Last news in Fakti

4 Май, 2020 14:44 1 476 4

В Полша отлагат изборите заради вируса

  • полша-
  • избори-
  • президент-
  • коронавирус

Вотът може да бъде отложен за 23 май

В Полша отлагат изборите заради вируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Управляващата в Полша консервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС) намекна, че може да отложи президентските избори на 10 май със седмица или две, предаде "Ройтерс". Това става на фона на критики, че поставя политическите си цели над общественото здраве заради гласуването в условия на пандемия, макар и по пощата.

Полша, която е с население около 38 милиона души, съобщи за установени 13 937 случая на Covid-19, от които 683 смъртни. Президентските избори бяха обект на дебат с оглед на безпокойството от организирането им. „10 май е трудно“, каза вицепремиерът Яцек Сасин пред частното радио „Зет“. Той добави, че ПиС сега обмисля организирането на вота на 17 или 23 май, което според конституцията е възможно, предаде БНР.

Михал Дворчик - шефът на кабинета на премиера, каза, че изборите може да не са идната неделя заради „политическо напрежение“. Ключовите решения за датата на изборите трябва да бъдат взети тази седмица. До четвъртък Сенатът – горната камара на парламента, където опозицията има мнозинство, трябва да гласува законодателство, разрешаващо избори по пощата. „Седмица преди вота поляците не знаят кога ще са изборите. Опозицията и Сенатът са отговорни за това“, каза Сасин.

Ако Сенатът отхвърли законопроекта, той ще се върне в долната камара на парламента, където някои депутати от коалиционния партньор на ПиС във властта са против избори по време на пандемия. Тази партия предлага да бъде удължен мандатът на президента Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, с две години и избори да има през 2022 г. Опозицията пък иска обявяване на извънредно положение, което би означавало отмяна на изборите през май.

Критиците на ПиС твърдят, че те настояват за избори през май зарази високата подкрепа за Дуда в проучванията на общественото мнение. Последна анкета на Ипсос показа, че той би спечелил в първия кръг с подкрепа от 63%. Но ако изборите са след пандемията, Дуда би получил 42%, сочи проучването. Растящият натиск за отлагане на изборите накара ПиС да търси други възможности. Информационният сайт Onet писа днес, че Дуда може да подаде оставка, което ще позволи на Пис да отложи изборите до средата на юли. ПиС също така обмисля вот на 23 май по пощата и по обичайния начин, писа от своя страна в. „Жечпосполита".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    6 0 Отговор
    Това е доста добра идея,ние ще ги отложим до 2033, даже да не ѝ за по-дълго
  • 3 В.В.

    3 0 Отговор
    Избори вече няма да се правят...Оставя заварено положение...Докато се взриви планетата Земя...Б.Б...
  • 4 Тиберий

    1 0 Отговор
    Нали щяха да гласуват по водомера По електромера ли беше