Last news in Fakti

1 Май, 2020 20:59 4 127 43

Неуспехът на останалия свят да се справи с COVID-19 е най-големият риск за китайската икономика

  • китай-
  • ухан-
  • икономика-
  • пандемия-
  • си дзинпин

Новите поръчки от чужбина са спаднали драстично, а някои компании дори са започнали да отказват съществуващи

Неуспехът на останалия свят да се справи с COVID-19 е най-големият риск за китайската икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От началото на епидемията от COVID-19 не малко чужди политици, експерти и медии твърдят, че засегната от вируса китайска икономика може да се окаже най-сериозната заплаха за регионалната и световната икономики, като някои дори съживиха расистката реторика, говорейки за Китай като за „болния човек на Азия".

Няколко месеца по-късно обаче, след като Пекин се справи успешно с епидемията, неуспехите в други страни – от САЩ до Великобритания, се оказаха всъщност най-големия риск и за китайската, и за глобалната икономики, съобщава Радио Китай.

Последното доказателство за това са данните от тази седмица, които показват, че макар дейността на фабриките в Китай да се разширява, новите поръчки от чужбина са спаднали драстично, а някои компании дори са започнали да отказват съществуващи. През април индексът на мениджърските покупки в промишлеността е спаднал с 1,2 процента до 50.8 пункта, което е опасно близко до нивото на свиване.

Най-големият спад е в подиндекса за новите поръчки за износ. Той е намалял с 12,9% до 33.5 пункта, което означава, че се намира дълбоко в територията на свиване. Според Националното статистическо бюро това се дължи на „бързото разпространение на коронавируса в чужбина и представлява относително сериозно предизвикателство за китайската външна търговия".

Въпреки че в последните години делът на износа в икономическия ръст на Китай намалява, той все още е около 20% от БВП. В световен план, търговията заема над 58% от общия ръст на БВП, а Световната търговска организация прогнозира, че тя може да спадне с между 13 и 32% през 2020 г. На този фон, вместо да работят заедно за улесняване и насърчаване на търговските потоци, повече от 80 страни са наложили различни ограничения, най-потърпевш от които е Китай.

За Пекин последните данни на индекса на мениджърските покупки са поредното изправяне пред горчивата истина, че докато се опитва да работи за справянето с епидемията в света и съдейства за бърз рестарт на засегнатите икономики, външната среда не само няма да се подобри, но и ще се влоши. А това означава, че правителството ще трябва да отдели по-голямо внимание на вътрешния пазар и да оказва повече подкрепа на бизнеса в търсенето на нови възможности за развитие.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eeee

    19 8 Отговор
    Много хитри са САЩ и англетата,почна да се раздига мъглата.
  • 2 Миризлив пор

    17 1 Отговор
    След рестарта на икономиката цените на китайските стоки са със поне 20% нагоре а транспорта 2-но. Нормално е при това повишение да няма търсене.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 121

    15 11 Отговор
    Боже накажи тези алчни типове,които дадоха
    технологии на жълтите макаци.

    Коментиран от #9

  • 5 Васил

    17 17 Отговор
    Скапани и миризливи жълтурковци дано да фалират

    Коментиран от #21

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Има реална опасност

    4 13 Отговор
    Два милиярда жълти, да предадат Богу дух, към септември Т.Г. То и кимчо за рова се скри! Кой каквото прави, на себе си го прави.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    200-300 долара май ти взимаш, а ха ха ха, индианец, ае марш

    Коментиран от #14

  • 11 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    За твое съжаление никой нищо не дава даром , още по-малко пък завинаги !! Так че сега както са ги дали , така ще си ги вземат , да не говорим пък , че повечето вече са за боклука , а новите ще идат където трябва и където няма да се правят на "велика сила" !! Големия проблем на някои тук е , че не разбират , че незаменим е КЛИЕНТА , а не производителя , още повече когато главното му качество е ниска цена , такива по света бол и се увеличават , виж платежоспособни клиенти скоро нови не се очертават !!

    Коментиран от #13, #35

  • 12 Bigbb

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Хахахах защо му сипа така?
  • 13 гост

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    ще си вземат дедовия, Китай е толкова напред че можеш само да им завиждаш. Злобей си, нямаш грижи, пак си оставаш в калта Ганьо

    Коментиран от #16

  • 14 гост

    12 5 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ще ли ти се , та да не си единствения с толкова , хахах !! БВП на глава от населението Китай - 8600 долара , на България - 8060 , на САЩ - 59 500 , на Швейцария - 80 590 , на Норвегия - 74940 , на Германия 44 550 !! Айде сега да ви видя в България ли ще ревете , че са ниски заплатите или в Китай високи , хахахах !!! И то в България от тия 8060 остават над 30% повече като чист доход , отколкото в Китай , ама няма нужда да обяснявам защо на дървени глави !!

