1 Май, 2020 15:36 2 399 5

БВП на Испания ще се свие с 9,2% през 2020-а

  • бвп-
  • испания-
  • коронавирус-
  • спад-
  • дефицит

В петък министърът на икономиката в Испания заяви, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се свие с 9,2% през 2020-а, тъй като коронавирусната пандемия стопира почти изцяло икономиката в страната. Това предаде Reuters.

БВП трябва да се възстанови през 2021-а, отчитайки ръст от 6,8%, каза Калвино. "Банката на Испания очаква асиметрично възстановяване във V-образна форма, като най-дълбокият спад ще бъде през второто тримесечие на 2020-а. През последните 6 месеца на годината икономическото положение ще започне постепенно да се подобрява. Прогнозите са разумни и последователни", допълни тя.

На 11 февруари, преди въвеждането на националната карантина, Калвино говореше за ръст на БВП през 2020-а от 1,6%.

Също така, правителството адаптира прогнозата си за тазгодишния дефицит, като вече очаква той да бъде 10,34%. Преразгледаното съотношението дълг спрямо БВП за 2020-а пък възлиза на 115,5%.

„Това е най-големият дефицит от 2012-а насам, когато Испания достигна 10,7%“, заяви министърът на бюджета Мария Хесус Монтеро по време на същата пресконференция.

Предполага се, че безработицата през 2020-а ще нарасне до 19%, а през 2021-а - до 17,2%.

До момента на удара, нанесен от коронавирусната пандемия, испанската икономика - четвъртата по големина в еврозоната, постоянно превъзхождаше голяма част от Европа, тъй като излезе от петгодишен спад през 2013-а.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъкаааа

    4 2 Отговор
    Министърката на бюджета Мария Хесус Монтеро каза,че Испания пак ще се върне в нов петгодишен спад и ще има пропукване на бюджета.
  • 2 Едмон Дантес

    5 3 Отговор
    Испания приключи курса,тази криза ще им държа влага поне 20 години.Те не са участвали100 г.във войни и изобщо не са подготвени психически за тежки кризи и лишения.Политиците освен да вдигат данъци ,нямат особени умения.Ще станат доста по зле и от Италия.
  • 3 ZZorro

    6 3 Отговор
    Политиците в Испания се самоуспокояват ,но реално те са супер неподготвени.Идват много лоши дни,опасявам се от хаос и огромна престъпност.Паникьорите затвориха туризма до октомври,Санчес е симпатичен,възпитан, но като премиер е супер неадекватен.
  • 4 Тука само

    5 5 Отговор
    финансисти бре, айде да хване ме бас, че много бързо ше влязат в крак!!! Плюс незнамзащо ги сравнявате постоянно с Италия каъо нямат нищо общо!!! Италия, Франция, Белгия имат много по голям дълг от Испания и ише нещо там имат много донра социлана система и безплатно здравеопазване!!! Съвета ми е насочете към България и разсъждавайте малко за състоянието на наща татковина зашото е трагична!!! Не се успокоявате с дръгите държави и тенденциозниъе български статии
  • 5 Име

    2 2 Отговор
    И 20% ще падне