет тераси, на площ от над 30 000 м2. Сармизеджетуса има и свещено предназначение – тук се намира едно от най-важните светилища за даките, Светилището на кръглия календар.

    Гражданите са живели извън крепостта, на изкуствени тераси по склоновете. В домовете на дакийската аристокрация има течаща вода, пренасяна чрез керамични тръби. Археологическите проучвания показват начина на живот на най-висшата прослойка от дакийското общество.
  • 22 И Румъния има история

    3 5 Отговор
    Древните Румънци ,както древните Прабългари ги няма ,но са оставили история ,били са велики - Дакийската столица достига зенита си при цар Дечебал, който воюва два пъти срещу римския император Траян. В първата война през 101 – 102 г. успява да отблъсне нашествениците, но през 105 – 106 г. Сармизеджетуса е превзета и даките са покорени. Римските завоеватели установяват гарнизон тук. По-късно столицата на римската провинция Дакия е наречена Колония Улпия Траяна Августа Дакика Сармизеджетуса, намираща се на 40 км от бившата дакийска столица.

    Коментиран от #27

  • 23 Townboy

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Радо":

    Отиди в Румъния за седмица и тогава прави такива изказвания. Препоръчвам ти Брашов и Сигишоара.

    Коментиран от #24

  • 24 и двата

    4 8 Отговор

    До коментар #23 от "Townboy":

    града са немски
  • 25 Да точно

    9 0 Отговор
    сега е момента за разрешаване на териториални спорове между европейските колониални държави.
  • 26 kkккккк

    8 0 Отговор
    Гръцка македония, Северна македония, Източна и северо източна Сърбия,Молдова, част от Югозападна Украйна, Румъния и Унгария са страните със същотото или със съвсем малка разлика ДНК като Българското. Това са старите тракиийски Гети племена отвъд дунава, наричани скити,сармати и симери/кимери мигриращи между средна Европа, Балкансия полуостров и Украйна .Северо източна България е там където започва най-югозапданата граница на Малка Скития.
  • 27 Велика България без Македонците

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "И Румъния има история":

    Аз казвам - Дакийската столица достига зенита си при цар Дечебал, който воюва два пъти срещу римския император Траян ,МАЧКА ВЕЛИКАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ И ПАДА ГЕРОЙСКИ А НИЕ БЪЛГАРИТЕ БЕЗ БОЙКО ГЪЗОЛИЗЕЦА ,КОГА ЩЕ СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ ЕВРОГЕЙЧОВЕЦИТЕ ДЕТ НИ СТРЕГАТ КАТО ОВЦЕ
  • 28 Математик от БАН

    3 8 Отговор
    Румънците ще ги направят разногледи на унгарците защото са с F16, а унгарците с МИГ23 и предполагам знаят, че не са част от Русия, а
    от НАТО и Русия не е много наясно Унгария в кой континет е?? Братя националисти, българофили, карантината удари проруските продажници по джобовете и те вече почти мрат от глад и неплащане на сметки, нагънати от частните съдии... Това е защото са свикнали на охолен живот, но кръчмата им секна.. Надяват се на заплати веднага след приключването на кaрaнтината, но дали са наясно, че те не са държавни служители, а изменници на Република България по чл. 108 и подсъдими по този член, и заплати няма да получат в близките 12 месеца?? Остaва им малко, но ние няма да ги оставим така и ще ги понатиснем към ''отвъдното'' допълнително... Съгласни ли сте или да?

    Коментиран от #29, #33

  • 29 какви

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "Математик от БАН":

    мигове бе? унгарците ги пенсионираха още през 90-те. Сега са с грипени.
  • 30 Шекспир

    3 4 Отговор
    Горепишещите въобще не разбраха какво се е случило и пишат ли пишат.Унгарците са платили за да се даде автономия на Трансилвания с преобладаващ унгарски етнос.Автономията е първа стъпка към независимост или ново териториално преразпледеление.Примери много.Съединението в България Косово Крим...Унгарците са хвърлили око на Трансилвания и не знам защо нападате румънците.Орбан да не се прави на ощипана мома

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Разум

    9 0 Отговор
    Ако ние не правим по 3-4 и повече деца ще загубим етническата война. В момента намаляваме драстично, а това е упадък на държавата.

    Бог да Благослови България! И дай Боже да си остане славянобългарска държава.

    Коментиран от #34

  • 33 Пий си

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Математик от БАН":

    хапчетата, че си абсолютно неадекватен.
  • 34 Шекспир

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Разум":

    Вече сме я загубили.
  • 35 gos

    0 5 Отговор
    hahahaha ispokaraha se za Balgarskata zemia skandinavcite i ciganite
  • 36 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антинацист":

    Трансилвания е била унгарска земя повече от 1000 години
  • 37 Тръмп

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антинацист":

    Ами то Трансливания е веквна унгарска земя