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Не ми се спори с глупави хора. Да си жив и здрав, пиши си лозунгите.

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Верно ли , напред викаш , хахах !! И колко да е напред , колкото да чака поръчки от "неважните " кравари и джендъри европейци !!! И без тия поръчки да чака глад , ама такъв като кога не беше "напред" , хахахха !!

    Коментиран от #19

  • 17 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Е да де , аз пиша лозунги , а тоя дето не може да измисли друго , освен , че китайците са "наред" , ама с какво и колко и той не знае пише "аргументи" , хахахаххаха !!!
  • 18 гост

    12 7 Отговор
    Трeтoтo, кoeтo щe cтaнe нaй-видимo, цивилизoвaнитe cтрaни щe зaпoчнaт дocтa бързo дa ce oткaчaт oт вcякaкви зaвиcимocти c Китaй. Тoвa вeчe e oчeвиднo. Вaдят ce прoизвoдcтвa oт Китaй, зaмрaзявaт ce кoнтaкти. Тoвa e първoтo нeщo, кoeтo щe ce види. Другитe нeщa пo-бaвнo щe ни прoмeнят живoтa.Нe e caмo зaрaди вируca, тaзи рaбoтa пoкрaй вируca бeшe пocлeднaтa cлaмкa, кoятo чупи гърбa нa кaмилaтa. Китaй cтaнa вeликa икoнoмичecкa cилa, първo, a втoрo увeкoвeчи упрaвлeниeтo нa ceгaшния Cи Дзинпин и гo вкaрa в Кoнcтитуциятa дoри. Oткaктo тeзи нeщa ce cглoбихa прeди 7-8 гoдини, вeликa икoнoмичecкa cилa, ''упрaвлявaнa oт Мao Дзeдун'', oбщo взeтo кoмуниcтичecки лидeр, китaйцитe зaпoчнaхa дa прaвят изключитeлнo гнуcни нoмeрa нa вcички ocтaнaли индуcтриaлни цивилизoвaни държaви. Нe caмo дa хaквaт cиcтeми и дa ce нaмecвaт във вътрeшнитe дeлa, нo и груби cцeни нa изнacилвaнe нa днeвния рeд в OOН, в CЗO, във вcякaкви тaкивa прeгoвoри, зa кoитo ce ceтитe. Oпит зa пoдкупи нa пoлитици, шaнтaж, нaтиcк върху фирми, нaтиcк върху журнaлиcти. Тe бяхa мнoгo брутaлни. Китaйцитe ca имaли в пocлeднитe 10 гoдини изключитeлнo aгрecивнo и пoдлo пoвeдeниe cпрямo вcички ocтaнaли, кoeтo другитe вeлики ca търпeли, зaщoтo трябвa дa ce търгувa c Китaй. Дoкaзуeмo e, чe тoвa бeшe cпуcъкът, кoйтo oтприщи eднo 10-гoдишнo нaтрупвaнe нa жeлaниe нa дeмoкрaтичнитe cтрaни дa рeaгирaт cрeщу нaмecaтa нa Китaй. Aз мнoгo дoбрe пoмня кaк cвeтът ce рaзвивaшe чудecнo, кoгaтo китaйцитe ядяхa пo eднa пaничкa oр

    Коментиран от #20, #33

  • 19 гост

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Свери си часовника, Китай е НАЙ ГОЛЕМИЯ пазар за всякакви стоки в света!!!! Набий си го в празната глава!!! Не случайно всеки производител се бори със зъби и нокти да стъпи на този пазар. Доказателства за това има колкото искаш. Не виждам обаче ти като се имаш за европеец, къде си в тази картинка? Май си последната дупка на кавала а?

    Коментиран от #22

  • 20 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Aз мнoгo дoбрe пoмня кaк cвeтът ce рaзвивaшe чудecнo, кoгaтo китaйцитe ядяхa пo eднa пaничкa oриз нa дeн и мeчтaeхa зa вeлocипeд. Ocoбeнo рaзликa нe виждaм, ocвeн чe вcичкo cтaнa пo-eвтинo. Нo вcичкoтo cи гo имaшe.''

    Коментиран от #23, #27

  • 21 Дългия

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Васил":

    Ха дано! От твойта уста в божиите уши! Дори направо да изчезнат!
  • 22 гост

    6 10 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Верно ли , най-големия пазар , а , хахахах ??? !!! И на какво , на ориз и велосипеди ??? И как точно е най-големия с тоя БВП от 13 трилиона , като САЩ имат 20,5 , а ЕС близо 19 , демек и двете са бая по-големи , а заедно около 3,5 ПЪТИ !!!! Или за тях викаш никой не се натиска , само за умрелите китайци , дето ядат още прилепи и буболечки , там са най-големия пазар верно , извинявам се , хахахаххаха !!!

    Коментиран от #24

  • 23 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Ами точно, стана по ефтино и достъпно за обикновения човек, иначе щеше само реклами да гледаш на някакви стоки и да си мечтаеш за тях или да си даваш цялата заплата за едни маратонки(примерно) щото някой си ги бил измислил и иска да дере пари от патент докато е жив

    Коментиран от #25

  • 24 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    ти в ред ли си само да те питам?
  • 25 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Е да де , ама сега са се пръкнали едни индонезийци , малайзийци , че и етиопци и още десет пъти по-толкова други , дето ги правят пет пъти по-евтино и от китайците , ти да видиш !!! Че даже самите китайци взеха да ги поръчват на тях , щото в Китай станало скъпо райш , хахахахха !!! И не само за маратонките , ами за всичко , въх какво доживяхме , вай ,вай , хахахахаххаха !!!

    Коментиран от #26

  • 26 гост

    13 3 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    мдаааа, скоро ще ти плащат и по 20лв да да си вземеш китайски маратонки подарък Ганьо ;) Хората произвеждат, напредват, развиват се, а ти произвеждаш какво? Да ти кажа ли? Фекална маса, ей това произвеждаш и завиждаш на по успелите от теб

    Коментиран от #28, #31

  • 27 Повторение

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    И ти и 18-ти сте чели скорошна статия в сайта или сте ботове на 60/ 40 политика. И двете опорни точки бяха застъпени там. Разберете никога не може да бъде черно или бяло. А че китайците са напаст знае всеки турист. Но американците на практика са решили всеки свой проблем с кръв. Справка: за да си решат проблема с индианците са допуснали масовото избиване на бизоните. А за да измислят причина за индианците са създали доктрината манифест дестини, който въздига глада за земя на възвишения принцип за грижата за по-нишия

    Коментиран от #41

  • 28 гост

    3 10 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Ма разбира се , че се развиват , вече и пожизнен вожд , записан в конституцията си имат и партия-майка и цензура и в интернет и където се сетиш другаде и хора изчезват по улиците , щото виждали болни , пък докторите измират по болниците от здрави , дето само не могат да дишат , иначе всичко им било наред , хахаххах !!! Такова развитие ги тресе , че ако им отвържат веригата , в Китай няма да останат хора и колкото в България , хахахха !!! То от развитие нали , да не помислиш , че от нещо друго , хахах !! Те затова 40-50 милиона китайци в Америка и Европа ама сън сънуват как ще си идат в Китай , само за това живеят , хахаххах !! Че чак в България дошли и викат , че тука било рай и не щат да чуят за Китай , божеее , какви заблудени хора , та не дойдат да те питат какъв живот изпускат , хахахха !!!
  • 29 гост

    4 6 Отговор
    Samsung спря производството на мобилни телефони в Китай, тъй като компанията иска да подобри ефективността си и да върви в крак със силната конкуренция от страна на местните производители, съобщава Reuters. В свое изявление, южнокорейският технологичен гигант съобщава, че решението е било трудно, но се налага да премести производственото си оборудване в други световни локации въз основа на нуждите на пазара. В последно време производителят на смартфони се фокусира върху преместването на производството на своите устройства в страни като Индия и Виетнам.
    Божееее и братятя корейци не щат вече в Китай , ти да видиш , хахаххаха !!!
  • 30 гост

    5 5 Отговор
    Koнĸypeнтocпocoбнocттa нa Kитaй ĸaтo дecтинaция зa изнacянe нa пpoизвoдcтвoтo пpoдължaвa дa нaмaлявa, coчaт нoви дaнни нa Еurоmоnіtоr. Зaплaщaнeтo нa тpyдa пocĸъпвa и изпpeвapвa тoвa в дpyги paзвивaщи ce cтpaни.

    Cpeднoтo пoчacoвo зaплaщaнe нa тpyдa в ĸитaйcĸия пpoмишлeн ceĸтop ce e yтpoилo в пepиoдa oт 2005 дo 2016 г., дocтигaйĸи $3,6. Cъщeвpeмeннo, в дpyги гoлeми paзвивaщи ce дъpжaви нивoтo нa зaплaщaнe ce oĸaзвa пo-ниcĸo - в Бpaзилия тo e нaмaлялo зa paзглeждaния пepиoд oт $2,9 дo $2,7, в Meĸcиĸo - oт $2,2 дo $2,1, a в ЮAP - oт $4,3 дo $3,6 зa чac !!!!! Bcичĸo тoвa пpaви Kитaй вce пo-нeизгoднo мяcтo зa ayтcopcинг нa пpoизвoдcтвoтo. Paзxoдитe зa тpyд пocтoяннo ce yвeличaвaт, ĸaтo тeндeнциятa e ocoбeнo oтчeтливa в пpoизвoдcтвoтo нa дpexи. Зa ĸoмпaниитe в тaзи cфepa cтaвa пo-изгoднo дa opгaнизиpaт пpoизвoдcтвoтo в Шpи Лaнĸa, нaпpимep, ĸъдeтo cpeднoтo зaплaщaнe нa чac в пpoмишлeния ceĸтop e $0,5 !!
  • 31 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Прочети 30 !!!! Заплащане в ПРОМИШЛЕНОСТТА 0,5 долара НА ЧАС !!! В Шри Ланка , а има много по-евтини от нея !!!! А в дрехи , обувки и електроника е в пъти по-ниско !!! И кво викаш , Китай ще се "развива" , хахахахха !!!

    Коментиран от #32, #34

  • 32 любопитен

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Кога да чакаме Китай да фалира? Час, дата?
  • 33 Гошо

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Ти съвсем си скъсал с реалносто Тия твой "цивилизовани "страни сеоказа ,едни маски неможаха да си ушият ,пак от Китай си купиха ,щели да се откачат
  • 34 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Съветвам те да прочетеш малко световни икономически новини за да не се излагаш. Също може да се разходиш да разгледаш Китай, (из нета, иначе е скъпо за мишок като теб). След това може да съпоставиш някои неща с останалия свят и да разбереш какъв огромен икономически подем има Китай за последните 15-20 години.
    Мъск сигурно е луд да си построи последната най голяма фабрика там? Или Дисниленд, най големия в Китай? Най големия пазар за автомобили в света къде е, чувал ли си? Зукърбърг и той ходи на площада в Пекин да прави маратон и да се моли да го пуснат на пазара(понеже е ''малък'' пазар Китай, очакваше поне 800милиона акаунта). Американците къде си продават продукцията според теб? Примерите са толкова много че веднага олекваш.
    Вземи свърши нещо полезно вместо да завиждаш по ганьовски на хората.
  • 35 До Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    ...незаменим е КЛИЕНТА , а не производителя... Поздравления за много добре изказано разсъждение !

    Коментиран от #36

  • 36 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "До Гост":

    Да, така е, в Китай клиенти има много, вече са с големи възможности. Мантрата(опорката) с ''купичка ориз на ден'' отдавна не е актуална, европейци и американци го разбраха отдавна това и атакуват китайския пазар, но Ганьо се мисли за велик и че пътува със най големите във влака.
  • 37 Мда...започна се..

    0 2 Отговор
    Това което тябваше да се случи, започва да се случва. Единствен Тръмп имаше куража да започне икономическа война срещу Китай. Сега пандемията му предоставя златният шанс да я спечели, естествено ще му трябват съюзници, това са ЕС, Великобритания, Канада и Австралия, които са дълбоко свързани, исторически, икономически и политически. В ЕС отдавна се чуват гласове за ограничаване на Китайската икономическа експанзия. Ако се действа синхронизирано, трябва на територията на тези държави да влязат високи мита за Китайските стоки, или протекционизъм в действие. Износът на Китай към тези страни е огромен, ако се направи разбивка по сектори и се наложат защитни мита, ударът върху икономиката им ще е унищожителен, това са стоките с по-висока добавена стойност които произвеждат, това неминуемо ще възроди отдавна фалирали производства в САЩ и ЕС, и създаване на нови работни места. Целта трябва да е, растежа на БВП на китайците да достигне между, 2% или 3%, както при нормалните държави. Това явно ще е резултата от пандемията, обръщане внимание повече на вътрешният пазар, консолидация на основните световни валути около долара и еврото, без юана и руската рубла.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Мда...започна се..":

    Публикувано във факти.бг: Започна Това което тябваше да се случи...............аха ха ............и кой го казва това което трябва да се случи Бай Ганьо??? Ти ли???

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Повторение":

    те и в Русия са закрепостявали до живот своите си хора
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.